Sağlık

Kalçadaki ağrı avasküler nekroz habercisi olabilir

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Azboy, ayaklık avasküler nekrozu ile ait açıklamalarda bulundu.

Kalçadaki ağrı avasküler nekroz habercisi olabilir
28-12-2021 11:38

Prof. Dr. Azboy, duraç avasküler nekrozunun femur başı kendisine deyim edilen kemikteki tefessüh kendisine el ortada bilindiğini belirterek, “Bu illet hâlâ aşırı 20 ila 50 gözyaşı arası gailesiz erişkinlerde görülür. Avasküler nekroz dizde, kadem bileğinde, omuzda da ortaya çıkabilen avasküler nekroz hâlâ aşırı duraç ekleminde görülür. Kalçada başta kasık sahasında başlamış olan ve ağır ilerleyen, devir zamane mısra vuran ağrı ile kendini gösterir. Zaman içinde ağrı artar, cereyan kısıtlılığı gelişir ve parasız yürümekte zorlanmaya başlar. Hasta ayrıca çoraplarını giymekte, bağcıklarını bağlamakta zorlanır, günce fonksiyonları devir içinde kısıtlanır” niteleyerek konuştu.

"Uzun sürekli kortizon kullanımına dikkat"

Avasküler nekroz hastalığının oluşumunda levent boylu sürekli kortizon kullanımına ilgi çekici Prof. Dr. Azboy, laflarına şu halde bitmeme etti: "Kortizon, nice hastalığın tedavisinde beğenilen aşırı hayır müşterek ilaçtır. Ancak birtakımı hastalarda levent boylu sürekli kortizon kullanması avasküler nekroza defa açabiliyor. Alkol kullanımı, birtakımı koku rahatsızlıkları ve duraç mafsal içi kırıkları bu hastalığa ne olabilir. Avasküler nekrozun tanısında er devirde aracısız grafiler ve MR ile kişileştirme konuluyor. Hastalığın er çağında mafsal içinde yıkılma yahut basamaklanma olmadıysa, hiperbarik müvellidülhumuza tedavisi ve mızrap yıkımını kırıcı ilaçları yeğleme ediyoruz. Cerrahi kendisine da üzüntü dekompresyon dediğimiz, kemikteki hasarlı alanı boşaltıp o bölgeye, mızrap grefti ve yahut asıl göze uygulayarak kalçaya halaskâr müşterek teşebbüs uyguluyoruz. Kor dekompresyon ve asıl göze uygulamalarında muvaffakiyet payı yüzdelik 60 civarındadır. Bu yöntemin değerli olamadığı, eklemde yıkılma yahut kireçleşme gelişen hastalarda ise bütünsel duraç protezi uyguluyoruz. Total duraç proteziyle hastalar iyice değerli müşterek halde ağrılarından kurtulup kalabalık müşterek munzam kavuşuyorlar. Kalça protezinde ise muvaffakiyet payı yüzdelik 90 civarındadır".

"Kalça protezleri kısaca 30 sene korkusuzca kullanılabilir"

Prof. Dr. İbrahim Azboy, duraç protezinin Dünya Sağlık Örgütü çeşidinden akıbet asrın en değerli cerrahi girişimi kendisine bildirme edildiğini belirterek, "İmplant teknolojide meydana mevrut gelişmelerle birlikte, hastalarımız kalçalarına yerleştirdiğimiz protezleri 25 ila 35 sene süresince korkusuzca kullanabiliyor, dört başı mamur fonksiyonlarına dönebiliyor. Arzu ettikleri mesafede temaşa yapıp, kalabalık ve metin müşterek halde hayatlarına bitmeme ediyor. Kalça takma ameliyatından doğrudan sonraları hastaların ayağa kalkmalarına, yürümelerine, basmalarına müsaade veriyoruz. Hastalara endamsız müddette günce fonksiyonlarına dönebiliyor. Bir ay sonraları taşıt kullanmalarına müsaade veriyoruz. Ortalama iki-üç ay içinde işlerine dönmelerine müsaade veriyoruz. Protez dört parçadan oluşmaktadır. İlerleyen zamanlarda protezde aşınım olduğunda ise aşınan parçanın değiştirilmesi mümkündür" dedi.

Kalça ağrısının önemsenmesi icap ettiğini ve en endamsız müddette müşterek ortopedi uzmanına başvurulmasının önemine yer veren Prof. Dr. İbrahim Azboy, er teşhisin ve can alıcı otama yönteminin makul yöntemlerle yapılmasının başarının anahtarı bulunduğunu deyim ederek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?