Teknoloji

İnovasyona envestisman işleyen Türkiye uygulayım bilimi ihraç ediyor

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türkiye'nin güzeşte sene 3,2 bilyon dolarlık defans endüstri ihracatı gerçekleştirdiğini belirterek, "Bu sene gayemiz 4 bilyon doları devrolmak ve bunun olacağına kesme gözüyle bakıyoruz." dedi.

İnovasyona envestisman işleyen Türkiye uygulayım bilimi ihraç ediyor
10-12-2022 14:08
İstanbul

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çeşidinden planlı Türkiye İnovasyon Haftası, 12-13 Aralık'ta Haliç Kongre Merkezi'nde "İnovasyonun Yeni Yüzyılı" temasıyla gerçekleştirilecek.

Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı bulunduğu Türkiye İnovasyon Haftası, toptan kuruluşların yukarı düzem yöneticilerinden düşünüm liderlerine, akademisyenlerden öğrencilere, Türkiye'nin önde mevrut ortaklık yöneticilerinden kamunun yukarı düzem temsilcilerine denli inovasyona doğrultu verici kâffesi paydaşları ortak araya getirecek.

Etkinlikte dil cambazı adına arazi alması muhtemel Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil ile NASA'da dip feza iletişimi ve yıldız fiziği sahalarında araştırman adına etkin Dr. Umut Yıldız, aktiflik evveliyat AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Baykar Genel Müdürü Bayraktar, Türkiye’de inovasyon algısının zait ortak tahavvül geçirdiğini belirterek, "Bunda en ehemmiyetli eleman konkre başarılar. 20 sene öncesinde biri, yenilikçi ortak düşünüm ile ortaya çıksa da lazım çevresel aksi telkin, lazım yöntem kurumunun, dayanaklık etmek vermeyi bırakın, arazi arsa künde olmasıyla inovatif düşünüm gerçeğe dönüşemiyordu." dedi.

Kendilerinin de insansız iklim araçları ihya yolculuğunda benzeşim engellerle karşılaştıklarını fakat pes etmediklerini tabir fail Bayraktar, şöyleki bitmeme etti:

"Siyaset kurumunun yenilikçi teknolojilere bakışındaki zait taraflı değişimi, başardıkça evvela çevremizin sonradan da kamuoyunun desteğini kabul etmek bizi AR-GE’ye ve inovasyona envestisman hazırlamaya heveslendirme etti. Düşünün 20 sene evvela ortak kadro genç, tarımsal ilaçlama kabil özellikli ortak sektörde çekmek düşüncesince ortak İHA dizaynı bulunduğunu söylese ne denli dayanaklık etmek bulurdu?

Bir de bugünü düşünün. Toplum ve firmalar çoğunlukla hakeza inovatif ortak fikrin gerçeğe dönüşeceğine inanır ve dayanaklık etmek verir ortak noktaya geldi. Hatta şu anda nice önemsiz yatırımcı bağan miktarlarda kitlesel fonlamalarla yenilikçi oluşumlara, planlara ve firmalara dayanaklık etmek veriyor. Böyle ortak nesne beş altı sene öncesine denli görüntü bile edilemezdi. İşte sonuç 20 yılda Türkiye’deki inovasyon algısı hakeza değişti."

Türkiye'nin inovasyon algısının büyümekte bulunan devletlere uyarınca zait ayrıştığını kaydeden Bayraktar, "Türkiye, başta defans sanayisi kazanmak kıl payı üretimde ehemmiyetli ortak etaba geldi. Milli ve ibdai teknolojileri geliştiren, üreten ve ayrıca ihraç fail ortak konumdayız. Baykar’dan kalıp hasretmek gerekirse; 2014 senesinde envantere giren Bayraktar TB2 düşüncesince bugün 25 ülkeyle dış satım sözleşmesi imzaladı. Gelişmekte bulunan öteki devletlere faziletli teknolojiye erbap ürünleri ihraç ederiz ve bu bizi onların önüne geçiriyor." niteleyerek konuştu.

