Ekonomi

İstanbul İhracatçı Birlikleri ihracatını kasımda yüzdelik 50,5 artırdı

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin son teşrin ayında, yüzdelik 50,5 çoğalma ile gayrı umumi sekreterlikler ortada ihracatını en faziletli miktarda zait ikinci bütünlük bulunduğunu belirtti.

İstanbul İhracatçı Birlikleri ihracatını kasımda yüzdelik 50,5 artırdı
08-12-2021 10:55
İstanbul

İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin son teşrin ayında, yüzdelik 50,5 artma ile başka umumi sekreterlikler ortada ihracatını en faziletkâr miktarda çoğaltan ikinci bütünlük bulunduğunu belirtti.

İİB açıklamasına göre, İİB, içerisinde mevcut 7 dış satımcı donanması ile 2021 yılının eskiden 11 ayında 8 bilyon 797 milyon dolar dış satım yaparak, güzeşte senenin ayrımsız zamanına kıyasla, yüzdelik 26 dış satım artışı yakaladı. İstanbul İhracatçıları, eskiden 11 ayda 192 iklim pazarına verim sattı ve iklim ihracatındaki oranı 4,7 oldu.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, senenin eskiden 11 ayında, bedel bazında en ortak tomar ihracatı 606 milyon dolar ile Irak'a gerçekleştirdi. Irak'a en ortak tomar mobilya, kağıt ve orman ürünleri, kümes hayvanları, hayvani mamuller satıldı. İİB, Irak'ın peşi sıra bedel bazında en ortak tomar Norveç, ABD, Almanya ve Birleşik Krallık'a dış satım yaptı.

İİB kabilinden meydana getirilen ihracatta Norveç'e sefine ve yat, fındık ve mamulleri; ABD'ye hububat, bakliyat, besili tohumlar, mobilya, kağıt, orman ürünleri; Almanya'ya fındık ve mamulleri ile hububat, bakliyat, besili tohumlar ve mamulleri; Birleşik Krallık'a ise mobilya, kağıt ve orman ürünleri ile hububat, bakliyat, besili tohumlar ve mamulleri ön plana çıktı.

İstanbul İhracatçı Birlikleri, son teşrin ayında, ortak geçmiş senenin ayrımsız ayına nazaran yüzdelik 50,5 artışla kısaca 1 bilyon 199 milyon dolar dış satım yaptı. Birlik, kasımda en ortak tomar ihracatı Çin Halk Cumhuriyeti, Norveç, Irak, İtalya ve Almanya’ya gerçekleştirdi. İİB, başka umumi sekreterlikler ortada en ortak tomar dış satım artışı oluşturan ikinci bütünlük oldu.

İİB içerisinde mevcut birliklerden İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, senenin eskiden 11 ayında, ortak geçmiş senenin ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 67 artma ile 2 bilyon 830 milyon dolar; İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR), yüzdelik 37,5 artma ile 2 bilyon 444 milyon dolar; Gemi, Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği (GYHİB), yüzdelik 22,6 artma ile 1 bilyon 455 milyon dolar; İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB), yüzdelik 22 artma ile 797 milyon dolar; İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İFMİB), yüzdelik 20,4 artma ile 685 milyon dolar; İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, yüzdelik 7,4 artma ile 343 milyon dolar; İstanbul Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KUMİB), yüzdelik 42,4 artma ile 222 milyon dolar dış satım gerçekleştirdi.

"İstanbul İhracatçı Birlikleri, ihracatını en faziletkâr miktarda çoğaltan ikinci birlik"

Açıklamada görüşlerine toprak maruz İstanbul İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Güleç, İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin son teşrin ayında, yüzdelik 50,5 artma ile başka umumi sekreterlikler ortada ihracatını en faziletkâr miktarda çoğaltan ikinci bütünlük bulunduğunu anlatım etti.

Türkiye'nin ihracatını tasarruf etmek düşüncesince mevcut kuvvetleriyle çalışmaya ve dış satım bayrağını dünyanın gelişigüzel durumunda gururla dalgalandırmaya bitmeme ettiklerini aktaran Güleç, şunları kaydetti:

"Pek baş döndürücü birliğimiz, son teşrin ayındaki üstün dereceli ihracatları ile bugüne kadarki en faziletkâr maaş dış satım rakamlarına ulaştı. O sebepten dolayı son teşrin ayı, bizim düşüncesince rekorlar kocaoğlan oldu. Bununla birlikte, gayrimenkul ortamında ve gayrimenkul haricinde gerçekleştirdiğimiz etkinlikler ile koyu ve değerli ortak ay geçirdik. İİB'nin İhracatçı firmalarımıza yönelik, umumi katılıma açık, parasız eğitimleri oldu. Birliklerimiz; Yummex Middle East 2021, Gulfood Manufacturing, FI Europe kabilinden dünyanın değişik yerlerinde planlı fuarlara katılarak, ülkemizi gayrimenkul haricinde muvaffakiyet ile temessül ettiler. İİB, 2021 yılının eskiden 11 ayında, ihracatta yakaladığı artma ivmesini stabil ortak halde sürdürdü. Yılın bitmesine önemli eyyam kala, 2021 yılını dış satım artışı ile kapatacağımızı ferah ferah söyleyebilirim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?