Sağlık

İşitme kaybını önlemede devrim gibi yöntem: Kemiğe uygulanan implante

İşitme aleti kullanamayan hastalar düşüncesince ehemmiyetli otama yöntemi geliştirildi. Kızılay Kartal Hastanesi Kulak Burun Boğaz bölümünde ortak hastalanmış üstünde uygulanan kemiğe uygulanan implante yöntemi ile sem aleti kullanamayan hastanın sema problemi ağız ağıza orta

İşitme kaybını önlemede devrim gibi yöntem: Kemiğe uygulanan implante
15-10-2021 14:06

İşitme kaybı gelişigüzel yaşta görülebilen fakat yaşlılarda hâlâ kesif karşılaşılan ehemmiyetli birlikte rahatsızlık. Hastaların iri birlikte kısmı sem cihazları ile bu probleminin üstesinden gelirken, bazısı hastalar ise ayrımlı kulak problemleri dolayısıyla sem aleti kullanamıyor. Bu vaziyetteki hastalar düşüncesince geliştirilen acemi birlikte yöntem Türkiye'de de uygulanmaya başlandı.

Kızılay Kartal Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü, sem aleti kullanamayan birlikte parasız üstünde gerçekleştirdiği operasyonla hastanın sema sorununu ağız ağıza ortadan kaldırıldı. Kızılay Kartal Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Gazi Abuzaid, sol itidalli kulak cerrahisi geçirmiş ve esen kulakta kesif pıtrak aut kulak enfeksiyonu problemi yaşamış olduğu düşüncesince sem aleti kullanamayan 60 yaşındaki birlikte hastaya uygulanan acemi otama yöntemi kendince bilgelik verdi. Op. Dr. Abuzaid, hastaya BAHA (Bone Anchored Hearing Aids) (Kemiğe implante edilen sem cihazı) uygulaması yapılarak sema kaybının ağız ağıza giderildiğini vurguladı.

Op. Dr. Gazi Abuzaid, “Bu uygulayım bilimi sesi, mızrap şeklini kullanarak aut kulak yolu ve itidalli kulaktaki sorunları bypass ederek aracısız iç kulağa iletiyor. Bu yöntem hâlâ baş döndürücü aut kulak yolu ve süreğen itidalli kulak yolu iltihabı dolayısıyla ameliyat geçirmiş olup sem aleti kullanamayan yada sensörinöral sem kaybı olup sem aleti değerlendirmek istemeyen hastalarda uygulanabilmektedir. Basit ve aceleci uygulanabilen cerrahi yöntemle ameliyat gerçekleştirilmektedir. Hastanın çıban iyileşmesi 1 ay denli sürmekte ve sonra cihazın açılışı yapılmaktadır. Bu acemi yöntemin ehemmiyetli özelliklerinden bir tanesi de ameliyattan geçmiş neticesinde müşahede şansıdır. Ameliyat neticesinde verdiğimiz hastalara işlemden geçmiş aygıt denemesi yapılarak implanttan sağlayabileceğimiz faydayı öngörebiliyoruz” dedi.

Kızılay Kartal Hastanesi, Türk Kızılay'ın birlikte iştiraki olup, Kızılay Sağlık Grubunun işlettiği sayrılarevi ve tababet merkezlerinden biridir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?