Yaşam

Kardeşinden nakledilen kök hücreyle 60'ından sonraları lösemiyi yendi

Malatya'da 2 sene geçmiş lösemi tanısı konulmuş olan 61 yaşındaki Şeyho Atik, kardeşinden meydana getirilen kök hücre nakliyle sağlığına kavuştu.

Kardeşinden nakledilen kök hücreyle 60'ından sonraları lösemiyi yendi
07-01-2023 13:14
Malatya

Akçadağ ilçesinde canlı ve çiftçilikle uğraşan 4 bebek babası Şeyho Atik, kısaca 2 sene önceki kusma, halsizlik ve dem darlığı şikayeti ile Malatya Eğitim ve Araştırma Hastanesine başvurdu.

Tetkikleri yapılarak İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezine atıf edilen Atik'e koku kanseri tanısı konuldu.

Tedavisine başlanan Atik'e, birlikte müddet kimyasal otama uygulamasının arkası sıra sabık ay kardeşi Ayşe Korkmaz'dan kök hücre nakli yapıldı.

Atik, kalburüstü aktarım sonra sağlığına baştan kavuştu.

Şeyho Atik, AA muhabirine, rahatsızlığı boyunca iri teessürat yaşadığını söyledi.

Atik, kısaca 2 senedir uğraş etmiş olduğu rahatsızlığı sürecinde kardeşinden akıllıca kök hücre olduğunu anlatarak, "Doktorlarım yardımıyla Allah'ın izniyle hastalıktan kurtuldum. Şu an aşırı iyiyim. Yaklaşık 7 aydır hastanede otama görüyordum, şu an sağlığıma kavuştum. Kardeşimden akıllıca kök hücre olduğunu öğrendiğimde dünyalar benim oldu. Tedavi sürecime katkıda mevcut herkesten Allah razı olsun." dedi.

Yaşadıklarını duygulanarak özetleyen Atik, kök hücre bağışı dair her insanın duyar davranması çağrısında bulundu.

Atik'in benzeri 62 yaşındaki Nurhayat Atik ise eşinin halsizlik ve iştahsızlık şikayeti ile başlamış bulunan hastalığının aktarım sürecine derece ilerlediğini tabir etti.

Atik, benzeri düşüncesince değme çeşitli zorluğa katlandığını anlatarak "Doktorlarımız yardımıyla bugünlere kavuştuk. Herkesten Allah razı olsun. Donör bulunan görümcemden de Allah razı olsun. Rabbim hepsi hastalara felah versin." niteleyerek konuştu.

"Herkes kök hücre bağışçısı olabilir"

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kök Hücre ve Aferez Ünitesi ile Doku Tipleme Laboratuvarı Sorumlusu Prof. Dr. Mehmet Ali Erkurt ise Şeyho Atik'in kardeşinin bağışı sonra iyileştiğini belirtti.

Kök hücre bağışçılığının donöre tek ziyanı olmadığını dile getiren Erkurt, "Herkes kök hücre bağışçısı olabilir. Aynı koku hasretmek gibi. Kan verildiğinde nite bağışçıya ziyanı olmuyorsa kök hücre vermenin de bağışçıya birlikte ziyanı yoktur." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?