Dünya

KKTC'den GKRY ve Yunanistan'ın 'göçmenler' mevzusundaki açıklamalarına tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığınca, "GKRY ve Yunanistan'ın, göçmenlere müteveccih ölümlerin yaşanmasına bile vasıl adamlık dışı uygulamalarını örtbas buyurmak düşüncesince türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti'ne müteveccih suçlamaları onama edilemezdir." ifadesi kullanıldı.

KKTC'den GKRY ve Yunanistan'ın 'göçmenler' mevzusundaki açıklamalarına tepki
08-02-2022 10:54
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen bağlanmış açıklamada, ülkenin Ada'yı ilişik konularda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile iş donanmasına müspet bakmış bulunduğu ve bunun rastgele vesileyle anlatım edilmiş bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "Ortak sahibi olduğumuz Kıbrıs Adası'nı etkileyen ve arsıulusal ortak vakıa bulunan düzensiz göç dair da Rum tarafıyla teşrikimesai kuruluş edilmesine müteveccih ortak teklif yaptığımızı uyarmak ve bu önerinin halen masada bulunduğunu ikilemek isteriz." denildi.

Rum tarafının, KKTC'nin icra ettiği tamamı teşrikimesai önerilerini elinin tersiyle itmiş bulunduğu vurgulanan açıklamada, Rumların KKTC ve anne yurt Türkiye aleyhine mesnetsiz iddialarda da olduğunun altı çizildi.

"Ülkemiz ve Türkiye Cumhuriyeti'ne müteveccih suçlamaları benimseme edilemez"

Bahse madde mesnetsiz iddiaların akıbet örneğinin, Fransa'da meydana gelen Avrupa Birliği İçişleri Bakanları gayriresmi toplantısı esnasında GKRY İçişleri Bakanı Nicos Nouris'in hitabı bulunduğu hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"AB üyeliğini sömürme etmeyi alışmışlık biçimine getiren GKRY ve Yunanistan'ın, göçmenlere müteveccih ölümlerin yaşanmasına bile vasıl adamlık dışı uygulamalarını örtbas kılmak düşüncesince memleketimiz ve Türkiye Cumhuriyeti'ne müteveccih suçlamaları benimseme edilemezdir. Yunan yaka güvenliğinin, vatanlarını vazgeçme kılmak mecburiyetinde artan göçmenleri denizde art püskürttüğü ve göçmenlerin Türk Sahil Güvenliğince yüz kere kurtarıldığı basında da toprak almıştır."

GKRY'nin göçmenleri engellemesi dolayısıyla ortak bireyin denizde kaybolmasının, hanuman ayında piyasaya çıkan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in BM Barış Gücü raporunda da toprak almış bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, "KKTC yerine rastgele devir bulunduğu kadar müspet ve diyaloğa açıkça olduğumuzu ortak el şimdi vurgular, bu vesileyle düzensiz göç mevzusundaki teşrikimesai önerimizi gine hatırlatırız." ifadesi kullanıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?