Yaşam

İzmit Körfezi muhacir kuşlara ev sahipliği yapıyor

Kocaeli'nin ehemmiyetli saf zenginliklerinden İzmit Körfezi Sulak Alanı, akıbet çağda rakamları kalan muhacir kuşlara ev sahipliği yapıyor.

İzmit Körfezi muhacir kuşlara ev sahipliği yapıyor
15-12-2022 12:07
Kocaeli

Su ve kenar kuşu türlerinin barhana yolu üstündeki ehemmiyetli duraklardan bulunan İzmit Körfezi, muhacir kuşların tagaddi ve tahaffuz gereksinimleri açısından ehemmiyet taşıyor.

Ekolojik zenginliği ile dikkati işveli alan, ev sahipliği meydana getirdiği 171 kuş türüyle çandır yaşamı fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerinin de flaş rotaları ortada arazi alıyor.

Türler ortada doğada nesli tükenme riski baş döndürücü faziletkâr bulunan ve global ölçekte esirgeme altındaki kuşlar da bulunuyor.

Uluslararası kenar sistemlerinin bütünleşmiş yönetimi düşüncesince hususi ehemmiyet nâkil duraklardan birisi bulunan İzmit Körfezi Sulak Alanı, arsıulusal barhana zinciri üstündeki alanlardan birisi olmasıyla muhacir türlerin üreme, tagaddi ve tahaffuz gereksinimlerini gidererek hayatını sürdürmesi açısından ehemmiyet taşıyor.

Kuş türlerinin yarısından dahası muhacir kuşlar

Sulak alan, Türkiye'nin yan bulunduğu Bern Sözleşmesi'nde "korunması mukteza çeşit listesi"nde arazi meydan ve nesli ziyan altında bulunan dikkuyruk (oxyura leucocephala) ve ıvır zıvır karabatak (phalacrocorax pygmeus) düşüncesince tenasül sonrası ehemmiyetli konaklama ve tagaddi yeri.

Sulak bölgede rastlanılan kuş türlerinin yarısından fazlasını muhacir kuşlar oluştururken, şekerli ve tuzlu suyun karıştığı kenar ve adacıklarda yüzlerce lazımlık bulunuyor.

Kış ortası su kuşu sayımları kapsamında, barhana dönemlerinde bölgede konaklayan, üreyen, barınan kuş türlerinin sayımı da yapılıyor. Ayrıca karakter turizmi etkinlikleri kapsamında öğrenciler bölgeye getirilerek kuş gözlemi gerçekleştiriliyor.

25 değişik türden 4 bin 578 kuş sayıldı

İzmit Körfezi Sulak Alanı, 2021 senesinde Tarım ve Orman Bakanlığınca yerel ciddiyete nâkil sulak meydan adına tescil edildi ve esirgeme yerleri onaylandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Kocaeli Şube Müdürlüğünce meydana getirilen şita ortası su kuşu sayımında, sahada hep 25 değişik türden 4 bin 578 kuş tespiti yapıldı, değişik mevsimlerde bu çeşit sayılarında artma gözlemlendi.

Sahaya bu sene içerisinde, kuşların huzursuz edilmemesi düşüncesince 2,5 kilometre uzunlukta lif değirmi yapılarak, kuşların kıyıda üreme, tahaffuz ve konaklama gereksinimlerini karşılamaları sağlanıyor.

"Nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kuş türlerini bu sulak bölgede gözlemliyoruz"

Kuş gözlemcisi Muhammet Nalkıran, AA muhabirine, sulak alanın arsıulusal barhana yollarında bulunduğunu belirterek, bu manada baş döndürücü sayıda kuş çeşidini gözlemleyebildiklerini söyledi.

Dünyada derneşik adına kuş türlerinin sayımının yapıldığını özetleyen Nalkıran, "Özellikle muhacir kuşlar ortada nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kuş türlerini bu sulak bölgede gözlemliyoruz. Dikkuyruk ve elmabaş patka kadar nesli tükenme tehlikesi altında bulunan kuş türlerini burada görmekteyiz." ifadelerini kullandı.

Nalkıran, bölgedeki kuş türlerinin korunması düşüncesince önlemler alındığını belirterek, bölgenin 171 kuş türüyle çandır yaşamı fotoğrafçıları ve kuş gözlemcilerinin flaş rotaları ortada bulunduğunu laflarına ekledi.

Kuş gözlemcisi ve huy fotoğrafçısı Fatih Yılmaz da tahminî 11 senedir fotoğrafa ilgisinin olduğunu, İzmit Körfezi Sulak Alanı'ndaki kuş türlerini devir kurnaz gözlemlediğini söyledi.

Bölgenin, en işveli özelliklerinden birisinin site merkezine yakınlığı bulunduğunu özetleyen Yılmaz, "Alandaki tabelalarda kuşlar üzerine bilgiler bulunan bulunduğu düşüncesince orada enstantane gördüğünüz ortak kuş üzerine bilim sahibi olabiliyorsunuz. Burada bulunan bazısı canlıların nesli global ölçekte ziyan altında. Sulak alanlarımızdaki kültürel ve dirim bilimsel zenginliğimizin bilincinde olup kırılan davranmalı ve ehil çıkmalıyız." biçiminde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?