Yaşam

Kütahyalı koleksiyoner tespih kültürüne araştırmalarıyla kudret tutmaya çalışıyor

Kütahyalı koleksiyoner Mehmet Emin Başyiğit, tespih kültürünün doğacak nesillere aktarılması düşüncesince düzentileme yürütüyor.

Kütahyalı koleksiyoner tespih kültürüne araştırmalarıyla kudret tutmaya çalışıyor
14-01-2022 12:45
Kütahya

Tespihe merakı çocukluğunda başlamış bulunan ve kısaca 150 parçadan oluşan koleksiyonu mevcut 27 yaşındaki Başyiğit, eserleri günümüze derece vasıl Osmanlı ve Cumhuriyet devri tespih ustalarının isimlerinin tespitine müteveccih çalışmalarını sürdürüyor.

Başyiğit, AA muhabirine, 11-12 yaşında şehrin zamanı mekanlarındaki dükkanlardan emektar tespihleri incelemeye ve satın almaya başladığını, merakından ötürü tespih koleksiyonerleri ve ustalarıyla tanıştığını söyledi.

Ustalara hususi tespihler yaptırdığını, merakını resmileştirmek düşüncesince koleksiyoner vesikası aldığını tamlayan Başyiğit, şöyleki konuştu:

"Yaptığım incelemelerde Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ek tespih ustalarının isimleri, bitirdikleri eserlerin şekil, formları ve bulunmuş olduğu bölgeleri belirleme ettim. Tespih ustalarıyla ek nice belgeye ulaştım. Bu araştırmalarımın şişman yönünü ahali kütüphaneleri, Ayasofya Kütüphanesi, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi'nde yaptım. İnternet siteleri üstünden arşivlerde araştırı yaptım. Araştırmalarımda 21 tespih ustasının adları ve icazetname verdiği insanların isimlerini belirleme ettim. Bugüne derece Sultan 3. Selim'in tespih ustası İncici Mehmet Efendi, Mevlanakapılı Mahmut Usta, Beşiktaşlı Sağır Rıfat Usta, Akgerdanlı Mehmet Cemil Efendi, Kehribarcı Ali Baba, Yamalı Nuri Usta, Beylerbeyli Galip Başsaka Usta kabil en emektar tespih ustalarının isimlerine ulaştım. Kaynaklardan bu ustaların avlu hikayelerini inceledim."

Başyiğit, kısaca 150 tespihten oluşan koleksiyonunda emektar ustalardan Mevlanakapılı Mahmut Usta, Beşiktaşlı Sağır Rıfat Usta, Beylerbeyli Galip Başsaka Usta ile çağımız ustalarından Zekai Şenyurt, Hüseyin Çelik, Cem Aral, Bahri Bülbül ve Mehmet Arcasoy'un eserlerinin bulunduğunu dile getirdi.

"Sanatsal meydana getirilen tespihlerin hepsinin birlikte ruhu var"

Mehmet Emin Başyiğit, şişman kısmı armağan bulunan içsel kıymeti faziletli tespihlerini derlem envanter defterine kaydettirdiğini anlattı.

Gelecekte birlikte tespih müzesi oluşturmayı amaçladığına yer veren Başyiğit, "Geleneksel Türk tespih sanatının doğacak nesillere aktarılması düşüncesince dokümanter çekimlerine başladık. Günümüzdeki tespih ustalarıyla röportajlar yaptım. Daha sonradan da birlikte araştırman yerine bilgilik projem var." ifadesini kullandı.

Başyiğit, birlikte tespihin ne çağda ve ne ustaya ek bulunduğunu bellemek düşüncesince ilk önce imame, aralık durak, lüp formlarına, havşa yöntemleri ve kemane izlerine baktığını, buna gereğince çıkarımlar yaptığını aktardı.

Osmanlı devrinde tespih imalatında şimdi baş döndürücü zümrüt, akik, inci, öd ağacı, zeytin ağacı, kuka kabil katıksız materyallerin kullanıldığını, 1930'lu zamanlardan sonradan ise ağırlıklı yerine bireşimli materyallerin yeğleme edildiğini özetleyen Başyiğit, "Bana göre, sanatla alakalı meydana getirilen tespihlerin hepsinin birlikte ruhu var. Usta tespihi yaparken kendiliğinden birlikte zerre ekliyor. Aslında elinize birlikte tespihi aldığınız devir onu tespih yerine değil, ustanın el emeğinin birlikte parçasını elinize almış kabil birlikte duygular veriyor bize." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?