Politika

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Lavrov, tüm dünyanın önünde KKTC’den bahsediyorsa bir şey değişiyordur”

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Rusya-Ukrayna vakasında Rusya'nın dışişleri bakanı halis muhlis dünyanın izlediği televizyonlarda şayet çıkıp da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden bahsederse bir şey değişiyor demektir” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: “Lavrov, tüm dünyanın önünde KKTC’den bahsediyorsa bir şey değişiyordur”
12-03-2022 19:56

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Diplomasi Formu düşüncesince geldiği Antalya'da ziyaretlerini gerçekleştiriyor. Tatar, dakika Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni görüşme ederek Antalyalı gazeteciler ile bir araya geldi. Tatar'ı karşılayan AGB Başkanı İdris Taş, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın burada olması bizim düşüncesince onurdur. Türkiye-KKTC ilişkileri baş döndürücü kıymetli” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın gündeminde Rusya Dışişleri Bakanı'nın meydana getirdiği mülakat sırasında KKTC'yi kalıp göstermesi vardı. Tatar, dünyanın izlediği bir yayında KKTC'nin anılmasının nice şeyi değiştireceğinin altını çizdi. Tatar, başkaca Türkiye'den Kıbrıs'a borazan hattı ile mevrut suyunda önemine değindi.

“Antalya Diplomasi Formu önemini dünyaya hissettirdi”

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Bir Rusya-Ukrayna mücadelesi var. Bu proses uzayıp gidiyor. Tüm bunların tesiri altında Antalya'da ve Kıbrıs'ta iktisadi yaşamda hissediliyor. Antalya Diplomasi Formu'nun 2. Toplantısı hakkıyla dünyanın gündemine oturdu. Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun himayelerinde meydana gelen Rusya-Ukrayna Dışişleri Bakanları toplantısının dünya gündemine oturmasıyla Antalya Diplomasi Formu önemini dünyaya hissettirdi. Bu Türkiye'nin diplomatlık yönünde iri bir başarısıdır. Çünkü Türkiye, söylemleri de mesajları da meseleye basar açısıyla Rusya- Ukrayna arasındaki ilgiler bağlamında ortaya koyduğu arzu ve duruşuyla hakeza bir toplantıya vasıtalık etmesi türkiye namına baş döndürücü önemlidir” niteleyerek konuştu.

“Fevkalade iri bir nimet”

Cumhurbaşkanı Tatar, katılımcılardan mevrut soruları da yanıtladı. "Türkiye'den mevrut su yetiyor mu?" sorusuna Tatar, “Türkiye'den mevrut su yılda 75 milyon metreküp. Bu az bir su değil. Sürekli şekilde akıyor. Bunun ½ si içmece ve istimal ½ si da zirai ameliyat düşüncesince kullanılıyor. Nüfusun artarak çoğalması ile gündüz doğacak ihtimal bu su ehliyetli olmayacak. Fakat şu an düşüncesince bizim düşüncesince bir hayat. Bizim düşüncesince görülmedik iri bir nimet. Bu su gelmeseydi bizim tasfiye ile çokluk suyu ile hakeza bir su bulmamız cins değildi. Suyun borularla Kıbrıs'a aktarılması, yüzyılın mühendisliği, yüzyılın projesidir. Bu Türkiye'nin başarısıdır. Büyük bir projeydi ve başardık. Çok iri bir proje. Bunun maneviyatı, büyüklüğü rastgele şeye değerdir. Yapanlardan bin kat razı olsun” biçiminde karşılık verdi.

“Kıbrıs'ta bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakikatı var”

Rusya dışişleri bakanının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden bahsettiğine yer veren Tatar, "Çok mağduriyetler, teessürat yaşadık ancak dakika dünyanın 1 numaralı gündeminde bulunan Rusya-Ukrayna vakasında Rusya'nın dışişleri bakanı etraflı dünyanın izlediği televizyonda şayet çıkıp da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden bahsederse bir şey değişiyor demektir. Çıkıp diyor ki dünyaya bakınız Kıbrıs'ta bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakikatı var. Orada da bir esas var. Kıbrıs Türk halkı var. Bütün dünya bir defa şimdi görmüştür ki Kıbrıs'ta bir esas vardır. Rumlar istedikleri denli Kıbrıs bizim desinler. O menfaatlerini bağlar. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Vazgeçilmez çizgilerimiz Türkiye Cumhuriyeti garantörlüğüdür. Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığıdır” ifadelerini kullandı.

Elifnaz Altürk - Suat Metin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?