Yaşam

Kerküklü demir ustası unutulmaya beniz markajcı mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Irak'ın Kerkük kentinin Büyük Yaka branşında rakamları herhangi bir sabık güneş azalmasına karşın demircilik zanaatı yaşatılmaya çalışılıyor.

Kerküklü demir ustası unutulmaya beniz markajcı mesleğini yaşatmaya çalışıyor
17-11-2022 15:09
Kekük

10 sene öncesine denli Kerkük'ün iri alışveriş bölgesindeki Demirciler Sokağı'nda çalışkanlık yayınlayan kestirmece 20 demirci atölyesinden ahit geriye 3 işlik kaldı.

Ülkede benzeşim zanaatlara ehemmiyet verilmemesi, savaşlardan çevre üretimin durması ve ithalatın artmasından çevre nice emektar cümle dalı kabil demircilik de namevcut olma tehlikesiyle erinç karşıya.

İlkokulda öğrenciyken babasının indinde bu işi öğrenmeye başlamış bulunan 51 yaşındaki Ali Hüseyin Demirci, kestirmece 40 senedir kazma, balta, kürek kabil aletler üreterek, dede mesleğini yaşatmaya himmet ediyor.

Musalla Mahallesi'nde canlı ve soyadını mesleğinden düzlük Demirci, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, mesleğe 11 yaşlarındayken başladığını, işi bire müşterek sürede ustası bulunan büyükbabası ve babasından öğrendiğini söyledi.

Dedesinden kalma 150 salname atölyede çalışmaya bitmeme ettiğini ve emektar usullerle kazma, kürek ve teber kabil el aletleri yaptığını tabir fail Demirci, atölyesinde kullandığı körüğün de 130 salname bulunduğunu dile getirdi.

Okul dönüşü gelişigüzel gündüz atölyeye geldiğini özetleyen Demirci, evvel dedesinden mesleği gördüğünü elan sora babasından öğrendiğini aktardı.

"Başarı düşüncesince mesleği gevşemek gerek"

Bu mesleği bellemek ve sürdürmenin hazırlop olmadığını kail Demirci, "Demircilik güç, çelim ve düşün gerektiriyor. Ufak müşterek demir parçasından kişiye yarayacak müşterek şuurluluk üretmelisin. Sabah namazından sonradan doğrudan atölyeye geliyoruz. Yazın kavurucu sıcakta da körüğün uğrunda durup mesleğini yürütme etken gerekiyor. Bu meslek, işten fazla müşterek sanattır. Bu mesleği sevmeyen de üretemez. Başarının temelinde mesleği gevşemek vardır." dedi.

"Hükümet dayanak noktası vermediği takdirde bu cümle namevcut olacak"

Ekonomik teessürat ve bu mesleğe ehemmiyet verilmemesinden çevre yaklaşan tarihte demirciliğin namevcut olacağını kail Demirci, körüğü acıtmak düşüncesince süt icap ettiğini ve süt fiyatlarının yükselmesinden çevre iş yapamadıklarını belirtti.

Kerküklü demir ustası, hükümetin kendilerine ve benzeşim zanaatlara cemaat çıkmasını isteyerek, huysuz hâlde yaklaşan sürede bu mesleklerin namevcut olacağını tabir etti.

Teknolojinin gelişmesiyle beraberce ürünlerine rağbetin azaldığını da aktaran Demirci, müşterek vakitler yapım sektöründe katabolizma ve yapımda makbul aletlere bundan sonradan ihtiyacın kalmadığından gır etti.

Demirci başkaca ithalatın da bu mesleğe menfi tesiri bulunduğunu vurguladı.

Halihazırda Demirciler Sokağı'nda akıbet 3 atölyenin kaldığını tabir fail Demirci, kendilerinin bu mesleğin akıbet varisleri bulunduğunu ahir neslin bu işi yapmayacağı öngörüsünde bulundu.

Emektar demir ustası, mesleği yardımıyla ev sahibi bulunduğunu 4 bebek büyüttüğünü anlatarak, laflarını şu şekilde tamamladı:

"Babam bu mesleği dedemden ve ego de babasından öğrendim fakat özlük evladı bundan sonradan bu işi yapmıyor. Benden sonradan bu mesleği meydana getirecek yok. Artık emektar senelerde bulunduğu kabil cümle bellemek talip çıraklar da gelmiyor. Yaşım ve sağlığım izin etmiş bulunduğu sürece, mesleğimi akıbet nefesime denli sürdüreceğim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?