Gündem

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden, Ayasofya-i Kebir Camii'ndeki su haznesi açıklaması

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, kimi iletişim araçları organlarında arazi meydan "Ayasofya'da su haznesinin kapağı kırılarak içerisine pabuç konuldu" iddialarının esas dışı bulunduğunu bildirdi.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden, Ayasofya-i Kebir Camii'ndeki su haznesi açıklaması
09-05-2022 23:21
İstanbul

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden meydana getirilen açıklamada, haberlerde geçer fotoğrafın önceki devre ilgilendiren bulunduğu belirtilerek, fotoğrafın bugünkü olan hali yansıtmadığı vurgulandı.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin insanlığın eş mirası olduğuna ayraç edilen açıklamada, iddiaların büyüklenme ve kuruluşları telef hedefi taşımış bulunduğu kaydedilerek, şu ifadelere toprak verildi:

"Haberlerde su haznesi kendisine adlandırılan, Osmanlı devri mermer küpün bakır kapağının reze bağlanak kısmında, önceki çevrim onarımı mevcuttur. Adı güzeşte bilgi ve içtimai iletişim araçları mecralarında olan fotoğraflarda tanıdık kevgir ek parça, ibdai sıfır ve önceki zamanlarda ek bir parçadır.

Bu tamir parçası (bakır) ibdai bakır kapağa, lehim kullanılarak makul sıfır bir şekilde kurgu edilmiştir. Son araştırmalarda bakır tamir parçasının, birleştirilmesinde geçer lehimlerinden kırılarak ayrılmış bulunduğu gözlenmiştir. Eserde rastgele bir ibdai zerre kaybı yoktur. Tüm dünyada bildik ve meri konservasyon metotlarına makul olarak, yapıta acemi bir arttırma yapılması değil, olan halinin korunması ilkesi benimsendiğinden mermer küpün bakır kapağında restorasyon yahut bitirme zımnında gidilmemiştir."

Açıklamada başkaca Ayasofya-i Kebir Camii'ndeki kâffesi asar düşüncesince İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı uzmanlarınca derneşik kendisine kontrollerin yapıldığı ve rastgele bir biçimsizleşme görülmesi şeklinde aceleten engelleme edilmiş bulunduğu aktarıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?