Yaşam

Koruma altındaki ceylanlar düşüncesince 'doğum nöbeti' tutuyorlar

Şanlıurfa'da rakamları azaldığı düşüncesince koruma altında bulunan ceylanların tenasül dönemlerinde birlikte sorunla karşılaşmamaları düşüncesince Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri alanı dürbün, termal alıcı ve dron ile cankulağı izliyor.

Koruma altındaki ceylanlar düşüncesince 'doğum nöbeti' tutuyorlar
25-04-2022 12:35
Şanlıurfa

Şanlıurfa'da nesli tükenme tehlikesi altında bulunduğu düşüncesince koruma altında mevcut ceylanlar, yavrulama devrinde görevliler kabilinden 7/24 dürbün, termal alıcı ve dron ile izlenerek korunuyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne (DKMP) ilişkin 20 bin 504 hektarlık Kızılkuyu Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, saf dirim alanıyla nice yabanıl hayvana ev sahipliği yapıyor.

Doğal dirim ortamları bozulmuş bulunduğu düşüncesince nesli tükenme tehlikesi altında bulunan "gazella marica" çeşidi ceylanlar, Doğa Koruma Milli Parklar 3. Bölge Müdürlüğü bünyesindeki 75. Yıl Ceylan Üretme İstasyonu'nda koruma dibine alınarak çoğaltılıyor. Şu anda istasyonda 174 ceylan bulunurken, ıssız yaşamı ihya endüstrisi ile öteki alanlardaki ceylanlarla aynı hâlâ da artıyor.

Bölgedeki ceylanlar düzen bağı ortak biçimde korunurken, ilkin tenasül dönemlerinde yavruların dokunca görmemesi ve çalınmaması düşüncesince DKMP ekiplerinin denetimleri hâlâ da sıklaşıyor.

Merkezde 7 güneş 24 sayaç kez markajcı ekipler, alanı termal kameralar, dron, bakaç ve toprak araçlarıyla tarayarak rastgele ortak olumsuzluğa vesile vermiyor. En ıvır zıvır hareketliliği caba toprak araçlarıyla acilen alana derece derece durumunda değerlendiren ekipler, gümrüksüz avcılara cezaevi açtırmıyor.

"Tüm yasaklayıcı tedbirlerimizi aldık"

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şanlıurfa Şube Müdürü Onur İnan, AA muhabirine, doğadaki topu topu canlılar kadar ceylanların da kendileri düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ve kıymetli bulunduğunu söyledi.

Koruma altındaki ceylanları haricen doğacak müdahalelere gönül rahatlığı destek olmak düşüncesince 7 güneş 24 sayaç süresince ekiplerin sahada fariza yaptığını özetleyen İnan, şöyleki bitmeme etti:

"Ceylanların hamilelik ve doğumu yaklaştığı bu zamanda koruma ve arama faaliyetlerine ağırbaşlılık verdik. Av koruma memurlarımız ve meydan bekçilerimizden oluşan kısaca 30 personelimiz fariza alıyor, manşet kuvvetleri, karye halkı ve muhtarların destekleriyle koruma arama faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bu sene 2 termal alıcı ve termal kameraya eş bulunan dron ile ekipmanlarımızı hâlâ da güçlendirdik. Tüm yasaklayıcı tedbirlerimizi aldık."

İnan, ceylanların hamile ve tevellüt icra ettiği devre olması zımnında grup sayılarını arttırdıklarını belirterek, "İçinde bulunduğumuz devirde ekiplerimiz 7/24 himmet mefhumu gözetmeden memurlarımız, meydan bekçileriyle bu arada görevlerinin başlangıcında bulunuyor. Yöre halkı ayrımlı ortak gidiş olduğunda çağırma cihazı merkezi vasıtasıyla bizlere ulaşıyorlar, kılıç de lüzumlu ekiplerimizi yönlendiriyoruz ve karışma ediyoruz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?