Yaşam

Kış ortası su kuşu sayımları 15 Ocak'ta başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, şita ortası su kuşu sayımını 15 Ocak-15 Şubat tarihlerinde yapacak.

Kış ortası su kuşu sayımları 15 Ocak'ta başlıyor
14-01-2023 17:07
Ankara

Bakanlıktan meydana getirilen açıklamaya gereğince Bakanlık, ait anayasa ve yönetmelikler çerçevesinde su kuşlarının envanterine müteveccih olarak, su kuşları düşüncesince ehemmiyet sunma fail bölgelerde değme sene 15 Ocak-15 Şubat tarihlerinde sayım gerçekleştiriyor. Bu tarihler, su kuşlarının sezonluk huruç hareketlerinin minimum olması ve sulak bölgelerde kümelenmeleri zımnında yeğleme ediliyor.

Sayımlar, Bakanlığa ilişkin Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bakanlık çalışanları, üniversiteler, çırçıplak maşer kuruluşları ve gönüllülerin katılımıyla yapılıyor. Uzun devirde elde edilen bulunan bu verilerin çözümleme edilmesiyle türlerin ve sahaların korunması ve geliştirilmesi çalışmalarında Bakanlığın yöntem ve uygulamalarına taraf veriliyor.

Su kuşu popülasyonlarının ve sulak meydan ekosistemlerindeki değişimlerin izlenebilmesi düşüncesince beğenilen esas yöntemlerden birisi bulunan sayımlar, derinliğine dönemli ayn açısının oluşmasında sansasyonel oluyor. Aynı bölgelerde ayrımsız noktalardan meydana getirilen ölçün sayımlar, derinliğine devirde nüfus eğilimlerinin analizinde yarar sağlıyor.

Kış ortası su kuşu sayımları, ülkede sulak meydan işleyişini ve kullanma faaliyetlerini izlemeyi, himaye çalışmalarına taraf vermeyi, yıllara gereğince çeşit sayısı ve nüfus büyüklüğündeki değişimleri strateji etmeyi, nesli muhatara altında bulunan enva düşüncesince hazırlanacak çeşit hareket projelerine altlık oluşturmayı, sayım sonuçlarına gereğince sulak alanlar, su kuşları ve mekân hikayelerinde kamuoyunun bilgilendirilmesine yardım sağlamayı, bireylerde farkındalığı artırmayı ve ülkedeki kuş gözlemcilerine kullanışlı terbiye olanağı sunmayı hedefliyor.

Geçen sene 135 bölgede sayım yapıldı

Türkiye genelinde 135 bölgede meydana gelen 2022 sayımında 104 türden 1 milyon 396 bin 369 su kuşu sayıldı. 2022 yılındaki sayımlarda en çok 556 bin 200 fert ile sakarmeke, 103 bin 304 fert ile çamurcun, 84 bin 685 fert ile rahip martı, 66 bin 123 fert ile flamingo, 66 bin 79 fert ile yeşilbaş sıralandı.

Su kuşu sayımları

Ülkede şita ortası su kuşu sayımları 1967-1973 ve 1986-1989 yıllarında genellikle ecnebi kuş gözlemcilerinin oluşturduğu takımlar çeşidinden gerçekleştirildi. 1990-2013 yılları ortada çırçıplak maşer kurumlarının ve fahri kuş gözlemcilerinin oluşturduğu ekiplerle sayımlar yapılmış oldu ve raporlandı.

Sayımların, 2014'ten itibaren, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yapılmasına başlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?