Gündem

Karaman'da imal edilen lale soğanları Rusya'dan arzu görüyor

Karaman'ın Kazımkarabekir ilçesi Kızılkuyu köyünde imal edilen lale soğanları, Rusya'dan da istem görmeye başladı.

Karaman'da imal edilen lale soğanları Rusya'dan arzu görüyor
01-05-2022 16:29
Karaman

Hollanda'da derinliğine müddet lale soğanı üretiminde etkin Latif Ateş, Türkiye'ye değişmez devir yaptıktan sonraları 2015'te doğup yetiştiği köyünde babadan küsurat tarlalarında lale soğanı üretmeye değişmeyen verdi. Lalelerin çiçek açmasıyla köy, şok biçimde ziyaretçi çekmeye başladı.

Kızılkuyu köyü, lale bahçesi sebebiyle bölgenin en aşina köyü durumuna geldi. Kovid-19 salgını zımnında dü senedir ziyaretçi alınmayan bahçe, bu sene çiçeklerin açmasıyla baştan ziyarete açıldı.

Atlas lale soğanı istihsal firmasının sorumlusu Mert Durgut, AA muhabirine, bu sene 40 dekar bölgeye yüzdelik 90'ı lale soğanı, ötekiler de sümbül, nergis peyda etmek kabilinden 3 tür soğanlı nebat ektiklerini söyledi.

Burada kestirmece 45 tür lale ürettiklerini tabir fail Durgut, "Salgından çevre 2 sene bahçemizi ziyaretçilere açamamıştık. Bu sene salgının tesiri azalınca bahçemizi ziyarete açılış sonucu aldık." diyerek konuştu.

"En baş döndürücü istem Rusya'dan"

Her çağ baş döndürücü sayıda ziyaretçi ağırladıklarını tamlayan Durgut, şunları kaydetti:

"Ziyaret süresi 10 gün. 10 günden sonraları 4 çağ de lalelerin yan yapraklarının kırımı var, baş döndürücü sayıda insanoğlu da kırımı gelmek düşüncesince gelmekte. Ekim ve söküm araba ile yapılmakta. Yalnız kırımı insanoğlu kuvvetiyle yapmaktayız. Türkiye'de 200 belediyeye lale soğanı vermekteyiz. 10'dan bir tomar ülkeye de dış satım yapıyoruz. Zincir marketlere lale soğanı veriyoruz. Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimden sonraları AB, Rusya'yla maslahat yaşıyor. Hollanda, Rusya'ya verim göndermeme sonucu aldı. Bu sebeple en baş döndürücü talebi Rusya'dan alıyoruz. Rus ziyaretçiler tarlamıza gelip ürünü görüp, bağlanak yapıyorlar. Bu sene üretimimizin yüzdelik 10'unu Rusya'ya göndermeyi planlıyoruz. Bu sene 10 milyondan bir tomar lale soğanı hasat etmeyi bekliyoruz."

Bahçenin bayramda da ziyarete bariz olacağını laflarına ekleyen Durgut, herkesi laleleri görmeye çağırma etti.

Kızılkuyu Köyü Muhtarı Recep Yaralı da lale bahçesinin köylerine tutum ve lansman sebebi ile baş döndürücü şişman yardımı bulunduğunu vurgulayarak, "Lale üretimi çiftçimize kip oldu. Üreticimiz değme ayrışık talebimizde bizlerin yanında. Birikimlerini paylaşıyor. Lalenin yanı sıra mazot mısırı üretimiyle de tanışmış olduk. Burada lale üretimi başladıktan sonraları köyümüz lazım vatanımızda gerekse ülke haricinde tanınmaya başladı. Binlerce kişioğlu sezonda bu lale bahçesini görmeye geliyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?