Dünya

İngiltere ve AB problemlerin çözümü düşüncesince müzakereleri yoğunlaştıracak

İngiltere ve Avrupa Birliği (AB), Kuzey İrlanda Protokolü zımnında yaşanmış olan sorunları halletmek düşüncesince müzakereleri sıklaştırma sonucu aldı.

İngiltere ve AB problemlerin çözümü düşüncesince müzakereleri yoğunlaştıracak
14-01-2022 14:53
Londra

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcoviç ile hissedar araya geldi.

2 güneş devam eden görüşmelerin arkası sıra meydana getirilen eş kayıtlı açıklamada, yetkililerin doğacak hafta derişik müzakerat düşüncesince hissedar araya gelmelerinin kararlaştırıldığı tabir edildi.

24 Ocak'ta da Truss ve Sefcoviç'in esasen görüşeceği tamlanan metinde, dü tarafının da müspet hissedar alım satım istediği vurgulandı.

"Yapılması müstelzim hissedar barışma var"

Bu arada Truss, görüşmelere bağlı gazetecilere meydana getirdiği açıklamada, "İstediğim obje mütalaa edilmiş hissedar çözüm, bence yapılması müstelzim hissedar barışma var. Son güneş zarfında müspet görüşmeler yaptık." dedi.

Görüşmelerde aksiyon kaydedilememesi yerinde seçenek çözümlere bakmalarının gerekeceğini kaydeden Truss, "Ama kesin isteğim, şahısların işine yarayacak hissedar anlaşmaya varmak." ifadesini kullandı.

Sefcoviç ise Twitter hesabından, "Artık sorunları masadan kaldırmanın tarihi geldi." paylaşımını yaptı.

İngiltere gözdağı etmişti

Brexit Bakanı David Frost'un 19 Aralık'ta istifasıyla bu rolü de üstelenen Dışişleri Bakanı Truss, 9 Ocak'ta Telegraph gazetesindeki yazısında Kuzey İrlanda Protokolü'ndeki nice kusuru tashih etmek ve Kuzey İrlanda'da barışı korumanın "mutlak önceliği" bulunduğunu belirtmişti.

Truss, anlaşmaya varılamaması yerinde ise AB'yi, biricik yönlü başkalık gerçekleştirmek ve protokolden çekilmeyi kabil kılan 16. maddeyi uygulamakla gözdağı etmişti.

Tartışmalı protokol

Brexit Anlaşması'nın hissedar parçası bulunan Kuzey İrlanda Protokolü, Birleşik Krallık'ın parçası bulunan Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasındaki ticareti düzenliyor.

Protokole göre, Brexit'e karşın Kuzey İrlanda, AB'nin gümrük donanması kurallarına yayıncı olmaya bitmeme ediyor. Birleşik Krallık'ın arka kalanıyla ticareti ise Kuzey İrlanda limanlarında gümrüğe yayıncı tutuluyor.

Katolik ayrılıkçılar ile İngiltere'yle bütünlük yanlısı Protestanlar arasındaki mücadelesi sona erdiren Belfast Anlaşması (Hayırlı Cuma Anlaşması) gereği, kontrollerin yapılabildiği fiziksel hissedar karaca sınırı oluşturulamıyor. Bu nedenden kontrollerin fakat denizde yapılması kararlaştırılsa da uygulanmasında mesail yaşanıyor.

İngiltere, ülkenin yer bütünlüğünü gözdağı ettiğini savunduğu protokolün değiştirilmesini istiyor.

Protokole erinç Belfast'ta meydana getirilen ve devir kurnaz hız içeren gösteriler, adada baştan çatışmaların başlamış olacağı endişelerine sefer açıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?