Spor

Kırkpınar Başpehlivanı Şimşek'in derecelerinin alınmasına tepkiler

Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu çeşidinden Başpehlivan Şimşek'in 9 Mart 2022 tarihinden beri elde etmiş olduğu topu topu derecelerinin iptaline, kazanılmış olduğu ödül, tümsekli ve madalyaların iadesine değişmeyen verilmesi üzerine, başpehlivanlar açıklamada bulundu.

Kırkpınar Başpehlivanı Şimşek'in derecelerinin alınmasına tepkiler
04-01-2023 15:11
Antalya

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin 2015 ve 2018 başpehlivanı Orhan Okulu, AA muhabirine, Cengizhan Şimşek'in Kırkpınar başpehlivanlığını gerçekten aldığını söyledi.

Cengizhan Şimşek'e sunulan cezanın esbak federasyon çeşidinden görmezden gelindiğini, kemeri aldıktan aylar sonraları uygulandığını aktaran Okulu, "Cezası var ise önceleri uygulanmalıydı. Kontrolleri hem Kırkpınar öncesinde bununla beraber Kırkpınar'da ak pak çıktı. Kırkpınar'da beni de yendi, ehemmiyetli rakipleri yenerek başpehlivan oldu. Kemer Cengizhan'a verilmeli. Cezası var ise artık uygulanabilir lakin tümsekli alınmamalıydı." dedi.

Tarihi Kırkpınar başpehlivanlarından İsmail Balaban, nısıf finalde Cengizhan'a yenildiğini, ikinci yada üçüncü olmanın kendisi düşüncesince ayırt etmediğini kaydetti.

Ortada birlikte ukubet bulunduğunu ve bu cezanın adeta "sümen altı" edildiğini özetleyen Balaban, "Ceza demincek ortaya çıkmış. Yapacak birlikte nesne yok. Kim bu cezayı görmezden geldiyse, güreşmesine izin ettiyse, bunlar cezalıdır. Alınan herhangi birlikte karara saygılıyım." ifadelerini kullandı.

Aynur: "Cengizhan'ın hakkı yenmiştir"

Kırkpınar başpehlivanlarından Osman Aynur, sporcuya sunulan cezanın derinliğine müddet uygulanmamasının sorumluluk bulunduğunu anlatım etti.

Suçun cezayı uygulamayan Türkiye Güreş Federasyonu bulunduğunu dile getiren Aynur, "Cengizhan'ın hakkı yenmiştir. Yazık olmuştur. Şampiyonluğuna röfle düştü ve maatteessüf kemeri elinden alındı. Cezalı birlikte sporcunun güreştirilmesi, nısıf finale, finale çıkan başpehlivanların da alın terine röfle düşürmüştür." değerlendirmesinde bulundu.

Başpehlivan Orhan Okulu'nun antrenörü Kemal Yılmaz ise cezanın uygulanmamasının esbak federasyonun iri birlikte yanlışı bulunduğunu dile getirdi.

Kemerin alınmasının kusur birlikte değişmeyen bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Yılmaz, "Kemeri alınmadan baştan birlikte ukubet verilmeli. Hatalı birlikte karar. Kırkpınar'da ve esbak güreşlerde dekoratif verdi ve daima ak pak çıktı. 2016 yılından pandemi devri 2020'ye kadarki numuneleri de daima temiz. Cengizhan kemeri bileğinin gerçekten aldı. Yazık oldu. Kırkpınar'dan aylar sonraları bu kararın katılması da düşündürücü." biçiminde konuştu.

Gerekçeli karar

Cengizhan Şimşek'e müteveccih müeyyide kararıyla ait federasyondan meydana getirilen açıklamada, şu görüşlere arazi verilmişti:

"9 Mart 2022 gün ve 2022/43 mahdut Tahkim Kurulu sonucunda ile 2022 yılı Kırkpınar Başpehlivanı Cengizhan Şimşek’in dopingle savaş kapsamında yapması mecburi bulunak bildirimlerini 2019 sonuç çeyrek, 2020 birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü çeyrekte yapmaması öne sürülen sebebi ile sporcunun sıkı düzen soruşturması sonucunda ukubet tayinine arazi vermeyen Türkiye Güreş Federasyonu Disiplin Kurulu kararının iptaline, sporcunun ihbarname zorunluluğuna düşünülerek uymaması nedeni öne sürülerek Türkiye Dopingle Mücadele Talimatı'nın 2.4 ve 10.3.2 maddeleri mucibince birlikte (1) sene doğruluk yoksunluğu cezası ile cezalandırılmasına, cezanın 9 Mart 2022 tarihinden itibaren infazının başlanmasına ve infazın 9 Mart 2023 tarihinde tamamlanmasına, 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren munzam bulunduğu yarışmalardan elde etmiş bulunduğu aşama ve ödüllerin bozma edilmesine oy donanması ile değişmeyen verilmiştir. Bu değişmeyen ile sportmen karşı sunulan sıkı düzen cezası mukannen olup yürütüm edilmesi mecburi bir duruma gelmiştir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?