Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Doğu Akdeniz'deki ulusal duruşumuzu sonuna derece sürdüreceğiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’de mühim çıkarların korunmasında Türkiye ile KKTC’nin iş birliğinin önemine ayraç ederek "Doğu Akdeniz'deki ulusal duruşumuzu sonuna denli sürdüreceğiz." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Doğu Akdeniz'deki ulusal duruşumuzu sonuna derece sürdüreceğiz
30-11-2021 17:56
İstanbul

Tatar, Marmara Grubu Vakfı 36. Dönem 1. Oturumu etkinliğindeki konuşmasında, İstanbul'da çalışmış olduğu 10 sene süresince Kıbrıs mücadelesinde çalışkan gösteriş almaya çalıştığını, bu süreçte tek devir Türkiye'ye bulunan itimatını kaybetmediğini ve Türkiye'ye değme devir güvenmeye bitmeme edeceğini söyledi.

Osmanlı askerinin Ada'dan ayrılmış olduğu ve İngiliz bayrağının göklere çekilmiş olduğu tarihin Kıbrıs Türk halkının en biçimsiz günleri bulunduğunu tamlayan Tatar, "Kıbrıs, o gündüz 450 salname tarihinin en biçimsiz gününü yaşadı fakat en dobra haset de Türk askerinin art döndüğü gündü." ifadesini kullandı.

Tatar, Kıbrıs'ta, Türkiye'de ve dünyanın değme tarafında "Kıbrıs'ın asal sahibi bizleriz." söylemini en yukarı kurda dile getirdiğini vurgulayarak, Kıbrıs halkının şişman ortak mücadeleyle vatanlarını art aldığını dile getirdi.

KKTC'nin şu anki varlığının Türkiye'nin verdiği destekle gerçekleştiğinin altını çizen Tatar, şöyleki bitmeme etti:

"Yarım asırdır Doğu Akdeniz'de ortak Türk devleti, KKTC varsa, toy tip koronavirüse (Kovid-19), hesaplı sıkıntılara karşın ayakta dosdoğru duruyorsa, hala azimle dört başı mamur yüreği ile savaşım ediyorsa bu, akıbet gayrisıhhi asırdır Kıbrıs Türk halkının başarısıdır. Şu anda üstelik birtakım zihniyetlere dirlik hala savaşım ediyoruz. Çünkü Kıbrıs davası hala bitmeme ediyor.

Biz, bu mücadeleyi lahut ulusal ve milletimize uygun halde bitmeme ettiriyoruz ve bitmeme edeceğimizi da buradan ortak defa henüz halkımıza tabir buyurmak istiyorum. Bu mücadelede değme devir Türkiye ile akıntı ettik. Bundan sonradan da bu halde bitmeme edeceğiz."

"İki ayrı devlet' söylemi üstünden yöntem yürüteceğiz"

Tatar, Annan Planı sürecinde Kıbrıs'ın Türkiye ile bağların kopartılması tehlikesiyle dirlik karşıya kaldıklarını belirterek, Rum tarafının Annan Planı'na "hayır" demesine karşın Avrupa Birliği'ne (AB) alınarak KKTC'ye şişman ortak hayıf yapıldığını tabir etti.

"Sıfır asker, kullanılmamış garanti" söylemine sonuna genişliğinde dirlik olduklarına dikkati çekici Tatar, şunları söyledi:

"Artık Kıbrıs'ta dü ayrı hâkim mevki var. Biz yalman durduk, yalman durunca bundan sonradan o tehlikeyi de ortadan kaldırdık. Kıbrıs'ta bundan sonradan toy ortak yöntem şekilleniyor. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de konuştuk. Bu ortak dönüm noktasıdır. Artık federal modele kapıları ağız ağıza kapattık. 'İki ayrı devlet' söylemi üstünden yöntem yürüteceğiz.

Egemen ortak mevki şekilde Türkiye ile bağlarımızın koparılmasına da katiyen müsaade vermeyeceğiz zira Türkiye, güvenceci ülkedir ve bunu kimesne değiştiremez. Bizim Türkiye ile siyasi, ekonomik, kültürel bağlarımız, muhabbetimiz var. Doğu Akdeniz'de haklarımız, çıkarlarımız ve hukukumuz mevcut ve bunları korumaya bitmeme edeceğiz."

Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den gücün çıkarılamayacağını, ortak zafiyete uğratılamayacağını dile getirerek, bölgedeki jeopolitik ve jeostratejik haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

KKTC'nin tanınması noktasında sıkıntıların bitmeme ettiğine yer veren Tatar, şu ifadeleri kullandı:

"Tanınma dair sorunlarımız bulunduğunu biliyorum. Karşımızda şişman ülkeler vardı ve hala var. Kıbrıs, tabanca diretmesiyle Türklerin elinden makbuz ve bizlere de tabanca diretmesiyle mevki kurmaktan başka nasip tanımadılar. Egemen ve müsavat temelinde mücadelemizi sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Bu ferman mücadelemizde, Türkiye arkamızda ve arsıulusal bölgede diplomatlık ile bu desteğini sürdürüyor. Biz mevki olmak, hesaplı şekilde pekleşmek düşüncesince çalışıyoruz. Bunun düşüncesince lüzumlu adımları atıyoruz. Bu bağlamda Maraş açılımı bizim düşüncesince aşırı önemli. Turizm ve yükseköğretimin gelişmesinin önemini anlıyor ve bu mevzuda da çalışmalarımızı sürdürmeye bitmeme ediyoruz."

"Federasyon masalı bundan sonradan bitti"

Tatar, Ada'da "ortaklık" devamlı tek anlaşmaya imza atmayacaklarını, taraf yana canlı dü halk, dü ülke, dü mevki politikasıyla akıntı edeceklerini söyledi.

Türk yatırımcıların KKTC’de envestisman yapmasının önemine aksan fail Tatar, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan değme devir Kıbrıs Türk halkının davasına dayanak noktası verdi. Bu toy süreçte şekillendirdiğimiz toy siyasal duruşumuza verdiği dayanak noktası de bizi güçlendirdi. Bundan sonradan bu siyasetle bitmeme edeceğiz. Bu toy siyaset, halkımız çeşidinden da benimseniyor.

KKTC’nin henüz ortak tomar bildirme görmesi, tanınması noktasında çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Bu coğrafyadaki varlığımız akıbet aşama ehemmiyetli ve tamamı dünyanın da bunu bundan sonradan bildirme etmesi gerekiyor. Rumların Kıbrıs'ı Yunanistan'a putrel hayalleri bulunduğunu biliyoruz, buna müsaade vermeyeceğiz. KKTC, Türkiye garantörlüğünde hâkim eşitlikçi ortak mevki şekilde varlığını sürdürecektir. Türk askerinin Ada'dan çekilmesini katiyen bildirme etmeyeceğiz."

Tatar, Türkiye'nin Ada'da işgalci kabil gösterilmeye çalışıldığına ayraç ederek, "Türkiye’yi işgalci şekilde yayınlayan zihniyetin zamanı yanlışlarını gördük. Federasyon masalı bundan sonradan bitti. 1974’te Mehmetçik Ada'ya geldiğinden buyana ortak sekte kan akmadı, Ada'ya sulh geldi. 1974’ten bu yana KKTC’de şişman ortak kalkınma ve evolüsyon yaşandı. Bundan sonradan da kimsenin boyunduruğu altında yaşayamayız. Ada'da Rumlar genişliğinde egemeniz, doğruluk sahibiyiz. Bu haklarımızı dayanak noktası olmak düşüncesince sonuna genişliğinde da direneceğiz." niteleyerek konuştu.

Doğu Akdeniz’de ciddi çıkarların korunmasında Türkiye ile KKTC’nin iş birliğinin önemine aksan fail Tatar, ulusal duruşun sonuna genişliğinde bitmeme ettirilmesi icap ettiğini söyledi.

Tatar, ulusal ve millî davanın savunulmasının önemine değinerek, dünyanın muhtelif yerlerinde Kıbrıs Türklerinin değme muhtelif haksızlığa karşın varlığını sürdürdüğünü ve başarıya ulaştığını dile getirdi.

"Kıbrıs, Marmara Vakfının geçmiş menfez ağrısıdır"

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver de "25. Avrasya Ekonomi Zirvesi"ni Haziran 2022'de gerçekleştireceklerini söyleyerek, Vakfın ekonomi, demokratlık ve sürdürülebilirlik hedefinde icra ettiği emekleri yerelde ve arsıulusal bölgede sürdürdüğünü belirtti.

"Kıbrıs, Marmara Grubu Vakfının arsıulusal bölgede geçmiş menfez ağrısı" diyen Suvar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Kıbrıs'ın siyasal tarihindeki önemine aksan yaptı.

Suver, Cumhurbaşkanı Tatar'ı ağırlamaktan şişman değer duyduklarını belirterek, "Yıllarca Türkiye'de beraberce sürdürdüğümüz Kıbrıs'ın muhik davasını, kendisi deminden Cumhurbaşkanlığı düzeyinde sürdüren ortak şahsiyettir." dedi.

Etkinlikte familya fotoğrafının çekilmesinin arkası sıra Marmara Vakfı yerine Suver, Tatar'a armağan ikram etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?