Ekonomi

Kuveyt Türk’ün ekonomiye desteği 95 milyar TL’ye yaklaştı

Türkiye'nin önde mevrut iştirak para kuruluşlarından birisi bulunan Kuveyt Türk, 2021 yılının üçüncü çeyreğine bağlı mali neticelerini açıkladı. Toplanan kaynak büyüklüğünü 2020 sene sonuna uyarınca yüzdelik 24 artışla 151,2 milyar TL'ye çıkaran banka, kullandırıl

Kuveyt Türk’ün ekonomiye desteği 95 milyar TL’ye yaklaştı
09-11-2021 11:08

Kuveyt Türk, 2021 yılının üçüncü çeyreğine bağlı mali neticelerini açıkladı. Toplanan hazne büyüklüğünü 2020 sene sonuna layıkıyla yüzdelik 24 artışla 151,2 milyar TL'ye çıkaran banka, kullandırılan hazne büyüklüğünü ise yüzdelik 20 artışla 94,9 milyar TL'ye ulaştırdı. Bir esbak senenin bire ortak zamanına layıkıyla yüzdelik 36 artışla 1,4 milyar TL açık fayda elde fail banka, muvazeneli büyümesini bu sürede de sürdürdü. Öz varlıklarını 9,3 milyar TL, çalışkan büyüklüğünü ise 186,9 milyar TL'ye yükselten banka, çalışkan irilik açısından iştirak mal kuruluşları ortada önce sıradaki yerini sağlamlaştırırken bankacılık sektöründe de 10. sıradaki yerini de korudu. Bankanın akan fonlarının birleşen fonlar içindeki oranı yüzdelik 56,9 adına gerçekleşirken, sayı farkı öz eşme kârlılığı yüzdelik 21,6'ye yükseldi. Banka, kanuni limiti yüzdelik 12 bulunan kapital sürücü belgesi oranını ise yüzdelik 19,67 seviyesine ulaştırdı.

“Yenilikçi mahsul ve hizmetler sunmaya bitmeme ediyoruz”
Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, mali neticelerle ait icra ettiği değerlendirmede, “Yılın önce yarısında gözlemlediğimiz kabala toparlanma, evren genelindeki döllenme oranlarının artmasıyla ve müzahir politikaların sürmesiyle baş başa senenin üçüncü çeyreğinde de bitmeme etti. Banka adına kılıç de çelimli kapital ve akışkanlık yapımızla iklim ekonomisine desteğimizi bu sürede de sürdürdük. Kullandırdığımız hazne miktarını müstevli zamanında de artırmaya bitmeme ederek üçüncü çeyrek bakımından 94,9 milyar TL'ye ulaştırdık. Bu rakam, gerçek ekonomiye dayanaklık etmek dair gösterdiğimiz hassasiyetin ehemmiyetli ortak teyididir. Diğer taraftan efdal çalışkan kalitemiz, devim bilimi kurumsal dalavere anlayışımız, daim aksiyon odaklı işlev modelimiz, uygulayım bilimi dalında bitmeme fail yatırımlarımız, hızlandırdığımız sayısal transformasyon çalışmalarımız ve emlak dışı açılımlarımızla devletimizde iştirak mal sahasının kılavuz kaptan kuruluşu konumumuzu şimdi da sağlamlaştırdık. Müşteri memnuniyetini ve deneyimini odağımıza alarak üçüncü çeyrekte de müşterilerimize yenilikçi mahsul ve hizmetler sunmaya bitmeme ettik. Müşterilerimizin mali gereksinimlerini sayısal kanallar üstünden aceleci ve güvenli ortak halde çelimli teknolojik altyapımız sebebiyle çözüme kavuşturmayı sürdürdük. İşinde uzman, güzel eğitimli, özverili, canlı ve devim bilimi çalışanlarımız başarılarımızın hamal gücü oldu” dedi.

