Gündem

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kayseri Valiliğini görüşme etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığının caydırıcı kuvvet yerine ne denli ehemmiyet taşıdığını her insanın bildiğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kayseri Valiliğini görüşme etti
27-01-2022 15:53
Kayseri

Çeşitli etkinliklere eklenmek düşüncesince Kayseri'ye mevrut Tatar, Valiliği ziyaretinde, KKTC'de şişman ortak savaşım içinde olduklarını belirtti. Kıbrıs Türk halkının mücadelesinin Türkiye’nin yardımıyla senelerdir sürdürüldüğünü vurgulayan Tatar, KKTC'nin arsıulusal manada birtakımı teessürat yaşasa da gelişigüzel güzeşte güneş hâlâ da geliştiğini anlatım etti.

Türkiye Cumhuriyeti ile aralarındaki münasebetlerin, bağların ve temasların baş döndürücü dip bulunduğunu tamlayan Tatar, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, gezim yatırımları, üniversiteleri, faklı sektörlerde hizmetlerin de gelişmesiyle hakkıyla ortak noktaya gelmiştir. Pandemi zamanında ve şu andaki konuşu akse zımnında kimi sıkıntılarımız bulunur fakat çalışarak, imal ederek ve akıllıcasına kararları kabul etmek kanalıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni hâlâ da ileriye kullanmak herkesin temennisi ve hedefidir." niteleyerek konuştu.

Türkiye'ye gelişigüzel daim anavatan gözüyle baktıklarını zira asırlardan beridir maruz mücadelelerde Türk halkı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin gelişigüzel devir Kıbrıs Türk halkının indinde toprak aldığını aktaran Tatar, demin de desteğin sürdüğünü anlattı. Pandemi zamanında şişman başağrısı yaşadıklarını kaydeden Tatar, "Sağlık dair sıkkın dönemler olmuştur. Her devir Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan ve başta Sağlık Bakanı'mız Fahrettin Koca yanımızda olmuştur. Gerek kimi aceleci gereksinimlerin giderilmesinde lüzum aşıların temininde ve sonradan eksiksiz süreçlerde gelişigüzel daim danışma içinde olduk. Şimdi de bu konuşu akse zımnında gine dip ortak düzentileme içerisindeyiz." dedi.

"Seçim neticeleri da hakkıyla beni baş döndürücü mutlu etmiştir"

Kuzey Kıbrıs'ta güzeşte piyasa intihap bulunduğunu hatırlatan Tatar, laflarını şu halde sürdürdü:

"Bu seçimde acemi ortak yasama kurulu seçilmiştir. Bu yasama kurulu inşallah önümüzdeki 5 yılda Kuzey Kıbrıs'ın gelişme göstermesi ve kalkınması düşüncesince elleme ve ehemmiyetli hizmetler verebilecektir. Cumhurbaşkanı yerine beklentim budur. Seçim neticeleri da hakkıyla beni baş döndürücü mutlu etmiştir. Bunu da burada anlatım etmekte yarar vardır. Çünkü bildiğiniz kabil bundan 15 ay genişliğinde geçmiş Kuzey Kıbrıs'ta meydana getirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhur reisi seçme ve sonradan Kıbrıs'ta bundan sonradan acemi ortak zamanın başlayacağını zira federal temelde ortak anlaşmanın beklenir olmadığını yıllardır, ihtimal 50 yıldan fazladır Kıbrıs'ta ortak katılma cumhuriyetinin kurulması düşüncesince Kıbrıs Türk halkı Türkiye'nin yardımıyla elinden geleni yapmıştır. İyi niyetini ortaya koymuştur ama tek devir karşılığını bulamamıştır. Çünkü Rum tarafı hâlâ ortak tomar kişi hükümdarlıklarında, kişi egemenliklerinde ihtimal Kıbrıs'ı giderek ortak Yunan adası yapacağı düşsel ile filhakika bildiğiniz bunun şeklinde 1960'dan geçmiş gelişigüzel daim öyleydi. Kıbırıs'ı Yunanistan'a düğümlemek düşüncesince Enosis'i harekete nâkil ve ortak bakıma Türkiye'yi de Doğu Akdeniz'den ve Kıbrıs'tan emisyon siyasetini gelişigüzel devir hedefleyen Rum tarafıyla yaptığımız türlü görüşmelerde, müzakerelerde anlayışlarının dayanıklı değişmediğini dolaysıyla bundan sonradan benim cumhur reisi seçilmemden sonradan tabii Türkiye ile danışma ettikten sonradan acemi siyaset, o acemi siyasette aha taraf yana canlı dü ayrı hükümran denk devlet. Böylelikle kuzeyde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hükümran ortak devlet. Her devir Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkilerini en elleme halde devam etmek kanalıyla o Türkiye'nin bizim düşüncesince garantörlüğü ve Türk askerinin Kıbrıs'taki varlığının caydırıcı çelim yerine ne genişliğinde ehemmiyetli bulunduğunu biz biliyoruz. Dolayısıyla acemi siyasa Kıbrıs Türk halkının gelecekte de güvenlik, sulh ve hayat içinde adada yaşamasını realizasyon etmesi, bire ortak sürede da Türkiye'nin oradaki varlığı hem bizim güvenliğimiz düşüncesince hem de 85 milyon Türkiye Cumhuriyeti'nin de güvenliği ve ebetteki huzuru düşüncesince baş döndürücü önemlidir."

Rumların acemi roket alımı

Dün Kıbrıs'ta çıkan ortak haberde Rumların birtakımı yayılımcı güçlerle roket defans sistemlerini pekitmek düşüncesince acemi füzeler almakta olduklarını öğrenmesi dair elden ortak açıklama yaptığını hatırlatan Tatar, bunun akıbet etap kusur bulunduğunu ve şu anda Doğu Akdeniz'de gerginliği hâlâ da artırabileceğini belirttiğini anlattı. Türkiye Cumhuriyeti'nin KKTC'nin garantörü olduğuna ayraç fail Tatar, şunları kaydetti:

"Garantör yerine kesinlikle bunlara vereceği yanıtlar vardır. Zaten bildiğiniz kabil gelişigüzel vesileyle Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan da Milli Savunma Bakanı'mız Hulusi Akar da 'Doğu Akdeniz'de ne Türkiye'nin ne Kuzey Kıbrıs Türk halkının halklarını katiyen yedirtmeyiz.' niteleyerek lazım mesajları gelişigüzel vesileyle vermektedir. Kıbrıs'ın pozisyonuna baktığımızda Doğu Akdeniz'de gelişen konjonktürde lüzum jeostratejik lüzum jeopolitik gelişmelere ilişkin yerine Kıbrıs'ın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin statüsü, kıymeti ve önemi gelişigüzel güzeşte güneş artmaktadır. Dünya siyaseti ve bu alanda yaşananlar işi bu noktaya getirmiştir. Dolayısıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni hâlâ da güçlendirmek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde senelerdir savaşım verici Kıbrıs Türk halkının refahını, mutluluğunu ve tabii gönençli hayatını hâlâ da ümitli ortak halde geleceğe kullanmak düşüncesince gelişigüzel daim beraberce çalışmalarımızı bu basiret ile sürdürmekteyiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?