Politika

Kılıçdaroğlu’nun programı öncesi kentsel dönüşüm eylemi

İzmir Karabağlar'da Mobilya Akademi'nin açılışına eklenmiş olan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vatandaşların kentsel dönüşüm eylemi ile karşılaştı. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgilendiren mağduriyetlerini paylaşan vatandaşlar, Kılıçdaroğlu'ndan

Kılıçdaroğlu’nun programı öncesi kentsel dönüşüm eylemi
24-10-2021 17:20

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir Karabağlar'da möble sektörüne öge kazandırmayı amaçlayan Mobilya Akademi'nin açım töreninin arkası sıra İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi Mustafa Kemal Atatürk Gençlik ve Spor Merkezi ile Karabağlar Belediyesi'nin şişman açım törenine katıldı.

İkinci durağı bulunan şişman açım töreni öncesi ellerinde dövizlerle gözleyen vatandaşların eylemi ile karşılaşan Kılıçdaroğlu, aracından inerek vatandaşlarla konuştu.

Mağdurlar yerine Kılıçdaroğlu ile mülaki Eray Uslu isminde vatandaş, “Kentsel dönüşüm İzmir'de hüsrana uğradı. 5 aşamadan oluşan projenin dü aşamayı yapıldı.

Tunç Başkan ise bununla ilgilenmedi. Uzundere Kentsel Dönüşüm Projesi, Türkiye'nin önceki kentsel dönüşüm projesi şekilde önceleme edilen projesiydi fakat sekteye uğradı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bizlere basının uğrunda bu dönüşümün ortak an önce bitirileceğine müteallik yalan verdi. Biz namına güveniyoruz. 9 senedir yapılmayan projenin ortak an önce bitmesini istiyoruz. 40 yıllık komşularımızın 3'te bir tanesi dünkü dairelerde oturuyor, ötekiler oturamıyor” dedi.

“Çocukken daim marangoz mümkün miyim diyerek manzara ederdim”

Mobilya dalının merkezi konumunda bulunan Karabağlar'daki Mobilya Akademi'nin açım töreninde mütekellim Kılıçdaroğlu, esnafların sorunlarıyla şahsen ilgilenen ortak bakanlığın olmadığını belirterek, “Şikayet ediyorsunuz, yayılmış mağazalar mevcut diye. Şikayeti ne bakanlığa yapıyorsunuz? Havaya yapıyorsunuz. Biz bunun çözülmesi icap ettiğini biliyoruz fakat isteriz ki 600 mebus de bunu bilsin ve problemi halletmek düşüncesince ortak şeyler yapsın. Siyaset, mevcud sorunları halletmek düşüncesince var. Marangozluk kalburüstü ortak meslek. Çocukken daim marangoz mümkün miyim diyerek manzara ederdim. Çocukken kasa yapmasını, gösteriş yapmasını öğrenmiştik. Çok dobra ortak meslek. Tarihten bizlere küsurat kapıları alıyoruz, müzede sergiliyoruz. Bu düzlük ölmeyecek ortak alan. Bu mesleğin kendini yenilemesi, çağcıl aygıtları geliştirmesi lazım. Bunun düşüncesince de akademiye gerekseme var. Bunları öyle bu merkezlerde yapabilirsiniz” dedi.

“Ana parayı akla yatkın taksitlerle alacağız”

Kılıçdaroğlu, “Zanaatkarın kıymetini yöntem kurumu yeteri genişliğinde içselleştirmiş değil. Pandemide iri teessürat çektiniz. Esnaf hakkıyla ezildi. En iri haksızlığı yaşadığınız devre bu devre oldu. Zamanı erişince çözülecek. Az kaldı tek düşkünlük etmeyin. Aldığınız kredilerin faizlerini önceki ortak haftada sileceğiz. Ana parayı akla yatkın taksitlerle alacağız. Esnafın ayağa kaldırılması lazım. Esnaf ayağa kalktığı takdirde Türkiye ayağa kalkacaktır. Esnafa bedel vermemiz lazım. Herhangi ümranlı ülkede bire ortak sokakta ilkokul adet erkek berberi dükkanı açamazsınız. Herkesin kazanacağı ortamı iletmek planlama ile olur. Bunları planlayacağız” ifadelerini kullandı.

“Ara öge yetiştirmemiz lazım”

“Bütün birleştirme uran bölgelerinde dobra okullar, uygulayım bilimi liseleri açacağız” diyen Kılıçdaroğlu, “Ara eleman, dünkü öge yetiştirmemiz lazım. Düşünün hacısı hocası darülfünun mezunu. Herkes ortak masa, ortak iskemle istiyor. Eğitimin baştan ele katılması lazım. Türkiye'nin çözülemeyecek tek problemi yoktur. Var bulunan sistemin sorunları mevcut fakat bu sorunları çözeceğiz. Yakın ortak müddet özellikle esnaf ve sanatkarlar edinmek az daha etraflı millete dem aldıracağız” diyerek konuştu.

“Arkamızdan doğacak soy sop tükendi”

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise, “Böyle ortak tesisi yapmaktan sonuç aşama mutluyuz. Uzun müddet bu mevzuyu görüştük, çalıştık. İZKA'nın da 1 milyon lira bağış desteğiyle bu projeyi gerçekleştirdik. Karabağlar, möble dalının İzmir'deki başkenti. Sektörle sonsuz danışma içindeyiz. Bu tesis, ekol olarak, görgü bilimi bilimi kurumu bulunan dayanak verecek. İzmir Valiliği ve Karabağlar Kaymakamlığı da akademide yapılacak eğitimlere ulama koyacak. Elbirliği ile nice işin başarılabileceğini görmüş olacağız” dedi.

İzmir Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özkoparan da, şunları söyledi:

“Bu çatı bizim hayalimizdi. Bu yapının zaman bittiğini gitmek bizi bahtiyar etmektedir. Bizim arkamızdan doğacak soy sop tükendi.

Sanatkar şekilde neslimizin sonuç örneğiyiz. Arkadan yetiştirecek öge bulmada sıkıntı çekiyoruz. Bizde 8 milyon darülfünun talebesi varken, Almanya'da 2,5 milyon. Öğrencileri görgü bilimi bilimi merkezlerinde konuşma dallarına yetiştiriyorlar. Meslek liseleri bizlere seslenme etmiyor, bizlere görgü bilimi bilimi merkezleri lazım. Bu mevzuda iri gayretler gösterilmeli. 8 milyon darülfünun öğrencimiz mevcut fakat arkamızdan iş yaptıracağımız gençlerimiz yok.”
Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mutlu, “Esnaf teşkilatı şekilde pandemi ile karşılaştık. Tüm dünyanın ezberi bozuldu. Pandeminin yükünü esnaflar şekilde çektik. Esnaf teşkilatı fazlalık ayrımcılığı çoktan doğruluk etti” ifadelerini kullandı.

Toplantıya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve CHP İzmir milletvekilleri katıldı.

Ceren Atmaca - Sinan Yeniçeri
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?