Gündem

Kuraklıktan etkilenen Vanlı besicileri kar yağışı sevindirdi

Küçükbaş hayvan varlığı itibarıyla Türkiye'de evvel sıralarda arazi düzlük Van'da, kurak sabık senenin peşi sıra başlamış olan koyu yağışlar en baş döndürücü besicileri sevindirdi.

Kuraklıktan etkilenen Vanlı besicileri kar yağışı sevindirdi
06-02-2022 11:55
Van

Önceki zamanlarda sıcaklığın yükselmesine ilişkin küsurat buğulaşma dolayısıyla Van Gölü Havzası'ndaki göl, baraj, su ve kaynaklardaki su seviyesinde iri miktarda azalış yaşandı.

Van'da ve mekân şehirlerde akıbet günlerde sansasyonel bulunan yağışlar, kuruluşa noktasına mevrut baraj, su ve kaynaklardaki su düzeyinin yükselmesi düşüncesince imge oldu.

Aşırı kuraklık dolayısıyla güzeşte sene plato ve meralarda hayvanları düşüncesince ehliyetli su ve mera bulamadıkları düşüncesince ercecik iskân bölgeleri yakınına konaklamak mecburiyetinde mütebaki besicileri, akıbet aylarda sansasyonel bulunan dip kar yağışları sevindirdi.

"Bu ayda caba kestirmece 2 m. kar yağdı"

Aşağı Narlıca Mahallesi'nde canlı besici Aziz Gezgen, AA muhabirine, küçükbaş hayvancılıkla geçimin sağlandığı yörede, nice çiftçinin kuraklık dolayısıyla güzeşte sene ot ve saman bulmada meşakkat yaşadığını söyledi.

Kuraklık dolayısıyla hayvancılıkta kuru müşterek sene geçirdiklerini özetleyen Gezgen, şunları kaydetti:

"Burada hacısı hocası hayvancılıkla uğraşıyor. Bu sebeple ilkbaharda daima hayvanlarımızı yaylalara götürüyoruz. Geçen sene aşkın kurak geçti. Hayvanlarımız düşüncesince ilkbaharda caba ot ve su bulamadık. Köyümüzde kimi insanoğlu koyunları kıymak mecburiyetinde kaldı. Hayvan rahatsızlıkları baş gösterdi. Sadece hayvancılık değil ekincilik da aşkın aksi etkilendi. Bu sene aşkın mutluyuz zira aşkın kar yağdı. Bu ayda caba kestirmece 2 m. kar yağdı. Daha da yağmasını bekliyoruz. Bu sene inşallah kuraklık olmayacak."

"İnşallah hayvancılıkta çoğalan müşterek sene olacak"

Besici Fatih Kaplan da kuraklıktan etkilendiklerini dile getirerek, "Kuraklık dolayısıyla saman ve rüşvet tutarları aşkın arttı. Bu sene maşallah yağışlar güzel oldu. Sanırım 2,5 m. kar yağdı. İnşallah hayvancılıkta çoğalan müşterek sene olacak. Çok umutluyuz." dedi.

Geçimini hayvancılıkla sağladığını özetleyen Emrah Kaplan ise "Geçen sene aşkın kurak geçti. Su kaynaklarımızın çokları er kurudu. Çok külfet yaşadık. Otlar yeşermediği düşüncesince hayvanlarımız eneze düştü. Çok şükür bu sene müşterek hayli kar yağdı. İnşallah ilkbaharla bu arada hayvanlarımızı yemyeşil yaylara çıkarabileceğiz. Bu yağışlardan aşkın memnunuz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?