Ekonomi

Kadınlar el emeğiyle ürettiği yemenileri dünyaya satıyor

Anadolu'nun yerel el dikimi ten ayakkabısı yemeni, ten el işi ustası 7 hanımının kurduğu kooperatifin, 6 metrekarelik atölyesinde imal edilen toy tasarımlarıyla dış satım pazarına açıldı.

Kadınlar el emeğiyle ürettiği yemenileri dünyaya satıyor
08-03-2022 15:10
Ankara

Ankara'da 7 kadın, anadan görme yemenileri çağcıl tasarımla birleştirerek doğallığını bozmadan üretmek, emlak içre ve emlak haricinde tanıtımını gerçekleştirmek ve avrat istihdamına ulama arz buyurmak neredeyse 11 Kasım 2021'de İlknur Ünal öncülüğünde, "Yemenia Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"ni kurdu.

Altındağ ilçesindeki zamanı Hamamarkası'nda, birleşke içerisinde kurulan 6 metrekarelik atölyede, ağız ağıza ten ve natürel malzemeler kullanılarak el işçiliğiyle meydana getirilen yemenilerin birlikte çanta, cüzdan, tümsekli ve kolye kadar mahsulat de üretiliyor.

Atölyedeki tasarımlarda, Geleneksel El Sanatları Bölümü mezunu yahut ten sanatına lisan vermiş hanımlar çalışıyor.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri'nde toprak düzlük anadan görme pabuççuluk dalında istihsal karşıcı kadınlar, genel ağ üstünden ve telefonla aldıkları siparişleri, ABD'nin California eyaletindeki San Francisco şehri ile Brezilya'ya da gönderiyor.

Elde ettikleri gelirlerle familya bütçelerine ve yemeni sanatının yaşatılmasına ulama sunan müteşebbis kadınlar, üretimde toprak kabul buyurmak talip hanımlara eğitimler vererek, istihsal zincirine katılmalarına da olanak sağlıyor.

"Amacımız avrat istihdamını, ekin ve zanaat değerleriyle buluşturmak"

Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı zor bankacı İlknur Ünal, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, avrat istihdamını, ekin ve zanaat değerleriyle buluşturmak neredeyse kooperatifi kurduğunu söyledi.

Yemeninin bellik şekilde tescillendiğini tamlayan Ünal, "Yurt dışına da mahsul satmaya başladık. ABD'de San Francisco ve Brezilya'ya satışlarımız oldu. Esas şekilde ten ayakkabılar ilişkin çalışıyoruz. Çünkü bunun namevcut olmaya beniz tutmuş zanaatlar arasına girdiğini biliyoruz. Kadınlarımız, atölyemizde içtimai birlikte düz da bulmuş oluyorlar. Sohbetlerimiz, yemeni markasını kesinlikle millî birlikte bellik şekilde evren pazarlarında tanıtabiliriz ve gelişigüzel güzeşte çağ esasen hâlâ birlikte tomar hanımı bu zanaatla buluşturmak ilişkin oluyor." dedi.

60 salname küçümseyici birlikte ustadan yemeni eğitimi

İlknur Ünal, birleşke üyesi ten el işi zanaatkarı kadınların, Ankara Kalkınma Ajansı'ndan tahsil edilen bağış ile işe başladığını ve 60 salname küçümseyici birlikte ustadan yemeni eğitimi aldığını anlattı.

Zamanla, yemeninin birlikte Türk kültürüne ilgilendiren "bodrum sandaletleri" ve "körüklü çizmeler" kadar ayakkabıların da üretimini muktedir olmak düşüncesince çalıştıklarını tamlayan Ünal, bu sanatla ilgilenen ve aralarına eklenmek talip hepsi hanımları atölyeye çağırma etti.

İlknur Ünal, "Her hanımımız ürettiğinin karşılığını birlikte 'emek listesi' karşılığında alır. Kadınlara şu biçimde birlikte çağrımız var, şayet ten ve ayakkabıyla ilgililerse yahut en azından gelip çalışmalarımızı da değerlendirmek ve geveze buyurmak istiyorlarsa buyursunlar gelsinler. Onları bekliyoruz. Onlara yemeni ve ten zanaatıyla alakadar gelişigüzel çeşitli eğitimi vermeye hazırız." niteleyerek konuştu.

Atölyede mamüllerin tasarımına ulama sunan Gazi Üniversitesi El Sanatları Bölümü mezunu Buse Çakır da 3 sene geçmiş İstanbul'daki birlikte yemeni projesinde, birleşke başkanı İlknur Ünal ile yollarının kesiştiğini söyledi. Kooperatif kurulmadan geçmiş planlı yemeni düşünüm yarışmasında birincilik ödülü aldığını tamlayan Ünal, "Birincilik ödülüyle kendime çocuklarımın adı bulunan birlikte yüzük oyunu oyunu yaptırdım. Her yüzüğe baktığımda hem çocuklarımı hatırlıyorum bununla birlikte onun haricinde özlük fikirim ile birincilik ödülü aldığım parayı elleme birlikte biçimde değerlendirdim." niteleyerek konuştu.

"Kadınlar çıkmak düşüncesince dünyaya mevrut varlıklardır"

İlahiyat Fakültesi mezunu dü bebek anası Zeynep Altıntaş ise el sanatlarıyla ilgilendiğini, uğraşı kurslarına gittiğini aktardı.

Deri sanatının 7 yıl, yemeninin ise 1 sene geçmiş dünyasına girdiğini kail Altıntaş, "Kadınlar çıkmak düşüncesince dünyaya mevrut varlıklardır. Tanıdığımız nice avrat performanslarının ve özlük potansiyellerinin bilincinde değil. Kadınların ürettikleri şeyi ekonomiye eklemek gerekiyor. Burada bu kooperatife de o sebepten geldim. Kazandığım tutarı gene bu sanatı geliştirmeye harcıyorum." dedi.

"Burası bana baş döndürücü elleme geldi"

Deri sanatına 7 yıl, yemeni üretimine de 6 ay geçmiş süregelen 4 bebek anası Pakize Ağralı, en iri hayalinin, özlük kazanılmış olduğu mülk ile eğitimlerine bitmeme fail çocuklarına cep harçlığı hasretmek bulunduğunu belirtti.

Eşinin zor olduğunu, kendisinin de ailesine iktisadi ulama sağlamaya çalıştığını tabir fail Ağralı, 6 ay geçmiş annesini keybettiğini, atölyenin namına ruhsal şekilde da elleme geldiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?