Dünya

Lavrov: ABD'ye güvenlik garantileriyle ilişik mektubu çağ göndereceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'ye güvenlik garantileriyle ilişik mektubu çağ göndereceklerini bildirdi.

Lavrov: ABD'ye güvenlik garantileriyle ilişik mektubu çağ göndereceğiz
17-02-2022 15:02
Moskova

Lavrov ve İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, başşehir Moskova'da görüşmelerinin peşi sıra matbuat toplantısı düzenledi.

Avrupa Atlantik bölgesindeki hale yer veren Lavrov, ABD ve NATO'dan güvenlik garantileriyle ilgilendiren tekliflere güzeşte ay karşılık aldıklarını hatırlattı.

Bunları çözümleme ettiklerini tamlayan Lavrov, "ABD'ye güvenlik garantileriyle ilgilendiren mektubu çağ göndereceğiz. Bu mektup kamuoyuna bariz olacak." dedi.

Ülkesi düşüncesince güvenlik dair tehditler olduğuna ayraç fail Lavrov, "Rusya öz güvenliğini ne biçimde sağlayacağı dair kendisi değişmeyen verecek. Batı bu mevzuda öz yükümlülüklerini adına getirmiyor." biçiminde konuştu.

Batı ile güvenlik garantileri dair müzakereleri sürdüreceklerini tamlayan Lavrov, Avrupa'daki güvenlikle ilgilendiren sorunların, Rusya'nın endişelerinin dikkate alınmadan çözülmeyeceğini vurguladı.

"Gerilim kavramını tığ uydurmadık"

"Gerilim, Rusya ve Belarus'un düzenlemiş olduğu tatbikatların 20 Şubat'ta sona ermesiyle sonlanır mi?" sorusunu cevap veren Lavrov, şunları söyledi:

"Gerilim kavramını tığ uydurmadık. Propagandacılar bu kavramı ortaya attı. Hiçbir Avrupalı ve Amerikan politikacı bu kelimeyi kullanılmadan izah yapmaz oldu. Dolayısıyla bu suali başkasına sormanız gerek. duyuru edilmiş olduğu gibi, tatbikatımız 20 Şubat'ta sona eriyor. Gerilimin de 20 Şubat'ta sona erecek mi bilemiyorum zira bu gerilimi arttıran yan tığ değiliz."

"Gerginliğin diplomatik yollarla çözülmesi gerekiyor"

İtalya Dışişleri Bakanı Di Maio da Lavrov ile toplantıda Ukrayna'daki hali ele aldıklarını dile getirerek, "Lavrov, bu krizden depar belgesi yollarını danışma etmeye ve aramaya anık olduklarını vurguladı. Buna benzeri açıklamaları Kiev'de de duydum. Krizin diplomatik yolla hal arayışına bitmeme ika arzusunu görüyoruz." dedi.

Gerginliğin diplomatik yollarla çözülmesi icap ettiğini vurgulayan Di Maio, "Aksi takdirde, bu Avrupa kıtası düşüncesince tahripkâr neticelere defa açabilir. Bu sebeple sulh ve muvazene arayışı yolundan gidilmelidir." ifadesini kullandı.

Ukrayna'daki halden düşünce duyduklarını dile getiren Di Maio, Ukrayna'nın arazi bütünlüğü ve egemenliğini desteklediklerinin altını çizdi.

Di Maio, Rusya'nın NATO ile kurul formatındaki emek harcamaları sürdüreceği umudunu paylaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?