Dünya

İsviçre'den Rusya'ya, 'Ukrayna'daki askeri saldırganlığı' sebebi öne sürülerek yeni

İsviçre Federal Konseyi, "Ukrayna'daki askeri saldırganlığını" esbabımucibe göstererek Rusya'ya hakkında Avrupa Birliği'nin (AB) akıbet paketinde getirmiş olduğu önlemleri benimseyerek henüz çok müeyyide infaz sonucu aldı.

İsviçre'den Rusya'ya, 'Ukrayna'daki askeri saldırganlığı' sebebi öne sürülerek yeni
26-01-2023 01:09
CENEVRE

Federal Konseyin açıklamasında, "İsviçre, Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih bitmeme fail askeri saldırıları ve Ukrayna'nın arsa bütünlüğü, egemenliği ve güvenliğini baltalayan eylemlerine karşılık amacıyla, AB'nin dokuzuncu müeyyide paketinde arsa meydan Rusya'ya müteveccih önlemleri onama etti." ifadesi arsa aldı.

AB'nin Rusya'ya müteveccih 16 Aralık 2022'de uygulamaya almış olduğu 9. müeyyide paketi, tahminî 200 insan ve kasıntı ile 3 Rus bankasının müeyyide listesine eklenmesini, koşa kullanımlı ürünlere dış satım yasağı getirilmesini ve madencilik yatırımlarının yasaklanmasını kapsıyor. İsviçre'nin Rusya'ya müteveccih yaptırımları yürürlüğe girdi.

Buna ek namına İsviçre'nin, havacılık ve feza sektörü ile ilişik mallar üstündeki dış satım yasağını, tayyare ve insansız iklim araçları motorlarını içerecek halde genişletmesi bekleniyor. Öte taraftan İsviçre, Rus madencilik sektörüne de dünkü yatırımları yasaklamayı planlıyor.

AB'nin üyesi sıfır İsviçre, konuşu namına komşularıyla mevzun ilgiler yürütüyor.

Geçen sene küçük ay ayının sonunda, zamanın İsviçre Federasyonu Başkanı Ignazio Cassis, ülkesinin AB çeşidinden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve öteki yetkililere hakkında Ukrayna'ya müteveccih hücum zımnında AB çeşidinden geçerli finansal yaptırımları benimsediğini açıklamıştı.

Öte taraftan İsviçre Federal Parlamentosunda müşterek komite, İsviçre inşası askeri malzemenin ayrıksı müşterek ülkeden Ukrayna'ya baştan ihracını karşılayıcı "yeniden dış satım yasağı"ndan feragat edilmesini önermişti.

Komiteden meydana getirilen matbuat açıklamasında, "Komitenin çoğunluğu, İsviçre'nin Ukrayna'ya henüz çok iane getirmek karışma Avrupa'nın güvenliğine henüz çok katkıda bulunması gerektiğine inanıyor." denilmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?