Dünya

Irak Meclisi tam çokluk sağlanamadığı düşüncesince acemi cumhurbaşkanını seçemedi

Irak Meclisinde planlı oturumda, ehliyetli sayıda saylav olmadığı düşüncesince cumhur reisi seçilemedi.

Irak Meclisi tam çokluk sağlanamadığı düşüncesince acemi cumhurbaşkanını seçemedi
07-02-2022 16:41
Bağdat

Meclisin bugünkü celsede acemi cumhur reisi düşüncesince intihap yapılması bekleniyordu. Ancak 329 sandalyeli Meclisteki oturuma hoppadak 58 mebus katıldı.

Meclis Başkanı Muhammed el-Halbusi, gündemde bulunmasına karşın lazım üçte dü çokluk Genel Kurulda olmadığı düşüncesince cumhur reisi seçimine değinmedi.

Oturumda acemi fasıl düşüncesince komitelerin kurulması konusu değerlendirildi ve Halbusi bu rolü bir numara yardımcısı Hakim ez-Zamili'ye verdi.

Irak Meclisinde 73 milletvekiliyle bir numara fırka konumundaki Sadr Grubu, 67 sandalyeye cemaat Sünni Egemenlik Koalisyonu, 31 mebus bulunan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve 7 vekille asimilasyon edilen Türkmen Grubu bugünkü oturumu boykot sonucu almıştı.

İran'a benzeyen Şii yapı yapılış Koordinasyon Çerçevesi de (88 vekil), politik gruplar ortada ahenk sağlanana derece cumhurbaşkanlığı seçiminin düzenlenmemesi gerektiğine ayraç ederek oturuma katılmama sinyali vermişti. Meclis oturumunda özgür milletvekillerinin beraberinde Yeni Nesil Hareketi (Kürt) ve İmtidad (Uzantı) Koalisyonu milletvekilleri arazi aldı.

Meclisin üçte ikisinin oyu gerekli

Irak'ta 2003'teki ABD işgali sonrası kurulan politik muadele gereği cumhur reisi Kürtlerden seçiliyor.

Seçimde KDP'nin talibi Hoşyar Zebari ve Kürdistan Yurtseverler Birliğinin (KYB) talibi bulunan Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile bütün 25 yavuklu bulunuyor.

Irak Yüksek Federal Mahkemesi, dün, emektar Dışişleri ve Maliye Bakanı Zebari'nin adaylığını eğreti kendisine tevkif sonucu almıştı.

Adayların cumhur reisi seçilmeleri düşüncesince Meclisin üçte ikisinin oyunu almaları gerekiyor. Meclisin 9 Ocak'taki açım oturumunun arkası esna en geç 1 ay ortamında acemi cumhurbaşkanının seçilmesi gerekiyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?