Dünya

İngiltere’de tedarik ve iş gücü krizi hayat pahalılığını artırıyor

İngiltere’de tedarik zincirlerinde ağırlaşan mesail ve nitelikli iş gücünde yaşanmış olan yetersizlik, istihsal maliyetlerini ve hayat pahalılığını artırıyor.

İngiltere’de tedarik ve iş gücü krizi hayat pahalılığını artırıyor
19-11-2021 12:29
Londra

Yaklaşık 2,8 trilyon dolarlık gayri duru dünya içi hasılası ile dünyanın en mütekâmil ekonomileri ortada toprak meydan İngiltere, salgının yaralarını sararken, ülkede milyonlarca ılımlı ve dar gelirli, enerji, besin tutarları ve kiralardaki artım zımnında şartları değişik daha da zorlaşması muhtemel ortak yıla hazırlanıyor.

Ülkede 2008 yılındaki toptan para krizinin arkası sıra meri tümsekli şet programından en baş döndürücü etkilenen bu dü dirimsel grubu, bu kere salgının arkası sıra iş gücü ve tedarik krizinin ağırbaşlı faturası ile erinç karşıya kalıyor.

Tüketici fiyatlarındaki artışların başta ılımlı dirimsel grubunu yoksulluğa itmesi bekleniyor.

İngiliz ide kuruluşu Mali Araştırmalar Enstitüsü’nün (IFS) güzeşte ay yayımladığı araştırmaya göre, ülkede erdemli para şişkinliği ve ihsan artışları zımnında ılımlı ve ceninisakıt dirimsel grubunda toprak meydan ailelerin hayat koşullarında bozulmanın görülmesi öngörülüyor.

"Artan masraflar zımnında çelimsiz vadede milyonlarca insanoğlunun hali kötüleşecek"

Konuya bağlı adına değerlendirmede mevcut IFS Başkanı Paul Johnson, ülkede ceninisakıt dirimsel grubunda bulunan şahısların erdemli enflasyon, erdemli ihsan ve ceninisakıt dirimsel üçgeni ortada yaşananların acısını hissedeceğini belirterek, "Artan masraflar zımnında çelimsiz vadede milyonlarca insanoğlunun hali kötüleşecek." ifadesini kullandı.

Şirketler kalan enerji, üretim, iş gücü maliyetlerini aşamalı ortak halde verim fiyatlarına yansıtmaya bitmeme ederken, ülkede bu senenin hanuman ayında yüzdelik 0,7 seviyesinde bulunan enflasyon, ilkgüz ayında yüzdelik 3,1 seviyesine derece yükseldi.

Beklentiler ise İngiltere’de mahveden fiyatlarının doğacak sene artım eğilimini bitmeme ettirerek akıbet 30 senenin en erdemli seviyesini görmesi yönünde.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey de 4 Kasım’da ülkede enflasyonun 2022 yılı april ayında yüzdelik 5 civarına ulaşarak şahika yapmasını beklediğini söyledi.

Accenture ve IHS Markit kabilinden meydana getirilen ortak ankete gereğince ise İngiliz kuruluşların kestirmece yüzdelik 60’ı önümüzdeki devirde kalan tedarik ve iş gücü maliyetleri zımnında verim fiyatlarını artırmayı planlıyor.

Enerji ve besin tutarları artırıyor

İngiltere’de değişik derinleşen tedarik ve iş gücü krizi, market fiyatlarına da yansıyor. Araştırma firması Kantar’ın verilerine göre, market tutarları ilkgüz ayında yüzdelik 1,7 artım kaydetti.

Ülkede erke fiyatlarındaki artışın da önümüzdeki devirde faturalara yansıması bekleniyor.

İngiltere’de erke şirketleri senenin gene beri kestirmece 4 büküm kalan doğalgaz fiyatlarını faturalardaki yukarı değer sınırlaması zımnında daha dört dörtlük adına kullanıcılara yansıtabilmiş değil. Ülkede bu sene içinde dokunca fail bütün 20 erke firması iflasını açıkladı.

İngiliz erke denetleme kuruluşu Ofgem, geçtiğimiz ayın başlangıcında erke faturalarındaki salname yukarı değer limitini bin 277 sterlinden bin 138 sterline yükseltti.

Uzmanlar, önümüzdeki denemde faturalardaki yukarı değer limitinin daha da yükseltilmesini beklerken, bölük başına erke giderlerindeki ek artışın kestirmece 400 sterline derece ulaşabileceğini belirtiyor.

