Ekonomi

Kooperatif çatısında toplanan atılan toplayıcıları, eşya ortamında çalışkanlık ifşa etmek istiyor

Ankara'da kooperatif çatısı altında birlikte araya mevrut atılan toplayıcılar, sigortalı ve cümle tanımı mamul kendisine eşya süresince emek harcamayı hedefliyor.

Kooperatif çatısında toplanan atılan toplayıcıları, eşya ortamında çalışkanlık ifşa etmek istiyor
24-12-2021 17:38
Ankara

Atık toplayıcılar, dünya genelinde ferdî şekilde topladıkları atıkları derç merkezlerine götürürken, pırtı dışı etkin bu insanların tek toplumsal güvencesi bulunmuyor. Ankara'daki atılan toplayıcılar bir kooperatif çatısı altında örgütlenirken, ortakların pırtı altında dirimsel elde etmesi ve toplumsal güvenceye ehil olması amaçlanıyor. Atık toplayıcılar, kooperatif bünyesindeki avukat, mekân mühendisi ve umumi koordinatörle beraberce akıntı ederken, örgen olanların Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kooperatif Bilgi Sistemi'ne pırtı olması da sağlanıyor.

Ankara Geri Dönüştürülebilir Atık Toplayıcılar Sosyal İşletme Kooperatifi Başkanı Naif Çiçek, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının atılan mevzuatının güncellendiğini ve kendilerinin de bu mevzuata ahenk sağlamaya çalıştıklarını söyledi. İlgili tensikat dolayısıyla ferdî şekilde faaliyette bulunmalarının zorlaştığını dile getiren Çiçek, atık derç işini ticari şekilde gerçekleştirmek düşüncesince kooperatifleşme gereği duyduklarını anlatım etti. Çiçek, mevzuata akla yatkın halde atılan derç sistemine bütünleşmek durumunda olduklarını söyledi.

Naif Çiçek, kooperatifleşmeyle beraberce atılan toplayıcıların sorunlarının çözümü düşüncesince güvenlik ve belediyelerle istişarelerde bulunduklarını, şu anda başıboş etkin atılan toplayıcıların giderek pırtı dibine katılması ve sigortalı emek vermesi düşüncesince adımlar atacaklarını bildirdi.

"Tornacı üzere atılan toplayıcı da sistem durumuna gelecek"

Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) başvurarak, atılan toplayıcılığın sistem şekilde tanımlanmasını arzu ettiklerini tamlayan Çiçek, "Biz de sistem durumuna geleceğiz. Böylece atılan toplayıcılığı hissedar iş kolu reşit olacak. Şu anda arka transformasyon ve atılan toplayıcıları şekilde müracaat yapıldı. İnşallah mart ayında onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlanacak. Onu bekliyoruz. Meslek şekilde tanımlandıktan sonraları pedagoji bilimi de gerçekleştirilecek. Biz MYK'den yavuklu pedagoji bilimi verilmesini arzu ettik zira üyelerimizin bir çok okuryazar değil. Sözel hissedar pedagoji bilimi verilmesini, derç ve ayrıştırma eğitiminin bu halde verilmesini istedik. Böylece kılıç de sistem edineceğiz, tornacı üzere atılan toplayıcı da hissedar sistem durumuna gelecek." sanarak konuştu.

Çiçek, toplumda atılan toplayıcılığı fail ağır hissedar kişi bulunduğuna ayraç ederek, Ankara'da da 5 bin ferdin bu işten aş yediğini söyledi. Kooperatifin 5-6 ay ilk faaliyete başladığını, şu anda 150-200 yöresinde üyelerinin bulunduğunu ve örgen bildirme işlemlerinin bitmeme ettiğini özetleyen Çiçek, "Diğer illerdeki atılan toplayıcılara kip oluyoruz. İstanbul'da da hakeza hissedar düzentileme yürütülüyor, onlar da en endamsız müddette kooperatif kuracak." ifadelerini kullandı.

"Ticari faaliyette bulunup satmaca kesebileceğiz"

Kooperatifleşmeyle beraberce ticari faaliyette de bulunabileceklerini tamlayan Çiçek, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Belediyelerle teşrikimesai yapmış olup atılan getirme merkezleri kuracağız. Elemanlarımız onun çatısı altında çalışıp atıkları toplayıp ayrıştıracak ve müstelzim tesislere aktaracak. Fatura kesebileceğiz, ticari şekilde faaliyette bulunabildiğimiz düşüncesince herhangi hissedar nesne resmi pırtı dibine alınacak ve pırtı dışı hissedar çalışkanlık olmayacak. Geliri mahsus olacak, çıkışı mahsus olacak, çalışmalarımız bu yönde bitmeme ediyor. İlerleyen yıllarda belediyelerle istişareli ticari faaliyette bulunduğumuz devir otomatik şekilde dirimsel elde edeceğiz. Belediyelerle hissedar AB projesi var, ona müdahale olmaya çalışıyoruz. Biz de ona başvuracağız. Anlaştığımız şehremaneti namına çalışacağız. Proje yeşil çevreyle ilişik hissedar proje. Biz de sistem şekilde o işin merkezindeyiz. Belediyelerle eş çalışıp ne yapabiliriz sanarak plan çalışıp sunacağız. Şu anda hissedar resmiyetimiz bulunmayan ancak MYK'den belgemizi alırsak hepsi üyelerimizi belgelendirirsek, otomatik şekilde iş sahibi olacaklar, iş kolu olacak. Onun düşüncesince çalışıyoruz."

Çiçek, vatandaşlara da atıkların ayrıştırılması dair çağrıda bulundu, "Atıkları evde ayrıştırmaları lazım. Ben kendim yapıyorum, evde ayrıştırıyorum. Bütün kalemleri değişik toplayıp çöpün içerisine değil, yanına bırakabilir. Belli saatlerde atılması henüz da akla yatkın olun. Halkımızın bu mevzuda bilinçlenmesi lazım. Avrupa'dan 20 sene gerideyiz, okullarda da atıkların atılmasıyla ilişik pedagoji bilimi verilmeli." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?