Yaşam

İtfaiyeciler güçlü görevleri dirilik kurtararak mutluluğa dönüştürüyor

Deprem, sel, yangın ve ilçe bölgelerinde sıkıca görevler üstüne alan itfaiye aracı aracı ekipleri, rastgele ihbarda ortak hayatı kurtarabilecek olmanın bilinciyle giderek yarışıyor.

İtfaiyeciler güçlü görevleri dirilik kurtararak mutluluğa dönüştürüyor
30-09-2021 12:09
İzmir

Mesleklerini doğru dürüst muktedir olmak düşüncesince muhtelif eğitimlerden sabık itfaiyeciler, arada sırada birlikte yangında alevlerle uğraş ediyor, arada sırada doğal afet dalında kurtarma çalışmalarına dayanaklık etmek oluyor, arada sırada de gidiş geliş kazasına dahil ediyor.

İtfaiyeciler günün gelişigüzel saati göreve amade oldukları düşüncesince suç duyurusu dirimsel gelmez endamsız müddette görüngü namına geçiş edebiliyor. İhbarla süregelen gelişigüzel acemi görev, onlar düşüncesince acemi birlikte giderek yarışa dönüşüyor.

Müdahale edecekleri vakalarda dirilik ve para kayıplarını en uzuv indirmeyi hedefleyen itfaiye aracı aracı ekipleri, gelişigüzel saniyenin dirimsel ehemmiyet taşımış bulunduğu bilinciyle akıntı ediyor. İtfaiyeciler hale layıkıyla birlikte canlıyı ehliyetli eskiden alevler arasından çıkarıyor yada çökmüş altında eksik birine dirim eli uzatıyor. Onları bu güçlü ortamlarda başarıya iten ise dirilik kurtarmanın vereceği devlet oluyor.

"Mesleğimi baş döndürücü isteyerek yapıyorum"

İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı İsmail Derse, AA muhabirine, 28 salname yangıncı olduğunu, mesleğini baş döndürücü isteyerek yaptığını söyledi.

Yangın dalında faziletli ısı, kimyevi tehlike, teneffüs zorlukları, ateşlilik derece nice tehlikeyle karşılaştıklarını tabir fail Derse, "Bu tehlikeler ortada işlerimizi yaparken bizi hazza ulaştıran nesne birlikte canlıyı kurtarmak, birlikte insan, kedi, kapik yavrusu... Bu hoppadak yangında değil, arama kurtarma, gidiş geliş kazası, kuyudan kurtarma, yer sarsıntısı ve afetlerde birlikte canlıyı örtbas etmek bizim düşüncesince baş döndürücü önemli. Mal, canın yongasıdır derler. Mallarını minimum zararla örtbas etmek da bizlere iri afiyet verir." diye konuştu.

Derse, iane ettikleri şahısların bu güç karşısında baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu belirterek, sıkışmalı birlikte gidiş geliş kazasında araçta sıkışan kişiyi ilkin telkinleriyle rahatlattığını, sonradan kurtardıklarını, o ferdin hâlâ sonradan kendisini görüşme ettiğini anlattı.

İzmir'de 30 Ekim 2020'de yaşanmış olan yer sarsıntısı dolayısıyla döküntü altında artan ve 91 sayaç sonradan çıkarılan Ayda bebeğin kurtarılmasında itfaiyeciler şekilde fariza aldıklarını kaydeden Derse, şunları söyledi:

"Ayda bebeği, arama kurtarma köpeğimizin burnuyla hissettik. Ekibimiz bulduğunda iri coşku oldu. Bulaşık makinesi ve buzdolabının bulunduğu noktadaydı, annesinin ehliyetli ana rahmi hizasında dölüt vaziyetinde sıkıştırmış, anası kendisini feda etmiş, çocuğunu korumuştu. Oradan onu saf şekilde aldık. Büyük gurur, sevinç, tüylerim çalı çaltı oldu."

"O devir kâffesi grup hüngür hüngür ağladık"

İtfaiye amiri Ömer Selçuk da Manavgat'taki orman yangınında fariza aldığını belirtti.

Ağaçların yanmasının çıkarlarını hissî şekilde baş döndürücü etkilediğini ama pes etmediklerini vurgulayan Selçuk, şöyleki konuştu:

"Manavgat yangınında 9-10 mevkide fariza yaptık. Manavgat'a geçmiş gittiğimizde hem birlikte yer felaketi hem yangıncılık namına bununla birlikte adamlık namına hissî batma yaşayacağımız vakalarla karşılaştık. Bir itfaiyecinin hayatında görebileceği en iri yangınlardan biriydi. 18 senedir bu işi yapıyorum, on paralık görmediğim şeylerle karşılaştım. Yol boyu yanıyordu. İnsanları ve hayvanları akıllıca birlikte yere atıf ettik. Manavgat'ın Demircili köyüne gittik ev, okul, ülke ve şehremaneti binaları yanıyordu. Telef ergin hayvanlara rastladık. O devir kâffesi grup hüngür hüngür ağladık. O denli ateş donör manzaralar vardı ki. Gördüklerinizden sonradan fariza bilinciniz artıyor, işinizi hâlâ güzel hazırlamaya çalışıyorsunuz."

İtfaiye eri Arjin Erol da Manavgat'ta canlarını riske atarak çalıştıklarına dikkati çekerek, "Ablam da Antalya İtfaiyesi'nde itfaiye aracı aracı eri şekilde fariza yapıyor. İkimiz de Manavgat'ta orman yangını esnasında fariza yaptık ama 10 devir sonradan görüşebildim. Benim aklım onda, onun aklı bendeydi. Babam itfaiye aracı aracı şehididir. Kutsal birlikte iş, isteyerek yapıyoruz. Milletin korkarak kaçtığı yere koşarak gidiyoruz." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?