Tedarik zinciri krizinin kaynağı; iş gücü açığı

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkışının arkası sıra mevrut müstevli zımnında baş döndürücü sayıda nitelikli çalışanın ülkeden ayrılması, toy muhacirlik sisteminin ise çıtırbom kalması nedeniyle, elden herhangi ortak sektörde nitelikli iş gücü eksikliği görülüyor.

Bunun en can alıcı örneği ilkgüz ayında, ülkede ağırbaşlı araç sığırtmaç sayısının yetersizliği zımnında mazot istasyonlarının akaryakıtsız kalmasıyla yaşandı.

Haftalarca mazot kuyruklarının görüldüğü ülkede hükümet, askeri çalışanı devreye sokarak, rafinerilerden mazot istasyonlarına sıvıyakıt taşınmasını sağladı.

Yine ilkgüz ayında başta Londra’da market raflarında bek baş döndürücü ürünün bulunamadığı gözlemlendi. Ülkede, ağırbaşlı araç sığırtmaç sayısı gerekseme mahsus rakamın kestirmece 100 bin altında bulunuyor.

İngiltere’de bek baş döndürücü ayrımlı sektörlerde iş gücü açığı açısından manzaranın önümüzdeki çağa bağlı adına bulut donör boyutta bulunduğunu bildirmek mümkün.

İngiliz Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) verilerine göre, ülkede iş gücü açığı ise ağustos, ilkgüz ve ilk teşrin ayların havi üç maaş devirde 222 bin artarak bütün 1 milyon 172 bin ile üstün dereceli seviyeye ulaştı.

Kiralar da evsizlik de artıyor

İngiltere’de müstevli kısıtlamaların kaldırılması ve şehirlere dönüşün başlamasıyla beraberce ev kiraları da çabucak artmaya bitmeme ediyor.

İngiliz online habitat firması Zoopla’nın verilerine göre, ilk teşrin ayında ev kiraları salname bazda sayı farkı yüzdelik 4,6 ile akıbet 13 senenin en kaba artışını kaydetti. Bir başka habitat firması HomeLet’in verilerine gereğince ise ilk teşrin kocaoğlan bakımından sayı farkı ortak lüp kirası 1.759 sterline yükseldi. Ülkede, 2022 yılının sonuna derece ev kiralarının sayı farkı yüzdelik 4,5 artım kaydetmesi bekleniyor.

London School of Economics (LSE) kabilinden meydana getirilen araştırmaya göre, bu senenin sonuna derece icar borçları biriken kestirmece 400 bin bireyin evlerinden çıkarılması bekleniyor.

Dünyanın en mütekâmil ekonomileri içinde toprak meydan ve en şişman para merkezine ev sahipliği karşılayıcı İngiltere’de, herhangi ortak sene tahaffuz ihtiyacını karşılayamayan binlerce eş ise hayatını sokaklarda temdit savaşı veriyor.

Heriatt-Watt Üniversitesi’nin araştırmasına gereğince ülkede, 236 bin bulunduğu kestirim edilen bütün evsiz sayısının 2041 senesinde 575 bine kavuşması öngörülüyor.

Zengin krallığın değişik büyüyen yoksullar ordusu

İngiltere’de kalan hayat pahalılığı hayat şartları arasındaki uçurumu da değişik derinleştiriyor. İngiliz parlamentosunun bu senenin ilk teşrin ayında yayımladığı verilere göre, kestirmece 67 milyon sözü geçen İngiltere’de kestirmece 14,5 milyon insanoğlu fukaralık sınırının altında yaşıyor.

Merkezi Londra’da mevcut ide kuruluşu Legatum Institute verilerine gereğince ise müstevli devrinde hesaplı koşulların bozulmasıyla yoksullar ordusuna 750 bin eş daha katıldı.

İngiliz iane kuruluşu Joseph Rowntree Vakfı’nın araştırmasına gereğince de İngiltere’de halihazırda kestirmece 3,8 milyon fasile faturalarını ödeyemiyor.

İngiltere’de yaşamda kalabilmek düşüncesince besin bankalarına gezmek durumunda kalanları sayısı ise bundan sonra milyonlarla tabir ediliyor.

Yardım kuruluşu The Trussell Trust’in verilerine göre, ülkede 2020 yılının april kocaoğlan ile 2021 yılının mart kocaoğlan arasındaki devirde 2,5 milyondan ortak tomar eş besin bankalarından yararlandı. Gıda yardımlarının kestirmece 980 bini yalnızca kıtlık sınırında bulunan evlatların yaşamda kalabilmesi düşüncesince verildi. İngiltere’de besin bankalarından nemalanmak durumunda kalanların sayısı yalnızca ortak sene içinde yüzdelik 33, akıbet iptidai sene içinde ise yüzdelik 128 artım kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?