Dünya

Kanada’da kamyoncuların protestosu 'ayaklanma' yerine nitelendirildi

Kanada’nın başkenti Ottawa’da 29 Ocak’ta süregelen ve halen bitmeme fail aşılama karşıtı kamyoncuların eylemi, "ülke çapında ayaklanma" adına değerlendirildi.

Kanada’da kamyoncuların protestosu 'ayaklanma' yerine nitelendirildi
07-02-2022 09:07
Toronto

Başkentteki hali ahbaplık etmek kabil birleşen Ottawa Polis Kurulu, yaşananları "ülke çapında ayaklanma" ve Ottawa’yı da bu ayaklanmanın ortasında kalık "kuşatma altında birlikte şehir" namına nitelendirdi.

Ottawa Polis Kurulu Başkanı Diane Deans, icra ettiği açıklamada, “Bu işgalin sekizinci günündeyiz. Şehrimiz abluka altında. Bu grup, hükümetin değme düzeyindeki müeyyide eksikliğinden cesurluk alıyor. Bu kol demokrasimiz düşüncesince birlikte tehdittir. Gördüğümüz şey, birlikte Ottawa şehri sorunundan henüz büyük. Bu yurt çapında birlikte ayaklanmadır. Bu delilik. Buna sonuç hasretmek düşüncesince konkre birlikte plana ihtiyacımız var.” dedi.

Deans, protestonun Kanada’nın kâffesi kentlerine yayıldığına ayraç ederek, “Toplumumuzdaki bu çeşit terörizmin bu halde bitmeme etmesine müsaade veremeyiz” sanarak konuştu.

Kamu Güvenliği Bakanı: ‘Kimse kanunların üstünde değil’

Kanada Kamu Güvenliği Bakanı Marco Mendicino da birlikte monitör kanalına icra ettiği açıklamada, protestoların kanuncu sınırı aşıp işgale dönüştüğüne inanıp inanmadığı sorusunu cevapladı.

Bakan Mendicino, “Kimse yasaların üstünde değil. Buna birlikte an geçmiş barışçıl birlikte eritme bulunmalı. İlgili unsurlar bulunduğunu düşünüyorum. Yakıt bidonları getiren müşterilerini gördüğünüzde, gözdağı edilmiş, rahatsızlık edilmiş ve saldırıya uğrayanları duyduğunuzda insanoğlu menfaatlerini güvende hissetmiyorlar. Bu nedenden Ottawa polisinin yaptırımları hızlandırdığını görmemiz hakkıyla önemli." ifadelerini kullandı.

Ottawa Belediye Başkanı: ‘Şehir merkezi kontrolden çıktı’

Ottawa Belediye Başkanı Jim Watson, site merkezinin "kontrolden çıktığını" belirterek, dehşet eritme duyuru ettiğini duyurdu.

Başkan Watson icra ettiği açıklamada, protestocuların kontrolü ele geçirdiğinin açıkça bulunduğunu belirterek, "Bu noktada boyut ağız ağıza kontrolden çıktı. Bizden baş döndürücü henüz fazlalar. Polis şefine bu ameliyat bahis konusu olduğunda baş döndürücü henüz enerjik ve proaktif olmamız icap ettiğini belirttim." biçiminde konuştu.

Ottawa polisi de dehşet eritme yetkisine dayanarak, "Göstericilere maddesel dayanak noktası getirmeye etkin hepsi tutuklanabilir" açıklaması yapmış oldu ve site merkezindeki protestoculara mahrukat ve gereç tedariki yapılmaması dair halkı uyardı.

- Eski büyükelçi: ‘ABD gruplarının Kanada'ya dahil etmeyi bırakması gerekiyor’

ABD'nin emektar Kanada Büyükelçisi Bruce Heyman, toplumsal iletişim araçları hesabından icra ettiği paylaşımda, ABD'deki grupların nice bireyin nehiy söylediği Kanada'nın başkentindeki eyleme dahil etmeyi bırakması icap ettiğini belirtti.

Heyman, “ABD'deki tek kol tek koşulda Kanada'daki tahripkâr faaliyetleri akçalanmış etmemelidir’’ paylaşımında bulundu.

Kamyoncuların protesto eylemleri düşüncesince oluşturulan ve henüz sonradan durdurulan armağan kampanyasına, ABD’deki grupların şişman miktarlarda armağan icra ettikleri doğacak sürülmüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?