Yaşam

Kuraklık "Ağrı'nın hafi cennet"i Balık Gölü'nü de vurdu

Ağrı'da dokunulmamış doğasıyla "saklı cennet" namına tanıdık ve değme sene binlerce turistin görüşme etmesinin yanında kuş ve balık çeşitleriyle de uyanıklık çekici Balık Gölü'nün su seviyesinde kuraklığa ilişkin namına ağır eksilme yaşandı.

Kuraklık
25-10-2021 11:55
Ağrı

Taşlıçay kaymakamlık merkezine 20 kilometre uzaklıktaki Sinek Yaylası mevkisindeki 2 bin 241 rakımda toprak düzlük ve Türkiye'nin derya seviyesine gereğince en faziletkâr gölü bulunan Balık Gölü, 2 adası, nice kuş ve balık türünün birlikte keşfedilmeyi muntazır katıksız güzellikleriyle rastgele sene yerel ve ecnebi turistlerin beğenisini çekiyor.

Son senelerde binlerce bireyin katılımıyla yaz festivallerinin düzenlenmeye başlandığı, tabiat ve dinlenme kampı yapanların elzem adresi durumuna mevrut gölün güzelliği, zirvesi karla ciltli Ağrı Dağı'nın ihtişamıyla bütünleşince ayrı birlikte güzelliğe bürünüyor.

Bu sene geçmiş yıllara gereğince bahar aylarında yağışların azlığı ve kuraklık hasebiyle gölün beslendiği sezonluk dereler ve su kaynaklarında su düzeyi düştü.

Doğubayazıt kaymakamlık merkezinin azda olsa içmece su ihtiyacının karşılandığı Balık Gölü kıyılarındaki sular, kuraklık, buğulaşma ve yağışların azlığı sayesinde toprak arsa metrelerce çekildi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Kaya, AA muhabirine, dünyada global ısınmanın bitmeme ettiğini ve akıbet yılların kurak geçtiğini söyledi.

Gölde su düzeyi toprak arsa metrelerce düştü

Ülke genelinde bulunduğu kabil bu sene Ağrı'da da kuraklığın aşırı birlikte tomar hissedildiğini tamlayan Kaya, şöyleki konuştu:

"Balık Gölü, çevresindeki dereler ve dağlık alanlardan mevrut kar suları ve toprak altı sularından beslenmektedir. Bu sene ilkin baran azlığından kaynaklı kuraklık yaşanmaktadır. Daha evvel Patnos Barajı'nda bulunduğu kabil Balık Gölü'nde de su çekilmesi gır konusu. Balık Gölü birlikte püskürtü seki gölüdür. Normalde Doğubayazıt ve etrafında salname baran miktarı 340 milim yöresinde lakin Balık Gölü yükseltiye ilişkin namına henüz birlikte tomar baran alıyor. Bu sene baran oranının sakıt olması ve kar sularının aşırı az olması hasebiyle beslenmesi zayıfladı. Gölde su düzeyi toprak arsa metrelerce düştü."

Kaya, gölde yaşanmış bulunan su çekilmesinin geçmiş yıllara gereğince aşırı henüz birlikte tomar bulunduğunu ve bu durumun gözle görüldüğünü anlatım ederek, göl suyunun lezzetli olması zımnında Doğubayazıt kazasının su ihtiyacının birlikte yönünü buradan karşıladığını anlattı.

Suların azalması ıssız yaşamını da aksi etkiliyor

Suyun müsriflik edilmeden kullanılması ve öneminin henüz aşırı anlaşılması icap ettiğini aktaran Kaya, "Balık Gölü alabalıklarıyla adlı sanlı göldür. Suların çekilmesiyle buradaki balık popülasyonu da düşmektedir. Balık Gölü'nden çıkan su, toprak altından Doğubayazıt'taki sazlığa da gitmekte ve bu sene bu sazlıklarında da suyun çekildiğini görüyoruz. Bu sazlıklar ve gölün içinde mevcut adada aşırı sayıda kuş şekli bulunuyor. Balık Gölü'ndeki ada Türkiye'deki kuş cennetlerinden biridir. Bu adada buraya özgü özellikler yayınlayan kuş türleri de bulunuyor. Suların çekilmesi ve kuraklığın olması bu kişi üstünde de maatteessüf tesirini göstermektedir." sanarak konuştu.

Kaya, Ağrı genelinde en birlikte tomar nisan-mayıs aylarında tanıdık yağışın bu sene bahis konusu aylarda yeteri kadar görülmediğini vurgulayarak, kentteki eksiksiz su ve göllerde su düzeyinin düştüğünü laflarına ekledi.

Eskiden göl bulunan bölgede deminden zooloji otluyor

Balık Gölü'nün kenarındaki köylerde canlı vatandaşlardan Yusuf Artan ise suların çekilmiş bulunduğu yerlerde seneler evvel teknelerle balık avladıklarını belirterek, "Bu sene hemen hemen rahmet tek yağmadı. Hayatım süresince burada bu denli suyun çekildiğini görmedim. Eskiden bura göldü lakin deminden zooloji otluyor." dedi.

Gölün kenarında gezim tesisi mevcut Yakup Birlik de göl çevresindeki suların toprak arsa 30-40 m. çekildiğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?