Dünya

İngiltere’de demir hat personelleri greve gitti

İngiltere’de demir hat personellerinin ecir artışı ve düzentileme koşullarının iyileştirilmesi isteğiyle almış olduğu 24 saatlik grev kararı kararı ulaşımda ağır zorluklarla karşılaşılıyor.

İngiltere’de demir hat personelleri greve gitti
28-07-2022 05:03
Londra
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}İngiltere’de demiryolu mensuplarından grev kararı

Yaklaşık 40 bin çalışanın greve gitmesiyle ülkenin ciharıyek tarafındaki yolcular, yolculuk planlarını hâllenmek ve seçenek muvasala araçlarını gitmek durumunda kalıyor.

Ülkenin en çelimli sendikaları ortada arazi meydan Tren, Denizcilik ve Taşımacılık Sendikası (RMT) ve Raylı Ağ Sendikası (Network Rail), çalışanların sevap ve emek vermek koşullarının iyileştirilmesini istem ederek 24 sayaç süresince iş bıraktı.

İngiltere’de, şimendifer seferlerinin hemen beşte bir tanesi yapılabiliyor.

Uzmanlar, kapsamı sebebi ile grevi sonuç 30 senenin en ağırbaşlı iş bırakması yerine tanımlarken, sendikalar bunun daha nezdinde giriş olduğunu, gelecek günlerde toy grevlerin planlandığı uyarısında bulunuyor.

Son yerine sendikalar 30 Temmuz ve 13 Ağustos'ta hepsi çağ süresince dü defa daha greve gitme kararı aldıklarını duyurdu.

İşçi sendikası Aslef'in Genel Sekreteri Mick Whelan, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, "Greve gitme kararı almamıza firmalar illet oldu. Bu şirketleri de (iktidardaki) Muhafazakar Parti yönlendirdi. Hayat pahalılığı ile mevzun nezdinde sevap artışı istem ediyoruz. 2021 senesinde satın alabildiklerimizi, 2022 senesinde da alabilir halde kazanmak istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Son nezdinde senedir demir hat şirketleri, iştirakçi sendikaları ve İngiliz hükümeti arasındaki huzursuzluk değişik büyüyor. Sektörün uzmanlarına göre, ülkede yolculuk alışkanlıklarının Kovid-19 salgınıyla baş başa değişmesiyle firmalar mütenakıs dirimsel ve kalan maliyetleri dengelemekte zorlanıyor.

Ülkede halen evlerden çalışmanın dip yerine bitmeme etmesi dolayısıyla şimendifer yolculuklarının sayısı değişik azalıyor. Ülkede müstevli öncesinde yılda hep 1,7 milyon bulunan geçici sayısı, bu senenin mart kocaoğlan sebebi ile salname 1 milyona derece sakıt durumda.

Salgın süresince İngiliz hükümeti finansal yerine zorluk çeken firmaların “acil gidişat finansmanı” ile ayakta kalmasını sağlamıştı. Fakat demir hat şirketleri ise hükümetin finansal yardımlarının sonuç bulmasının ardından, bu defa yükselen maliyetler dolayısıyla çalışanların aylık artışlarını yüzdelik 8 seviyesinde sınırlamayı planlıyor.

Öte taraftan greve revan binlerce çalışan ülkede sonuç 40 senenin en efdal enflasyonu altında ezildiklerini belirterek, sevap artışlarının şişkinlik ile mevzun olmasını istem ediyor.

İngiliz hükümeti ise demir hat çalışanlarını temessül fail sendikaların grev kararlarını kaba nezdinde dille eleştiriyor.

Ulaştırma Bakanı Grant Shapps sendikalarla rastgele nezdinde mülakat yapmayacağını söylerken, ülkede Başbakanlık koltuğunun dü adayından bir tanesi konumunda bulunan Dışişleri Bakanı Liz Truss ise sendikaların grev kararlarını “militan eylemler” yerine tanımladı.

Truss, ötede diyar ekonomisini sekteye uğratan benzeşim grevlerin engellenmesi düşüncesince elinden geleni yapacağını belirtti.

Ülkede demir hat personellerinin 24 saatlik grevinin erte öğleye derece bitmeme etmesi bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?