Dünya

Kırımlı Tatar artist Jamala, Ukrayna'dan Türkiye'ye gelişini anlattı

Jamala, "Eşim Ukrayna'da kaldı ve ego buraya, dünyaya gene sesimi yansıtmak düşüncesince geldim. Çünkü bu harp bitmeli ve hepsi bu muharebeye faydalı demeli." dedi.

Kırımlı Tatar artist Jamala, Ukrayna'dan Türkiye'ye gelişini anlattı
01-03-2022 23:21
İstanbul

Eurovision 2016 birincisi Kırımlı Tatar artist Jamala, 2 çocuğunu alarak geldiği İstanbul'da matbuat toplantısı düzenledi.

TÜRKSİD Uluslararası İş İnsanları Derneğinde gerçekleşen toplantıya eklenen Jamala, Rusya-Ukrayna savaşına bağlı meydana getirdiği açıklamada, "Ukrayna'da tertemiz siviller günlerdir bombalanıyor. Kiev'de Ukrayna'nın iri yan yana bölümünde kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve siviller yaşamda kalmaya çalışıyor." dedi.

Türkiye'ye, Türk halkına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a verdikleri cevapsız dayanak noktası düşüncesince Ukrayna halkı yerine teşekkürname ettiğini aktaran sanatçı, "Türkiye, yüzyıllardır bulunduğu kabilinden bu süreçte de uğur boncuğu ödün beklemeden insanca mesuliyeti ve vicdanı zımnında kapılarını sonuna denli açtı." ifadesini kullandı.

"Türkiye'ye sığınmacı şekilde geleceğim on paralık aklıma gelmezdi"

Genç sanatçı, 2 çocuğuyla Türkiye'ye gelinceye denli yaşamış bulunduğu zorluklara değinerek, "Türkiye'ye sığınmacı şekilde geleceğim on paralık aklıma gelmezdi." niteleyerek konuştu.

Kiev'de 24 Şubat sabahı bomba sesleriyle uyandıklarını dile getiren Jamala, şunları kaydetti:

"Başta ne yapacağımı bilemedim. Çok tereddütlü ve harap haldeydik hayret geçirdik. Çocuklarımı alıp sığınağa indik. Bir müddet sonradan çıktık. Sonra 2 kat gine siren uyarısı geldi ve gine sığınaklara atlamak durumunda kaldık. Akşam saatlerine akilane kâffesi Ukrayna'nın çevrili bulunduğunu anladık ve Kiev'i vazgeçme kılmak durumunda kaldık."

Jamala, imdi sakıncasız bulunduğu düşüncesiyle ülkenin batısındaki Ternopil'e geçtiklerine ayraç ederek, "Fakat 26 Şubat'ta sakıncasız sandığım Ternopil şehrinde, gine sabahleyin vakit 6.00'da bomba sesleriyle uyandık. Çünkü tarafındaki hava meydanı bombalanıyordu." dedi.

Türkiye'den Romanya sınırına gelmiş şekilde menfaatlerini karşılayanlara güler yüzleri ve ilgilerinden çevre teşekkürname fail sanatçı, "Bizi Türkler kurtardı. Ablamın aşırı içtenlikli dostları İstanbul'dan otomobille Romanya sınırına denli gelip bizi oradan aldılar ve çocuklarımla beraberce sağlıklı huzurlu İstanbul'a ulaştırdılar." değerlendirmesinde bulundu.

Jamala, Kırım Tatarı bulunan iri annesinin ve Kırım Tatarlarının 1944'te ülkelerinden boşanmak durumunda kaldığını vurgulayarak, kendisinin de bire yan yana halde ülkesinden boşanmak durumunda kalacağını uğur boncuğu devir düşünmediğine ayraç etti.

Savaşın bitmesi icap ettiğini laflarına ekleyen sanatçı, "Eşim Ukrayna'da kaldı ve ego buraya, dünyaya gine sesimi yaymak düşüncesince geldim. Çünkü bu harp bitmeli ve hepsi bu harbe yarayışlı demeli." niteleyerek konuştu.

"Müzakereler Türkiye'de bitmeme etsin"

Kırım Tatar Türk halkının ulusal önderi ve Ukrayna mebus Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya-Ukrayna cenginde yaşananları televizyondan izlediğini söyledi.

Ateşkesin sağlanması düşüncesince Rusya ve Ukrayna heyetlerinin gerçekleştirdiği müzakerelere yer veren Kırımoğlu, önce bölümü sona ermiş görüşmelerde uğur boncuğu neticeye varılamadığını, Kırım Tatarları şekilde müzakerelerin Türkiye'de bitmeme etmesini istediklerini aktardı.

Kırımoğlu, Rusya'nın harp başlayınca ayrımlı bölgelere bire yan yana anda saldırdığının altını çizerek, "Ukrayna sonradan toparlandı ve demin ödün vermeye bitmeme ediyor." niteleyerek konuştu.

Ukrayna'nın İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilskıy ise "Jamala çocuklarıyla beraberce burada güvende bulunduğu düşüncesince aşırı mutluyuz." ifadesini kullandı.

Nedilskıy, Ukraynalıların ve Kırım Tatarlarının yüzyıllardır özgürlükleri düşüncesince savaştıklarını belirterek "Bunu daim bu arada başaracağız. Kırım Tatarları ve Ukraynalılar birler ve biricik anne vatanları var. Bizim anne yurdumuz Ukrayna". dedi.

Ukrayna'nın indinde olma çağrısı karşılayıcı Nedilskıy, "Dünyanın en iri ikinci çelimli ordusuyla savaşıyoruz ve halen savaşmayı sürdürüyoruz. Vazgeçmeyeceğiz. Bir arada olacağız ve kazanacağız." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?