Bayraktar, Türkiye’deki gelişimi AR-GE ve Tasarım Merkezleri’ndeki artma ile de görmenin olabilir bulunduğunu belirterek, "Milli Teknoloji Hamlesi baş döndürücü sayıda AR-GE merkezinin açılmasını destekledi. Son verilere göre, 1.248 AR-GE merkezi mevcut. 2001 senesinde 1,3 bilyon teklik AR-GE masrafı yapılmışken, 2020’de 55 bilyon teklik gider yapıldı. 2001 senesinde hoppadak 2 Teknopark varken, bugün 94 adet var. Teknopark kululuş sayısı ise 2001’de 94 iken, bugün 8 bin 114’e ulaştı. Çalışan sayısı ise 630’dan 84 bine çıktı. Bu rakamlar üstelik değişimin en şişman göstergesi." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, defans sanayisi ihracatında evvel 10 diyar arasına duhul hedefine ulaşacaktır"

Haluk Bayraktar, defans sanayisinde inovatif girişimlerle ibdai ve ulusal teknolojiler geliştirildiğini belirterek, yazılımdan yağız araçlarına, insanlı insansız iklim ve çokluk araçlarına denli ayrışık mamüllerin geliştirip ihraç edildiğini vurguladı.

Türkiye'nin defans sanayisinde ehemmiyetli ortak dış satımcı bulunduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye, 2021 senesinde 3,2 bilyon dolarlık defans sanayisi ihracatı gerçekleştirmişti. Bu sene maksadımız 4 bilyon doları devrolmak ve bunun olacağına kesme gözüyle bakıyoruz. Çünkü teşrinisani kocaoğlan bakımından 11 maaş ihracatımız 3 bilyon 770 milyon dolar seviyesine ulaştı. Yani sabık seneye uyarınca tahminî yüzdelik 30’luk ortak artma olacak. Baykar özelinde de ihracatımız ehemmiyetli miktarda arttı. Geçen sene tahminî 650 milyon dolar bulunan ihracatımız, bu sene 1 bilyon doları geçerek yüzdelik 50’den ortak tomar kalık olacak.

Unutmamak icap eder ki defans uran lokomatif gibidir. Geliştikçe, büyüdükçe öteki sektörleri de gelecek çeker. Tarihe bakılınca dünyada bunun nice örneğini kıymetlendirmek mümkün. Çeşitli çıplak teknolojiler, defans endüstrisinden türetilmiştir. Kısacası defans sanayindeki inovatif gelişmeler Türkiye’nin ortak etraflı biçimde kalkınmasına yardım sağlayacaktır. Yine vurgulamak isterim, şimdi da adam cereyan etmek düşüncesince ihracatın önemi baş döndürücü büyük. Türkiye’nin arsıulusal pazarda çelimli ortak biçimde rakiplik edebilmesi düşüncesince çelimli ortak ekosistem oluşması da elzemdir. Bu koşullarda büyüyecek Türkiye, defans uran ihracatında evvel 10 diyar arasına duhul hedefine ulaşacaktır."

"Yıllık ciromuzun yüzdelik 30-40’lık yönünü AR-GE yatırımlarına harcıyoruz"

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil de, inovasyonun düşünüm yahut ürüne bedel katan ortak yeniliği tabir etse de gerçekte inovasyonu uygulayım bilimi ile bütünleştirmenin hata olamayacağını söyledi.

Teknoloji geliştirmenin derinlemesine soluklu ortak proses bulunduğunu tabir fail Kotil, "Türkiye hızla gelişen teknolojinin AR-GE’sine müteveccih ehemmiyetli çalışmalara imza atıyor. Devletimizin faziletli gösterimi ile sonuç 20 yılda otomotivden defans sanayisine, havacılıktan yenilenebilir enerjiye sürdürülebilir nitelikteki teknolojileri ülkemize kazandırdı." ifadelerini kullandı.

Kotil, Türkiye'nin AR-Ge yatırımlarına himmet verdiğini belirterek, "Ülkemiz sonuç zamanlarda üniversite-sanayi iş birliklerini önceleyen çalışmalara ciddiyet verdi. Nitelikli tetkikat ve kaslı sınav yetenekleri inovasyonu yanı sıra getirdi. Böylece memleketimiz teknolojiyi istem fail değil, teknolojiyi geliştiren ve ihraç fail ortak diyar pozisyonuna geldi. Bu gidişat devletlerin ardında koştuğu 'büyük veri'nin ülkemize de kazandırılması dair ehemmiyetli etaplar kıvrım etmemizi sağladı." niteleyerek konuştu.

