Ekonomi

Kuruyan Marmara Gölü'nün 35 bin dekarlık bölümünde tarım başladı

Manisa'da, ağız ağıza kuruyan Marmara Gölü dalında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) tahsis edilen 35 bin dekarın 28 bin dekarlık kısmına buğday ekiliyor.

Kuruyan Marmara Gölü'nün 35 bin dekarlık bölümünde tarım başladı
07-01-2023 12:16
Manisa

Salihli ve Gölmarmara ilçelerinde alüvyal taraça gölüyken Devlet Su İşleri (DSİ) kabilinden 1945 senesinde setlerle rezervuara dönüştürülen Marmara Gölü, giderek 320 milyon metreküplük kapasiteye ulaştı.

Dolu bulunduğu zamanlarda yılda averaj 150 milyon metreküp suyu Gediz Ovası'na sağlayan gölde su seviyesi, kuraklığın ve gümrüksüz sulamaların etkisiyle değme sabık sene azaldı.

Tepeli pelikan, ıvır zıvır karabatak kabilinden nesli muhatara altında bulunan kuş türleri de engelleme 20 bin su kuşuna ev sahipliği işleyen ve bu özelliğinden çevre 2017 senesinde "Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan" duyuru edilen göl, sabık sene ağız ağıza kurudu.

Gölün rehabilitasyonu düşüncesince Manisa Valiliği, DSİ Genel Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile TİGEM ortada sabık sene ortaklık protokolü imzalandı.

Protokolle, gölün güneydoğusunda sulama ve havzadaki dirim bilimsel çeşitliliğin devamlılığı düşüncesince ak pak su ambarlama ve sakıntı endüstrisi oluşturulması, kuzeyinde göldeki çandır avlu düşüncesince "Hassas Koruma Bölgesi"nin arsa alması, birlikte bölümünde de organik tarım yapılması kararlaştırıldı.

TİGEM tarıma başladı

Rehabilitasyon emek harcamaları kapsamında göl dalında gümrüksüz tarım yapanlar men edildi.

Tahsisi meydana getirilen kestirmece 35 bin dekar bölgede tarla laden ve el işi süreçlerini mütemmim TİGEM, 30 yöresinde traktörün çalışmış bulunduğu bölgede organik buğday yetiştirmeyi düşündüğü parsellerdeki ekecek ekimini az daha tamamladı.

Rezervuar ve alıngan himaye bölgesi alanları düşüncesince projelendirme emek harcamaları ise bitmeme ediyor.

"Yüzde 100 organik istihsal yapacağız"

TİGEM Bitkisel Üretim Dairesi Başkanı Noyan Avgın, AA muhabirine, tarla el işi ve ilk teşrin faaliyetlerinin sürdüğünü söyledi.

Kendilerine tahsis edilen 35 bin dekarlık alanın 28 bin dekarında buğday, 7 bin dekarında da günebakan yetiştireceklerini tamlayan Avgın, şunları kaydetti:

"Tarımda sürdürülebilirliği getirmek açısından burada organik tarım gerçekleştiriyoruz. Tamamen yüzdelik 100 organik istihsal yapacağız. Organik buğday ekiyoruz şu anda, birlikte müşavirlik firmasının kontrolü altında. Şu anda kestirmece 28 bin dekarda buğday ekiyoruz. Kalan bölümde da hazırlıklarımızı yaparak ilkbaharda organik günebakan ekimi gerçekleştireceğiz. TİGEM bu faaliyeti yaparak, ülkemizin organik üretimine de şişman ulama sağlayacak ve bu mevzuda tohumculuk ve damızlıkta bulunduğu kabilinden mürşit ve mortocu olacak."

Avgın, bölgede buğday ekimlerinin az daha tamamlandığını dile getirerek, "Ekim dönemini yüzdelik 80-90 yöresinde tamamlamış bulunuyoruz. Allah baht ederse biraz devir süresince ilk teşrin faaliyetini açıkgöz olacağız. Önümüzdeki yaz zamanında de bu ektiğimiz organik mamüllerin hasadını gerçekleştireceğiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?