Dünya

Kuveyt "asrın felaketinde" yardımlarıyla Türkiye'nin beraberinde oldu

Kuveyt, "asrın felaketi" kendisine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası icra ettiği yardımlarla Türkiye'yi bekâr bırakmadı.

Kuveyt
17-02-2023 12:11
İstanbul

Kuveyt yönetimi ve halkı, depremin meydana geldiği 6 Şubat'tan itibaren depremzedelerden yardımlarını esirgemedi.

Deprem felaketinin arkası esna dayanaklık buyurmak düşüncesince çabuk davranan Kuveyt, devlet, çırçıplak maşer kuruluşları (STK), faydalı kurumları, hususi firmalar ve vatandaşları eliyle insanca iane faaliyetleri yürüttü.

Hava köprüsü oluşturuldu

Depremin gerçekleştiği çağ Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın talimatıyla, arama-kurtarma ekibi, tıbbi ekip, esenlik materyali ve gayrı kıyamet sonrası gereksinimlerin çabuk ve çalışan ortak halde nakli düşüncesince Türkiye ile Kuveyt ortada dü askeri kargo uçağının fariza yapacağı iklim köprüsü oluşturuldu.

Kuveyt İtfaiyesi öncülüğünde 46 şahsiyet arama-kurtarma kadrosu ve çabuk esenlik ekibi, 6 arama-kurtarma aracıyla 7 Şubat'ta Gaziantep'e ulaştı.

Emir Şeyh Nevvaf ile Veliaht Prens Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah'ın emriyle Kuveyt hükümeti, 9 Şubat'ta Türkiye'deki depremzedelere 15 milyon dolar iane taahhüdünde bulundu.

Kuveytli Bakan 40 titrem iane malzemesiyle Gaziantep'e geldi

Kuveyt Sosyal İşler Bakanlığının Türkiye ve Suriye'deki deprem yerleri düşüncesince "Kuveyt yanınızda" temasıyla 11 Şubat'ta düzenlemiş olduğu enerjik gösterilen armağan programında 129 bini ortak tomar insan ve kuruluşun yardımı ile 67 milyon doların üstünde iane toplandı.

Yardımların Türkiye ve Suriye'deki deprem yerleri düşüncesince denktaş namına paylaştırılacağı aktarıldı.

Bunların birlikte Kuveyt Sosyal İşler ve Toplumsal Kalkınma Bakanı Mey el-Bağli, "asrın felaketi" namına nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ülkesinin Türkiye ile dayanışmasını anlatım buyurmak kıl payı 40 titrem insanca iane materyali haiz askeri kargo uçakla 14 Şubat'ta Gaziantep'i görüşme etti.

STK ve faydalı kurumları düzeyinde iane faaliyetleri

Kuveyt Sosyal İşler Bakanlığı onayıyla 30 faydalı kuruluşu ve STK'nın depremzedeler düşüncesince insanca iane kampanyası yapacağı bildirildi.

Oluşturulan iklim köprüsü kapsamında 16 Şubat bakımından Türkiye'ye tıbbi malzeme, çadır, battaniye, besin haiz 9 askeri kargo uçağı ile kısaca 450 titrem insanca iane materyali ulaştırıldı.

Kuveyt Kızılayı, 7 Şubat-7 Mart 2023 tarihleri arasını kapsayacak ortak armağan kampanyası başlatırken Katar ve Türk Kızılayları ile 1 milyon dolar iane materyali taahhüdü anlaşması yaptı.

Kuveytli aşırı sayıda iane kuruluşu da ayni ve nakdi iane kampanyaları başlattı, birileri da kıyamet bölgelerinde kemirmek dağıtımı, otama ve ihtimam faaliyetlerine katıldı. Kuveytli iane kuruluşlarınca birleşen nakdi ve ayni yardımların toplanmış ücreti açık namına bilinemezken değme bölgede derin ortak iane seferberliği yürütüldü.

Kuveyt'in hususi sahası de depremzedelerden yardımlarını esirgemedi. Ülkenin önde mevrut firmaları, toplamda 30 milyon dolardan ortak tomar armağan taahhütlerinde bulundu.

Kuveyt'in Ankara Büyükelçiliği kabilinden başlatılan ve derin nazarıitibar gören ayni iane kampanyasında şimdiye derece türlü kalemlerde yüzlerce titrem iane materyali toplandı.

Toplanan materyallerin THY uçaklarıyla sevkiyatına 11 Şubat günlü uçuşlarla başlandı. Biri kargo, 5'i tarifeli geçici uçuşuyla iktisap buyurmak kıl payı toplanmış 65 titrem iane materyali getirildi. Kalan yardımların da türlü devir aralıklarıyla gönderileceği açıklandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?