Gündem

Katar'ın Ankara Büyükelçisi: İyi günde de çirkin günde de Türkiye'nin yanındayız

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Şeyh Muhammed bin Nasır bin Casim Al Sani, güzel günde de çirkin günde de Türkiye'nin yanı sıra olduklarını söyledi.

Katar'ın Ankara Büyükelçisi: İyi günde de çirkin günde de Türkiye'nin yanındayız
19-02-2023 06:08
İstanbul

Al Sani, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerleri ziyaretine bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Deprem bölgelerindeki görüntülerin canevi parçaladığını tamlayan Al Sani, "Ancak Türk hükümetinin kullanıcılarını enkazdan çıkarmak, iane eylemek ve arkalamak düşüncesince harcama etmiş bulunduğu iri çabaları da gördüm. Kalpleri ısıtan, rahatlatan laflara kanıt oldum. Toplumsal dayanışmayı ve cihanşümul duyarlılığı gördüm." dedi.

Bu yaranın kapanması düşüncesince vakte gerekseme bulunduğunu vurgulayan Al Sani, "Büyük yan yana yara, hepimize dokundu. Bu sebeple depremzedelerin umutlarını yeşertmek, onlara iane eylemek ve baştan yaşama eğmek düşüncesince evvelkinden aşırı hâlâ yan yana tomar el birliği zarfında olmamız gerekli." diyerek konuştu.

Katar'ın depremin geçmiş saatlerinden itibaren Türkiye'ye arkalamak düşüncesince harekete geçtiğini aktaran Büyükelçi, Katar Emiri Şeyh Temim Bin Hamed Al Sani'nin elden Türkiye ile iklim köprüsü kurulması emirini verdiğini ve tonlarca insancasına iane malzemesinin uçaklarla irsal edilmeye başlandığını anlattı.

Katar Emiri'nin, depremlerin elden ardından, evvela Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla aradığını sonradan şahsen gelip felaketten sonradan Türkiye'yi görüşme fail geçmiş şef namına dayanışmasını açık açık gösterdiğini ekleyen Büyükelçi, "Kardeşlik bunu gerektirir. İyi günde de biçimsiz günde de Türkiye'nin yanındayız. Türkiye ile biricik ilişkilerimiz var. İki yurt de gelişigüzel zorlukta birbirinin indinde durdu. Ben Türkiye'nin bu ağır zamanın üstesinden istikbaline ve iddialı gösterimi ve projelerini sürdüreceğine eminim." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin yarası bizim yaramızdır"

Katar'ın icra ettiği yardımlardan bahseden Büyükelçi, şunları söyledi:

"Türkiye'nin yarası bizim yaramızdır. Burada politik düzeyden bahsetmiyorum, halktan bahsediyorum. Katar halkı geçmiş anlardan itibaren iane düşüncesince harekete geçti. Yardım kampanyaları ve türlü girişimler başlatıldı. Tüm faydalı kurumları bu yolda efor harcama etti. Acil insancasına iane düşüncesince başlatılan kampanyaya Emir Şeyh Temim tahminî 14 milyon dolar bağışladı. Bağışlar 46 milyon dolara ulaştı."

Bunların yanı esna Büyükelçi Al Sani, Katar Kalkınma Fonu'nun, deprem felaketinin geçmiş gününden itibaren alanda beyaban hastaneleri kurduğunu, tıbbi malzeme, parasız ve derin görev yatakları, şita dayanak noktası paketleri ve besin malzemeleri gönderdiğini tabir ederek, ayrımsız yardımların Suriye'deki depremzedelere de yapıldığını kaydetti.

Türkiye ve Suriye'deki depremzedelere dayanak noktası düşüncesince açılan insancasına iklim köprüsünün halen çalıştığını tabir fail Al Sani, Katar İçişleri Bakanlığının, deprem bölgelerine Katar İç Güvenlik Gücü Uluslararası Arama Kurtarma Grubu'nun yanı esna beyaban hastanesi, kontrol istirdat faaliyetlerinde kullanılacak olan takım ve teçhizat, insancasına iane malzemesi, deri ve kışlık giysilerin bulunduğu iane kolileri gönderdiğini hatırlattı.

Oluşturulan insancasına iklim köprüsüyle günde 2 ila 3 uçağın depremden etkilenen afetzedelere iane taşıdığına dikkati çekici Al Sani, Katar'ın, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) tahsis etmiş bulunduğu 1020 çadırı, Ürdün'den Türkiye'ye dayanmak kabil dü tayyare tahsis ettiğini söyledi.

Al Sani, Katar Sağlık Bakanlığı ve Hamed Tıp Kurumunun, tonlarca tıbbi materyal ve çare gönderdiğini, depremzedeler düşüncesince 10 bin taşımalık ev gönderimine başladığını aktardı.

Katar'ın Ankara Büyükelçisi Şeyh Muhammed bin Nasır bin Casim Al Sani, 15 Şubat'ta Katar İç Güvenlik Gücü Uluslararası Arama Kurtarma Grubu ile beraberce depremden etkilenen Hatay'ı görüşme etmişti.

Al Sani, 17 Şubat'ta da Katar Uluslararası Arama Kurtarma Grubu, Katar Kızılayı ve Katar Hayır Derneği çalışanlarıyla beraberce Türkiye ve Suriye'nin kuzeyindeki deprem bölgelerinde araştırmalarda bulunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?