Dünya

İran'da protestolar 16. gününde bitmeme etti

İran'da, Mahsa Emini'nin ölümü sonrası süregelen gösterilerin 16. gününde ülkenin nice kentinde protestolar sürüyor.

İran'da protestolar 16. gününde bitmeme etti
03-10-2022 01:59
Tahran

Protestoların dü çağ hafifledikten sonradan üniversitelerin açılmasıyla cumartesi haset baştan alevlenmesi sonrası piyasa haset de Tahran özellikle iktisap etmek kabilinden nice şehirde gösteriler düzenlendi.

Tahran'ın Şeriati Caddesi'nde birleşen kalabalık, hile karşıtı çarpıcı sözler atarak, müşterek müddet yolu trafiğe kapattı.

Gündüz saatlerinde üniversitelerde başlamış olan protesto gösterilerine, düzenlilik güçleri müdahalede bulundu. Bazı üniversitelerde çatışma yaşandı.

Kirmanşah, Tahran, Meşhed, Tebriz, Mazenderan, Kürdistan, İsfahan, Senendec, Şiraz ve ülkenin müşterek aşırı üniversitesinde planlı protesto gösterileri sokakların da hareketlenmesine etken oldu.

Sosyal medyada piyasaya çıkan görüntülere göre, Tahran'da mevcut Şerif Üniversitesinde göstericiler ile polis kuvvetleri ortada çatışma yaşandığı görüldü.

Birçok göstericinin gözaltına alındığı gelecek sürülen üniversitede yaralıların da olabildiği belirtiliyor.

Şerif Üniversitesine çıkan Habibullah Caddesi'nde oluşan metrelerce uzunluktaki trafikte sürücüler klakson çalarak tepkilerini dile getirdi.

Ayrıca, üniversiteler ve sokaktaki hareketliliğin birlikte kimi İranlılar akşam saatlerinde evlerin pencerelerinden motto atarak protestolara dayanak noktası verdi.

Cumartesi haset nice üniversitede, gözaltına tahsil edilen öğrencilere dayanak noktası özgülemek ve başıboş bırakılmalarını getirmek düşüncesince boykot eylemleri yapılmıştı.

İran'ın nice kentinde hadisat bitmeme ederken düzenlilik güçleri, yargının talimatıyla, protestolara eklenen ve "kamu güvenliğini tehlikeye attığı" gelecek sürülen göstericilere müteveccih denetleme ve durdurma dalgası başlattı.

Bu kapsamda diyar medyasına yansıyan haberlere göre, aralarında öğrenciler, adlı sanlı esame ve gazetecilerin de bulunmuş yer aldığı tahminî 2 bin ferdin gözaltına alındığı kestirim ediliyor.

İran'daki gösteriler

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" namına aşina İrşad devriyeleri çeşidinden gözaltına alındıktan sonradan fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale kere açmıştı.

Emini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze merasimi ondan sonra başlamış olan gösteriler, ülkenin nice kentine yayılmıştı.

İran büyüklük televizyonu, gösteriler esnasında aralarında düzenlilik güçlerinin de yer aldığı 41 ferdin yaşamını kaybettiğini duyurmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?