Sağlık

İnme tedavisinde 'zaman' vurgusu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Anabilim Dalı akademisyen Prof. Dr. Özlem Kayım Yıldız, inme tedavisinde dönemin önemine aksan yaptı.

İnme tedavisinde 'zaman' vurgusu
10-05-2022 21:42
Sivas

Yıldız, 10 Mayıs İnme Farkındalık Günü zımnında icra ettiği bağlanmış açıklamada, el ortada damla adına da tanıdık inmenin, beyni besleyici damarlarda çağ akımının kesilmesi yahut bu damarlarda yırtılma kararı geliştiğini belirtti.

İnmenin, hepsi dünyada his rahatsızlıkları ve kanserden sonradan üçüncü tam mevrut ahiret yolculuğu sebebi bulunduğunu tamlayan Yıldız, "Her sene 17 milyon insanoğlu inme geçirmekte ve bunların 6 milyonu yaşamını kaybetmektedir." ifadelerini kullandı.

"Hastanın başını dargın suyla yıkamanın rastgele ortak yararı yoktur"

En yoğun karşılaşılan inme belirtilerinin bünyenin yegâne tarafında, dizi film yahut bacakta kuvvet kaybı, hissizlik, yüzdelik kayma, görüşme ve derk bozukluğu, peltek konuşma, bilinç, balans ve yutma bozukluğu, müşahede kaybı, koşa müşahede ve ansız gelişen alevlenmiş giriş ağrısı bulunduğunu tamlayan Yıldız, şunları kaydetti:

"Bu belirtiler ayırt edildiğinde çağ kaybetmeden 112 aranmalıdır. Evde hastaya rastgele ortak çare yahut eşya verilmemelidir. Halk ortada yayılmış halde inanılanın bilakis hastanın başını dargın suyla yıkamanın rastgele ortak yararı yoktur. İnme hastasının tedavisi 112 ambulanslarında başlar, 112 görevlileri inme hastasının en çabuk otama edilebileceği merkeze transferini ve gidilen merkezin tedarikli olmasını sağlar. İnme belirtileri ortak müddet bitmeme yazar düzelse üstelik hastanın 112 ambulansı ile hastaneye nakli ehemmiyetli ve gereklidir."

İnme tedavisinde dönemin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Yıldız, "Hasta ne derece er otama edilirse tedavinin muvaffakiyet payı da o seviyede yüksektir. Tedavide erek kapanmış damarın açılması ve beyine çağ akımının sağlanmasıdır. Bunun düşüncesince evvel 4,5 saatte haslet yolundan trombolitik denen pıhtı dekoder çare verilebilir. Her ne derece tedavinin yukarı sınırı 4,5 çağ olsa da ne derece er verilirse muvaffakiyet şansı o derece artar. İlk 6 saatte ve makul hastalarda evvel 24 saate derece anjiyo ile kapanmış damarın açılması mümkündür. Bu yöntemde arter içine girilerek pıhtı çıkarılır. Tedavinin muvaffakiyet şansı yüksektir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?