Gündem

Kimlik numarasına kısıtlama hizmeti 4 ayda 4,5 milyondan aşkın kullanıldı

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Koç, e-Devlet Kapısı üstünden uygulamaya konulmuş olan kimlik numarasına kısıtlama koyabilme hizmetinin 4 ayda 4,5 milyondan çok kullanıldığını söyledi.

Kimlik numarasına kısıtlama hizmeti 4 ayda 4,5 milyondan aşkın kullanıldı
07-05-2022 12:07
Ankara

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, e-Devlet Kapısı kullanımının rastgele güzeşte sene hâlâ da arttığına dikkati çekerek, fariza standardını hem niteliksel tıpkı zamanda niceliksel imar etmek düşüncesince her insanın mevcut kuvvetiyle çalıştığını belirtti.

e-Devlet Kapısı'nda mukayyet kullanıcı sayısının 59 milyonu aştığını, taşınabilir fariza sayısının ise 3 bin 500'ün üstünde bulunduğunu vurgulayan Koç, tecim sicili işlemlerinin elektronik ortamda Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üstünden gerçekleştirildiğini anımsattı. Koç, MERSİS üstünden başlatılan şirket/işletme yapılış yahut farklılık başvurularında ortak/yetkili olacak bireyin bilgilerinin kimlik numarası ile sorgulandığını ve düzene eklendiğini anlattı.

Vatandaşların yaşamını kolaylaştıran "şirket yahut ticari işletmelerde ortak/yetkili olunmasının engellenmesine müteveccih kısıtlama işlemleri" hizmetinin de 30 Aralık 2021'de uygulamaya girdiğini hatırlatan Koç, hizmetin 4 ayda 4,5 milyondan aşkın kullanıldığını bildirdi.

Koç, şu biçimde konuştu:

"Bu hizmetle bireyin bilgisi ve izni haricinde müşterek firmaya eş yahut izinli adına eklenmesinin önüne geçiyoruz. Vatandaşlarımız e-Devlet Kapısı’nda yapacakları hemen biraz dakikalık müşterek prosedür ile detayları haricinde oluşabilecek bu yetkilendirmeleri engelleyebilir. Çalıntı yahut sahtekârlık durumlarında şahısların iradeleri haricinde müşterek şirkete/işletmeye ortak/yetkili adına eklenmesinin engellenmesi düşüncesince tecim sicili müdürlüklerine gitmesine icap yok. Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı üstünden hazırlop ve aceleci müşterek biçimde kimlik numaralarına kısıt koyabilirler."

Koç, vatandaşların ayrımsız hizmeti kullanarak konulmuş olan kısıtlamayı kaldırabileceklerini de laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?