Ekonomi

KOBİ'lerin Ar-Ge masrafları ve dış satım içerisindeki payının çoğalması hedefleniyor

KOBİ'lerin Ar-Ge masraflarındaki payının doğacak sene yüzdelik 22'ye ve dış satım içerisindeki payının ise yüzdelik 58'e çıkarılması hedefleniyor.

KOBİ'lerin Ar-Ge masrafları ve dış satım içerisindeki payının çoğalması hedefleniyor
26-10-2021 09:34
Ankara

AA muhabirinin "2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"nda arazi düzlük girişimcilik ve KOBİ desteklerinden derlediği bilgiye göre, esnaf ve sanatkarların çoğunluğunu oluşturduğu KOBİ'ler, sabık sene sonu bakımından etkin sayısı bakımından mecmu girişimlerin yüzdelik 99,8'ini, istihdamın yüzdelik 73,9'unu, ilişik değerin yüzdelik 53,1'ini, ihracatın yüzdelik 57,2'sini oluşturuyor.

Esnaf ve sanatkarların desteklenmesi amacıyla 3340 mahdut Cumhurbaşkanı Kararı gereğince, 2021 yılı içinde esnaf ve sanatkarlara yüzdelik 50 ürem tenzilatlı yahut faizsiz cesaret olanakları sağlandı. Bu kapsamda 1 Eylül bakımından cesaret bakiyesi bulunan bulunan esnaf ve sanatkar sayısı 1 milyon 163 bin 281'e, cesaret bakiyesi ise 73,7 bilyon liraya ulaştı.

Hazine destekli kefillik uygulaması bu sene da bitmeme ederek Ağustos 2021 zamanında kefillik kullandırımı 4,3 bilyon liralık yerine gerçekleşti. Aynı devirde 6,5 bilyon liralık kefillik desteği verildi.

KOBİ'lerin Ar-Ge masraflarındaki ve dış satım içindeki payının artarak çoğalması hedefleniyor. Bu kapsamda, dış satım içindeki payın bu sene düşüncesince yüzdelik 57,2 yerine gerçekleşmesi beklenirken doğacak sene düşüncesince yüzdelik 58'e, Ar-Ge masraflarındaki payın ise bu sene yüzdelik 21,4, doğacak sene yüzdelik 22'ye yükselmesi bekleniyor.

KOSGEB çeşidinden yapımcı girişimcilere fevk limiti 375 bin liraya, anadan görme sektörlerde arazi düzlük girişimcilere ise 65 bin liraya derece bağış desteği sağlanmaya bitmeme ediliyor. Bu desteklerde genç, kadın, engelli, gazi ve bir numara derecede martir yakını girişimcilere dokunulmazlık tanınıyor.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgınından menfi etkilenen işletmelere de destek olunması ve istihdamın korunması amacıyla imalat sanayisindeki dar ve ıvır zıvır işletmeler ile 2017 sonrası kurulan uygulayım bilimi tabanlı start-up'lar düşüncesince 300 milyon doları Dünya Bankasından, 300 milyon doları da Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) edinmek kıl payı mecmu 600 milyon dolar Hazine güvenceli cesaret anlaşması imzalandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?