Yaşam

Kırsaldaki hayvanların yardımına "Haybulans"la yetişiyorlar

Büyüklükleri 7,7 ve 7,6 bulunan 6 Şubat depremlerinin biçim üssü Kahramanmaraş'ta, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, "Haybulans" ile rustik mahallelerdeki hayvanlara durumunda afiyet hizmeti sunuyor.

Kırsaldaki hayvanların yardımına
04-03-2023 14:06
Kahramanmaraş

Depremlerin peşi sıra Bayburt Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, aceleci dahil olanağı tanıdıkları bulunan takım ve ilaçlarla donatılan ve "Haybulans" ismi sunulan minibüsü alana gönderdi.

Ekipler, hayvan sağlığı kontrollerini yapıyor, zehirlenme, müstevli ve tabii kıyamet sonrası şişko hayvan ölümleri üzere mevzularda aceleci müdahalelerini gerçekleştiriyor.

"İhtiyaç mahsus rastgele alana ulaşarak vatandaşlara görev düşüncesince çabalıyoruz"

Tarım İşletmeleri Genel Müdürü Hasan Gezginç, AA muhabirine, alanda gerekseme mahsus rastgele alana ulaşarak vatandaşlara görev geçirmek düşüncesince güç harcadıklarını söyledi.

Haybulans hizmetiyle rustik mahallerde gerekseme mahsus hizmetleri sunduklarını dile getiren Gezginç, "Sahadaki hayvanlara müteveccih aşı, otama ve aceleci dahil üzere nice hizmetimiz var. Çalışmalarımız tamamı rustik mahallelerimizde bitmeme ediyor." dedi.

Gezginç, Haybulans'ın 2021 yılından buyana Bayburt Tarım ve Orman Müdürlüğünde görev verdiğini aktararak, "Bu karabulut nedeniyle bunu şehrimize getirdik. Bu araç ile şu anda tamamı rustik mahallelerimizde aceleci müdahale, aşılama, kip kabul etme ve takma tohumlamaya derece rastgele ayrışık baytar hekimlerimizin müdahalelerini gerçekleştirebiliyoruz." diyerek konuştu.

"Salgın ve bulaşan maraz sebebi ile sıkıntının olmadığını belirleme ettik"

Bölgede görevlendirilen Kayseri Yahyalı Tarım ve Orman Müdürlüğü veterineri Mehmet Parlak da depremin bulunduğu günden itibaren kocabaş ve küçükbaş hayvanı bulunan besicilerin birlikte olduklarını kaydetti.

Parlak, Haybulans aracıyla rustik mahallelerde baytar hizmetlerini sürdürdüklerini dile getirerek, "Çiftçilerimize ilk önce endamsız ileti eliyle bilgilendirmeler gitti. Hayvanı marazlı bulunan ve rastgele ortak tutkusu bulunan pres sahiplerimiz eş güdüm merkezlerimize ihbarda bulunuyor. Bölgemizdeki umumi afiyet taramasını bitirdik. Yıkılan ahırların hasar belirleme çalışmalarını da tamamladık. Salgın ve bulaşan maraz sebebi ile rastgele ortak sıkıntının olmadığını belirleme ettik. Şap aşısı programı kapsamında endamsız ortak müddet sonradan aşılamaya başlayacağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?