Kuveyt Türk ve Türk Hava Yolları güçlerini Miles&Smiles ile birleştirdi
İnovatif mahsul ve hizmetleriyle öne çıkan bankanın, üçüncü çeyrekte, Türkiye'nin sembol taşıyıcısı Türk Hava Yolları ve Mastercard ile icra ettiği anlaşmayla Miles&Smiles ortaklığına müdahale bulunan önce iştirak mal kuruluşu bulunduğu açıklandı. Banka, ferdî ve hukuksal müşterilerine sunmuş bulunduğu Miles&Smiles cesaret kartlarının yanı esna mil kazandıran vezneci kartını da yaşama geçirdi. Miles&Smiles Kuveyt Türk Business kartı, kişi firmalarının yanı esna önce defa ticari şirketler da kullanabiliyor. “Başka ortak deneyim, ayrıksı sen” mottosuyla müşterilere verilen cesaret kartlarıyla banka, rastgele yolculuğu iz bırakan manalı ortak deneyime dönüştürmeyi hedefliyor.

Dünyanın önce sürdürülebilir kapital benzeşim sukuk ihracı
Verilen bilgiye göre, 2010 senesinde Türkiye'nin ve Kıta Avrupası'nın önce sukuk işlemini yaparak Türkiye'yi faizsiz kapital piyasalarıyla tanıştıran banka, üçüncü çeyrek çağda de sukuk dalında bu kere hemen Türkiye'de değil, dünyada da önce defa Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracını gerçekleştirdi. Banka, bu ihraçla sukuk sahasına acemi ortak nefes getirmiş oldu. Bu işlemi Kuveyt Türk'ü ve bu piyasanın öteki sukuk ihraçlarından ayıran esas nokta, ESG (Environmental-Social-Governance/Çevresel-Sosyal-Yönetişim) yapıda olması. Böylece sertifikalardan elde edilmiş kaynak, sukuk vadesi süresince yeşil ve içtimai planlara aktarılacak. İlgili projeler, iştirak mal prensiplerinin yanı esna bankanın Sürdürülebilir Finans Kapsam Dokümanı ve kabala çevresel müşavirlik firmasından almış bulunduğu ikinci yan görüşüne ahenkli adına seçilecek. ESG yapıdaki sürdürülebilir sukuk ihracı, çelimli ortak KOBİ portföyü mevcut ve bire ortak sürede yenilenebilir erke fonlamalarında kol öncülerinden bulunan bankanın hem yeşil hem de içtimai fonlamalara bulunan desteğini de ortaya koyuyor.

‘Avrupa'nın En İyi İşvereni' seçildi
Kurulduğu önce günden buyana alıcı memnuniyetinin, etkin memnuniyetinin natürel ortak kararı olduğuna mümin banka, insanoğlu kaynakları politikalarını da bu sağgörü doğrultusunda şekillendiriyor. İş süreçlerinde “önce insan-önce çalışan” prensibiyle akım fail banka, üçüncü çeyrekte, Türkiye açısından ehemmiyetli ortak başarıya imza atarak, iş noktayı kültürünü ve etkin deneyimini ölçümlemede dünyanın bilirkişi otoritelerinden bir tanesi benimseme edilen Great Place to Work Enstitüsü kabilinden ‘Avrupa'nın En İyi İşvereni' ödülüne de müstahak görüldü. Banka böylelikle ortak numara tam Avrupa'nın en güzel işvereni seçilen önce Türk firması unvanına eş oldu.

2021 üçüncü çeyrek bakımından rakamlarla Kuveyt Türk
Reel ekonomiye nakdi ve gayrinakdi hazne kullandırımlar vasıtasıyla 108,7 milyar TL dayanaklık etmek sağladı.

2021'nin önce 9 ayında kullandırılan hazne büyümesi yüzdelik 20 düzeyinde gerçekleşti.

Yüksek çalışkan kalitesi odağıyla boğunuk alacaklar oranı yüzdelik 3,04 düzeyinde gerçekleşti.

Yılbaşından buyana yüzdelik 69,8 ecnebi mülk kullandırılan hazne büyümesiyle yatırımlar ve aut tecim akçalanmış edildi.

9 maaş birleşen hazne büyümesi yüzdelik 23,8 oranında gerçekleşerek toplamda 151,2 milyar TL birleşen hazne hacmine ulaşıldı.

Yılbaşından buyana yüzdelik 39,4 Türk Lirası birleşen hazne büyümesiyle fonlama tabanı içindeki TP'nin oranı artırıldı.

Cari mevduatın birleşen fonlar içindeki oranı yüzdelik 56,9 adına gerçekleşti.

Ortalama öz eşme karlılığı yüzdelik 21,6 düzeyinde gerçekleşti.

Yasal limiti yüzdelik 12 bulunan kapital sürücü belgesi oranı yüzdelik 19,67 seviyesine ulaştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?