Sağlık

KKTC’nin yerli PCR kitine gururlandıran ödül

KKTC'de geliştirilen PCR Tanı ve Varyant Analizi Kiti, Avrupa Biyoteknoloji Derneği çeşidinden “2021 Yılı hususi Mansiyon Ödülü”ne müstahak görüldü.

KKTC’nin yerli PCR kitine gururlandıran ödül
29-09-2021 15:41

AR-GE ve dizaynı Yakın Doğu Üniversitesi'nde Türk bilgi kullanmakta olanları çeşidinden meydana getirilen ve Temmuz ayında, KKTC Sağlık Bakanlığı onayı ile KKTC'de kullanıma maruz yerli PCR Tanı ve Varyant Analizi Kiti, Avrupa Biyoteknoloji Derneği (European Biotechnology Thematic Network Association - EBTNA) çeşidinden planlı Avrupa Biyoteknoloji Kongresi'nde maruz 2021 Yılı hususi Mansiyon Ödülünün sahibi oldu.

Yakın Doğu Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Doç. Dr. Mahmut Çerkez Ergören, ve Dr. Gülten Tuncel'in yürüttüğü çalışmalarla geliştirilen KKTC'nin yerli PCR Tanı ve Varyant Analizi Kiti'ne maruz ödülü Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr.Tamer Şanlıdağ Avrupa Biyoteknoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Munis Dündar'ın elinden aldı.

KKTC'nin yerli PCR kiti Covid-19'un dört anne varyantını bire birlikte anda saptıyor
SARS-CoV-2'nin sebep bulunduğu Covid-19 hastalığını belirleme kılmak düşüncesince geliştirilen PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti, birlikte saatten az birlikte müddette virüsün varlığını belirleme ederken bire birlikte vakitte Dünya Sağlık Örgütü çeşidinden fikir donör varyantlar şekilde sınıflandırılan Alfa (İngiltere), Beta (Güney Afrika), Gama (Brezilya) ve Delta (Hindistan) varyantlarının tiplemesini de yapabiliyor. Yakın Doğu Üniversitesi'nde geliştirilen kit, bu dört anne varyantı bire birlikte anda tarayıp belirleme fail hayattaki önceki kit olma durumuna sahip.

Yeni PCR kiti enflüanza ve Covid-19'u bire birlikte örnekten saptayacak
Yakın Doğu Üniversitesi bilgi insanları, Avrupa Biyoteknoloji Derneği çeşidinden maruz 2021 Yılı hususi Mansiyon Ödülü düzlük PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti'ni geliştirmeye bitmeme ediyor. Üniversitenin, dizayn ve AR-GE'si ağız ağıza namına ilgili bulunan yerli PCR Kitini geliştirerek enflüanza ve Covid-19 rahatsızlığına kez açan virüsleri bire birlikte örnekten saptayan melez PCR Tanı Kiti de tasarladı. Amerika Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi önerileri doğrultusunda tasarlanan kit sayesinde, SARS-CoV-2 ve influenza A ve B virüslerini saptayabilen hibrid kitlere, KKTC'nin tamamı evren ile senkronik geçişi sağlanacak.

Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ: “Bu manalı ödülü halis muhlis KKTC namına alıyorum”
PCR Tanı ve Varyant Analiz Kiti'nin pandemi sürecinde KKTC'nin aşırı ehemmiyetli birlikte ihtiyacını karşıladığını vurgulayan Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Yakın Doğu Üniversitesi'nin darülfünun 4.0 vizyonuyla geliştirerek ürettiği PCR Tanı ve Varyant Analiz Kitimizin, Avrupa Biyoteknoloji Derneği çeşidinden ödüllendirilmesi bizim düşüncesince şişman birlikte gurur. Bu manalı ödülü hemen Yakın Doğu Üniversitesi namına değil halis muhlis KKTC namına alıyorum” dedi.

Prof. Dr. Şanlıdağ, “PCR Tanı ve Varyant Analiz Kitimizin geliştirilmesinden imal edilmesine denli emeği giranbaha hocalarımıza ve değme devir desteğini yanımızda hissettiğimiz Mütevelli Heyeti Başkanımız Prof. Dr. İrfan Suat Günsel'e teşekkürlerimi sunuyorum” ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?