Eğitim

Kendini daha güvende ve özgüvenli hisseden çocuk sınavlarda daha başarılı oluyor

YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) 2022 başvuruları başladı. YÖK tarafından, 18-19 Haziran'da dü celse şeklinde yapılacak bulunan sınavlarda baraj puanının kaldırıldığı duyurulmuştu. Öğrencilerin üstündeki ruhsal gerilim ve baskının azaltılarak rastgele öğrencinin

Kendini daha güvende ve özgüvenli hisseden çocuk sınavlarda daha başarılı oluyor
18-02-2022 11:07

Bazı dallar sınavlarda performanslarını ferah ferah gösterebilirlerken, cin fikirli ve enerjik kimi öğrenciler ise ruhsal gerilim dolayısıyla liyakatsiz olabiliyor. Sınavda performansını ortaya koymada endişe canlı öğrencilerin kendilerine güven duygularını ön plana çıkarmaları icap ettiğini vurgulayan İstanbul Gelişim Üniversitesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Arzu Somay, "Stres, bünyenin zılgıt eden veya korkma veren rastgele ortak şeye verdiği saf tepkilerden biridir. Zaman devir bizler ruhsal gerilim yaşarız. Stres değme devir dokuncalı değildir; ferah ruhsal gerilim kuru motive edici ve erke donör olabilir. Ancak ruhsal gerilim seviyesi baş döndürücü faziletli olduğunda hem sınava hazırlanma becerilerini bloke edebilir aynı sürede sınav esnasında sıkıntı oluşturabilir'' dedi.

Bu belirtiler var ise evladınız sınav stresi yapıyor olabilir
Birçok şahıslarda değişik belirtilere etken bulunan stres, dallar ve ergenlerde genellikle; telaşlı davranışlarla, aksi ve yüklülük hissiyle kendini muhtemelen edebilir. Aynı sürede bu belirtilerin yanında çocuğunuzda baş ağrısı, göden ağrısı, hab ve yiyecek bozuklukları da mevcutsa bilirkişi görüşüne başvurmanız ince önemli. Gençler, sınav stresi dolayısıyla gelecekle ilişik bezginlik duygusuna kapılabilirler. Bu durumunun ne derece er önüne geçilirse stresten bozukluk olmak da o derece hazırlop olacaktır.

Sınav stresini alt etmek düşüncesince kesinlikle bu yöntemi deneyin
Sınavlarda daha başarılı olunabilmesi düşüncesince kesinlikle stresin azaltılması gerekiyor. Düşüncelerimizi ele nâkil stresli duyguları sakinleştirerek farkındalığımızı kullanabilmek ince önemli. Bu farkındalığı kazanabilmek içinse kesinlikle deneyim imtihanlarına girilmeli. Bunun yanında bulunduğunuz değme ortamda stresinizi yönetebilmek düşüncesince bu tekniği de kullanabilirsiniz: Bir elinizin başparmağını kullanın ve öteki elinizin hapaz içerisine bastırarak ovma yapın.

Sınav sonuçlarının ötesinde ortak yaşamın bulunduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Arzu Somay:
"Dünyadaki en ehemmiyetli nesne denli görünse de, bu sınavlar yoluna bedeninize mihman edeceğiniz bu baş döndürücü ortak tomar ruhsal gerilim elinizden gelenin en iyisini yapmanıza iane etmeyecektir. Bu ortak tomar stresi ayırt edin ve püskürtürcesine üfleyin. Dünyada ortak tanesiniz ve kendiniz olun. Sınavdan, aldığınız notlardan ve duygulardan daha ehemmiyetli bulunan siz kendinizsiniz. Sınav haset elden yapabileceğinizin en iyisini yaparak sınav sonucunun size getireceği fırsatı değerlendirin ve kendinizle alım çalım duymaya apiko olun.''

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?