Dünya

İran: Nükleer görüşmeler müspet yönde ilerliyor

İran: Nükleer görüşmeler müspet yönde ilerliyor
05-01-2022 22:04
Ankara

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri, Viyana'da meydana getirilen çekirdeksel müzakerelerin müspet yönde bitmeme ettiğini söyledi.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, Başmüzakereci Bakıri, Avusturya'nın başkenti Viyana'da meydana getirilen çekirdeksel danışmalar kapsamında Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere heyetleriyle ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora ile değişik görüşmelerde bulundu.

Görüşmelerin müspet bulunduğunu ve inkişaf kaydedildiğini aktaran Bakıri, müzakerelerin başarısının İran'a müteveccih yaptırımların çalışan birlikte biçimde kaldırılmasına ilişkin bulunduğunu anlatım etti.

Bakıri, "Görüşmeler müspet ve ilerliyor. Karşı tarafın yaptırımları kaldırmasındaki ciddiyeti ve İran'ın ilkin teyit ve garantiler hikayelerinde önerilmiş olduğu mekanizmaları onama etmesi, çelimsiz müddette birlikte anlaşmaya varılmasına olanak sağlayacaktır." dedi.

Nükleer anlaşmanın baştan mükemmel anlamıyla uygulanmasını mizan ve ABD'nin anlaşmaya dönüşünün ele alındığı çekirdeksel görüşmeler, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, İngiltere ve İran'dan fevk düzem temsilcilerin katılımıyla Viyana'da yapılıyor.

Görüşmelere endirekt dahil olan ABD, İran'ın anlaşmadaki taahhütlerine art dönmesini isterken Tahran ise çekirdeksel anlaşmadan ayrılan yan kendisine ilk önce Washington'un anlaşmaya dönüp yaptırımları kaldırmasını istiyor.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?