Dünya

Küresel çapta kıyı bölgelerinin sadece yüzdelik 15'i bozulmadan kaldı

Yapılan ortak araştırmada, evren çapındaki kıyı bölgelerinin hemen yüzdelik 15’inin insanoğlu kanalıyla bozulmadan kalmış olduğu ortaya konuldu.

Küresel çapta kıyı bölgelerinin sadece yüzdelik 15'i bozulmadan kaldı
07-02-2022 12:00
Ankara

EurekAlert genel ağ sitesinin haberine göre, Queensland Üniversitesinden uzmanlar, insanoğlu kabilinden yıkma edilen ve on paralık değmemiş kıyı bölgelerini belirleme kılmak düşüncesince emek vermek yürüttü.

Çalışma kapsamında, insanoğlu faktörünün evren çapındaki kıyı bölgelerine menfi tesiri haritalandırıldı.

Bilim insanları, 2013’ten buyana evren genelinde yüzdelik 15 kıyı bölgesinin bozulmadan kaldığını ve bozulmayan en açık kıyı bölgesinin Kanada’da da bulunduğunu belirleme etti.

Üniversiteye ilişkin Yeryüzü ve Çevre Okulundan Brooke Williams, derya otları, savanlar ve mercan balığı balığı resifleri mevcut kıyı bölgelerinin insanoğlu baskısına eş en erdemli alanlar bulunduğunu kaydetti.

Williams, hükümetleri, bahis konusu temiz kıyı bölgelerini korumaya ve bozunmuş olanları restore etmeye çağırarak, "Bozulmadan küsurat kıyı bölgelerini korumayı ve bozunmuş olanları emektar biçimine iletmek istiyorsak çabuk ve azimli biçimde akıntı etmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

Kıyı bölgelerinin tahribatının elden kıyıdaki çeşitler ve habitatlar düşüncesince değil aşırı sayıda insanoğlu sağlığı düşüncesince de iri zılgıt oluşturduğu aktarıldı.

Araştırmanın ayrıntıları, Conservation Biology dergisinde yayımlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?