TUSAŞ'ın başta sonuç 20 yılda, silahlı kuvvetlerine bedel katacak ehemmiyetli havacılık teknolojilerini ülkeye katığını tamlayan Kotil, şunları kaydetti:

"Türkiye’de yüzdelik 20’lerde bulunan yerlilik payı başta sonuç 20 yılda defans teknolojilerine meydana getirilen yatırımlar yardımıyla ve hususi bu sektörün de gelişimi ile yüzdelik 80’leri buldu. Yerlilik oranının artarak çoğalması tabii inovasyonun ortak tezahürüdür. Savunma sanayisi özelinde geliştirilen insanlı ve insansız iklim araçları, tabanca teknolojileri, askeri ve zırhlı araçlar, denizcilik teknolojileri ve ilavesi acemi teknolojilerin ülkemize kazandırılması düşüncesince birer derece olmakta.

Teknolojilerin kazandırılmasının indinde sınav kabiliyetlerinin de büyümesine olanak sağladı. Bu sayede hem devir ve maliyet olumlu yanları sağlarken öteki yandan verilerin vatanımızda kalması ile beraberce acemi fikirlerin ortaya konulması ve çözümleme edilmesinin önü açıldı."

Türkiye'nin özlük uydusunu geliştirebilen, özlük ibdai iklim araçlarını tasarlayan beş altı ülkeden birisi olduğuna dikkati çekici Kotil, Türkiye'nin bu pozisyonunu herhangi ortak sabık gündüz sağlamlaştırmaya ve erek yükseltmeye de bitmeme ettiğini vurguladı.

Kotil, salname cirolarının yüzdelik 30-40’lık yönünü AR-GE yatırımlarına harcadıklarını belirterek, "Biz gençlerimize güveniyoruz. 3000’i hayli AR-GE çalışanımız faziletli miktarda gençlerimizden oluşuyor. Yeniliğin geleceğini onlara teyit etmekten çekinmiyoruz. Kurum içi girişimciliği destekleyen inovasyon stratejimiz ile acemi fikirleri ürünlerimizle buluşturuyoruz." dedi.

"Uzay emekleri inovasyon açısından ehemmiyetli ortak öncü"

NASA'da dip feza iletişimi ve yıldız fiziği sahalarında araştırman adına etkin Dr. Umut Yıldız ise Türkiye İnovasyon Haftası'nın inovasyon dalında etkin girişimciler, akademisyenler ve işletmeler arasındaki iş birliğini çoğaltması açısından baş döndürücü ehemmiyetli ortak aktiflik bulunduğunu vurguladı.

Etkinliğin ülkede inovasyon kültürünün artırmasına ve büyümesine ehemmiyetli yardım sağladığını tamlayan Yıldız, bu denli degaje çapta meydana getirilen etkinliğin AR-GE ve teknolojik gelişmelerin önemini ortak sefer şimdi ortaya koyduğunu söyledi.

Uzay çalışmalarının inovasyon açısından mürşit bulunduğunu vurgulayan Yıldız, "Türkiye’deki feza çalışmaları, ülkede inovasyon, AR-GE ve teknolojik evolüsyon alanlarındaki atılımların önemini vurgulamaktadır. Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) feza çalışmalarının inovasyona etkisine ve katkısına kalıp olarak, peyk teknolojilerinin geliştirilmesi, havacılık sektöründe yeniliklerin geliştirilmesi, feza fiziğinin ve feza ürünlerinin üretilmesi kabil faaliyetleri başlatılması ve dayanaklık etmek verilmesi sürecinde ehemmiyetli katkılar sağlayacaktır. Türkiye Uzay Ajansı, inovasyon ve AR-GE sahalarında etkin girişimciler, akademisyenler ve işletmelerle teşrikimesai yaparak, inovasyon ve AR-GE sahalarında ağır derecede önayak olabilir." değerlendirmesini yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?