Dünya

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri Ürdün'de Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştü

İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'nin, Ürdün'de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri makamları ile müşterek araya geldiği açıklandı.

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri Ürdün'de Suudi Arabistanlı yetkililerle görüştü
13-12-2021 16:11
Amman

Ürdün, Suudi Arabistan ile İran ortada asayiş ve lehçe istikrarın ele alındığı müşterek diyalog oturumuna ev sahipliği yaptığını duyurdu.

Ülkenin resmi ajansı PETRA'da arazi düzlük haberde, başşehir Amman'da arazi düzlük Güvenlik Araştırmaları Arap Enstitüsünde gerçekleşen oturuma Suudi Arabistan ve İran'dan uzmanların katılmış olduğu belirtildi.

Oturumun ne devir yapıldığına müteallik bilginin paylaşılmadığı haberde, "Güvenlik ve uran konuların tartışıldığı oturumda, füzelerin tehdidi ve mekanizmalarına odaklanıldı." ifadeleri kullanıldı.

Amman'daki diyalog buluşmasında İran'ın çekirdeksel programının da konuşulduğuna uyanıklık çekilen haberde, "İran'ın çekirdeksel programı ve çekirdeksel mahrukat dalında teşrikimesai özellikle iktisap etmek neredeyse bazısı bölgelerde dü yan ortada güvenin sağlanması düşüncesince uran adımların da tartışıldığı" aktarıldı.

Haberde laflarına arazi maruz Güvenlik Araştırmaları Arap Enstitüsü Genel Sekreteri Eymen Halil, "Oturum aykırı hürmet çerçevesinde gerçekleşti. Katılımcı muhit da ilişkilerin geliştirilmesi ve semt halklarının refahına yardım sağlayacak lehçe istikrarı güçlendirmeye istekliydi." dedi.

Suudi Arabistan ile İran arasındaki diyalog oturumuna ev sahipliği işleyen Halil, asayiş ve uran tavsiyelerin takip edeni düşüncesince dü ülkeden katılımcılarla andıran sürede hâlâ baş döndürücü oturuma ev sahipliği yapacaklarına ayraç etti.

İran mevki medyasında arazi düzlük haberde ise İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri'nin, "Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) makamlarıyla lehçe mevzulara bağlı görüşmeler yaptık. Yanlış anlaşılmalar da müşterek noktaya derece giderildi. Katar ve Kuveyt ile de dobra ilişkilerimiz var. Bahreyn ile hâlâ bu yönde müşterek bağlantı kurulmadı." ifadelerine arazi verildi.

Suudi Arabistan, senelerdir İran'ın desteğini düzlük Yemen'deki Husilerin topraklarına müteveccih silahlı insansız iklim araçları (SİHA) ve balistik füzelerle düzenlemiş olduğu saldırılarla uğraş ediyor.

Husiler, Eylül 2014'ten beri başşehir Sana ve bazısı alanların denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere huzur Yemen hükümetine dayanak noktası veriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?