Dünya

İran: ABD, Viyana'da geçim düşüncesince çok taleplerini kenara bırakmalı

İran: ABD, Viyana'da geçim düşüncesince çok taleplerini kenara bırakmalı
23-04-2022 14:05
Ankara

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Amerika dışındaki topu topu tarafların Viyana'daki nükleer müzakereleri sonuçlandırmaya amade bulunduğunu söyleyerek, "Beyaz Saray, baş döndürücü taleplerini ve şüphelerini müşterek kenara bırakarak, gerçekçiliğe ve çözüme akıllıcasına müşterek aşama atmalıdır." dedi.

İran Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen mukayyet açıklamaya mucibince Abdullahiyan ile Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Viyana'daki nükleer danışmalar kararında güzel müşterek barışma düşüncesince amade olduklarını kaydeden Abdullahiyan, "İran hükümetinin iyi, çelimli ve kalımlı müşterek anlaşmaya muvasalat mevzusundaki iradesinde tek şek yoktur." diyerek konuştu.

Şu anda nükleer anlaşmanın tarafı İngiltere, Fransa ve Almanya ile Rusya ve Çin'in anlaşmayı sonuçlandırmaya amade olduğuna dikkati çekici Abdullahiyan, "Beyaz Saray, baş döndürücü taleplerini ve şüphelerini müşterek kenara bırakarak, gerçekçiliğe ve çözüme akıllıcasına müşterek aşama atmalıdır." ifadelerini kullandı.

Abdullahiyan, Amerika yönetiminin emektar Başkanı Donald Trump devrinde "Beyaz Saray'ın icra ettiği hataları düzeltmesi gerektiğini" söyledi.

Borrell ise İran'ın barışma düşüncesince sürdürdüğü çabaları kıvançla karşıladı.

Bununla beraberce müzakerelerin uzatılmasını pozitif görmediklerini vurgulayan Borrell, AB Siyasi Direktörü ve müzakerelerin koordinatörü Enrique Mora ile İran'ın Başmüzakerecisi Ali Bakıri arasındaki görüşmelerin baştan başlatılmasını önerdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?