Dünya

İran: Kötü tecrübeler güvenilir, istikrarlı ve kalımlı birlikte anlaşmayı mübrem kılmıştır

İran: Kötü tecrübeler güvenilir, istikrarlı ve kalımlı birlikte anlaşmayı mübrem kılmıştır
02-03-2022 17:01
İstanbul

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Ali Şemhani, Viyana'da bitmeme fail nükleer görüşmelere bağlı Amerika ve Avrupa ülkeleriyle (İngiltere, Fransa ve Almanya) yaşanmış olan tecrübeler dolayısıyla emin ve sürekli müşterek barışma yapılması icap ettiğini söyledi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Şemhani, müşterek takım İran Meclisi mebus ile müşterek araya geldiği görüşmede müzakerelerde gelinen bekçi ve yaptırımların kaldırılması mevzuları karşı düşünce alışverişinde bulundu.

Şemhani, "ABD'nin lafında durmaması ve Avrupa'nın eylemsizliği kadar çirkin tecrübeler, güvenilir, stabil ve sürekli müşterek anlaşmanın yapılmasını mübrem kılmıştır." dedi.

Tahran yönetiminin esas stratejisinin, yaptırımları kaldırmaya çalışmakla birlikte, bu yaptırımları nötr bir duruma getirecek mekanizmaları yapmaya kilitlenmek bulunduğunu dile getiren Şemhani, bu bölgede ehemmiyetli adımlar atıldığını belirtti.

Şemhani, Viyana'daki görüşmelerde hala kimi mevzularda anlaşmaya varılamadığını laflarına ekledi.

Viyana nükleer müzakereleri

İran'ın nükleer faaliyetleri mevzusundaki Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) yerine bilinen anlaşmanın ilki, 2015 yılında, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin 5 sürekli üyesi (İngiltere, ABD, Çin, Fransa, Rusya) ile Almanya ve İran ortada imzalanmıştı.

Eski Amerika Başkanı Donald Trump'ın 2018'de ülkesini yegâne cepheli yerine anlaşmadan çekmesi sonucu sonra İran'a müteveccih iktisadi yaptırımlar esasen uygulamaya konulmuştu. Bunun üzerinde Tahran yönetimi nükleer faaliyetlerine kademeli yerine arka dönmüştü.

KOEP'in yürürlüğe konulmasına müteveccih görüşmeler, Kasım 2021'de Avusturya'nın başkenti Viyana'da baştan başlamıştı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?