Ekonomi

Kar yağışı Güneydoğu'da çiftçinin yüzünü güldürdü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ehemmiyetli tarım kentlerinden Diyarbakır ve Mardin'de tarım piyasası temsilcileri ile çiftçiler kar yağışını sevinçle karşıladı.

Kar yağışı Güneydoğu'da çiftçinin yüzünü güldürdü
22-01-2022 11:45
Mardin

Yurdun degaje bölümünde çarpıcı olan, yaşamı ve ulaşımı negatif etkileyen kar, nice insan düşüncesince çileye dönüşürken çiftçiye imge oldu.

Türkiye'de ekilebilen tarım sahası itibarıyla ehemmiyetli ortak konumda mevcut bölgede, yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi dolayısıyla susuzluk endişesi canlı çiftçilerin yüzü, sonuç günlerdeki derin karla güldü.

Çiftçi düşüncesince adeta dirilik suyu bulunan kar, özellikle tahıl peyda etmek kıl payı zirai ürünlerde erdemli toplam ürün beklentisini de artırdı.

"Yağışını mutlulukla izledik, inşallah bereketini de göreceğiz"

Türkiye Ziraatçılar Derneği Mardin İl Temsilcisi ve dikici İbrahim Halil Kuzu, AA muhabirine, fazlalaşan topraklara ehil Mardin Ovası'nda çiftçinin çoğu defa makarnalık ve ekmeklik buğday, ikinci kâr namına da darı ve hav yetiştirdiğini söyledi.

Kuzu, sonuç dü senedir ehliyetli yağmur düşmemesinden çiftçilerin negatif etkilendiğini tabir ederek, "Birkaç gündür sert kar yağışı oldu. Kar yağmadan evvel bu arazilerde sulama yapıyorduk. Kar yağışıyla durdurduk. Bu yağışla ortak ayak tabanı denli da sulamaya gerekseme duyulmaz." dedi.

Kuraklıktan sonraları kar yağışının yüzlerini güldürdüğünü dile getiren Kuzu, "Taban suyunu dengede markajcı en elleme yağmur kar. Kar adım adım erir, toprağın dibine girer ve ekinler çıkar. Karın yağışını mutlulukla izledik, inşallah bereketini de göreceğiz. Kar buyurmak randıman demek, ferah kâr demek. Allah hastalıktan da korursa aşırı dobra kâr alacağız." ifadelerini kullandı.

"Kar toprağı besliyor"

Kızıltepe kazasının rustik Akyazı Mahallesi'nde dikici İdris Kuzu da kar yağmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kuzu, bu kar yağışının aşırı elleme bulunduğunu aktararak, "Yer altındaki su payı yükselecek. Karın yağması halis muhlis çiftçilerin yüzünü güldürdü. Çünkü kar toprağı aşırı elleme besliyor. Kurak ortak dönemden çıktığımız düşüncesince aşırı dobra oldu." dedi.

"Daha elleme randıman alacağız"

Diyarbakır'ın biçim Sur kazasının rustik Bağpınar Mahallesi'nde dikici Mehmet Güzelsoy, sulama olanakları bulunmadığından mobilyasız tarım yaptıklarını, mercimek, buğday ve algı yetiştirdiğini söyledi.

Güzelsoy, güzeşte sene hem alanda bununla beraber Türkiye'de susuzluk yaşandığını dile getirerek, Kovid-19 salgınından ötürü tarımın öneminin hâlâ da arttığına ayraç etti.

"Dünyadaki paha artışları ülkemizi de etkiledi. Girdi maliyetlerimiz arttı." diyen Güselsoy, bu sene susuzluk riski dolayısıyla ilk teşrin yaparken de fikir duyduklarını söyledi.

Güzelsoy, "Kar yağışı sevinçle karşıladığımız ortak olay. Yer altı eşme suları açısından hâlâ iyi. Kar zararlılarla uğraş yönünde da dikici düşüncesince aşırı önemli. Daha elleme randıman alacağız diyerek düşünüyorum." dedi.

Kar yağışını dört gözle beklediklerini özetleyen Güzelsoy, "Kar halis muhlis sıkıntılarımızı, kuraklıkla ilgilendiren korkumuzu bitirdi. Kar yağışıyla şen ortak hab çektik. Meteoroloji verilerine mucibince doğacak hafta da kar yağışı bekliyoruz. Temennimiz hâlâ ortak tomar kar yağması." ifadelerini kullandı.

"İki gecedir şen ortak hab çekiyorum"

Karaçalı Mahallesi Muhtarı ve dikici Fuat Cömert de güzeşte mevsim susuzluk sorunu çektiklerini, bu sene da ayrımsız korkuyu duyduklarını belirtti.

Cömert, havanın yağışsız geçmesinden ötürü tarlada zararlıların oluşmaya başladığına dikkati çekerek, "Kar, bizim düşüncesince şişman ortak nimet. Karın bizlere şişman faydası var. Sulamadan, ilaçlamadan artırım ediyoruz." diyerek konuştu.

Kar yağışının zirai üretimde kâr sağladığını özetleyen Cömert, "İki gecedir şen ortak hab çekiyorum. Allah'a binlerce defa şükür ki kar yağdı, aşırı mutluyuz. Temennimiz yağışların bitmeme etmesi. İnşallah april ve mayısa denli yağmur bitmeme eder. Daha dobra randıman alır, hâlâ dobra eyyam yaşarız." dedi.

Cömert, verimin elleme olmasının zirai mamüllerin fiyatını da etkileyeceğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?