Yaşam

İneklere sanal gerçeklikle yeşil çayırları izleterek süt üretimini artırmayı hedefliyor

Aksaray'da kocabaş hayvancılıkla uğraşan Koçak, Rusya'da ineklerin süt verimini çoğaltmak düşüncesince meri ve müspet akıbet tahsil edilen sanal gerçeklik gözlüğünü ineklerinde denedi, süt veriminin arttığını gözlemledi.

İneklere sanal gerçeklikle yeşil çayırları izleterek süt üretimini artırmayı hedefliyor
06-01-2022 12:08
Aksaray

İzzet Koçak, 2018'de kurduğu işletmede mevcut 180 kocabaş hayvanın bakımı dair gelişen teknolojiyi strateji ediyor.

İneklerine alışılmış musiki dinleten Koçak, dü ineğine de süt verimini tasarruf etmek düşüncesince sanal gerçeklik gözlüğüyle yeşil meraların görüntüsünü izletiyor.

Koçak, AA muhabirine, 3 kuşaktır ekincilik ve hayvancılıkla uğraştıklarını söyledi.

İşletmesinde mevcut irili ufaklı 180 kocabaş hayvandan 100'ünün sağıldığını aktaran Koçak, şöyleki konuştu:

"Üreticiler yerine oyun ve saman fiyatlarının artmasıyla seçenek defa arayışına girdik. Rusya'da ineklere sanal gerçeklik gözlüğü takılmış. Biz de özlük işletmemizde bunu denemeye değişmeyen verdik. İlk aşamada sanal gerçeklik gözlüğünü dü hayvanımızda denedik. Yaklaşık 10 devir süresince strateji ettik. Gözlük taktığımız hayvanlarda sütün hem kalitesi aynı zamanda miktarında çoğalma bulunduğunu gözlemledik."

"22 litre sağlayan ineğimiz 27 litre süte çıktı"

Koçak, çevresel koşulların ineklerin sağlığını ve süt üretimini etkilediğinin şimdi ilk meydana getirilen çalışmalarla kanıtlandığını tabir etti.

Sanal gerçeklik gözlüğüyle ineklere yaz haset sınırsız bucaksız ortak çimenliğin ortasındaymış derece hissettirdiklerini özetleyen Koçak, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İşletmemizdeki ineklerden günce sayı farkı 22 litre süt alıyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü taktığımız ineklere sınırsız bucaksız yeşil ortak otlak izlettiriyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü taktığım 2 ineğin süt averajı 27 litreye derece çıktı. Bu gözlükler hayvanlara romanesk açıdan güzel geliyor. Hayvanların şimdi az stresli bulunduğunu gözlemledik. Bu dü gidişat da süt verimine yansıyor, sütün kalitesi ve miktarı artıyor. Rusya'da ortak işletmede denenmiş, tığ bunu hasbelkader içtimai medyada gördük. Biz de denemeye değişmeyen verdik. Şimdilik 2 ineğimize taktık ve artışları gözlemledik. Şu anda tecrübe aşamasındayız. İkinci adım yerine 10 sanal gerçeklik gözlüğü şimdi ısmarlama ettik. Eğer onlarda da güzel olursak tamamı ineklerimiz düşüncesince gözlüklerimizi ısmarlama edeceğiz."

"Rusya'daki firmayla linke geçtik"

Koçak, Rusya'daki gözlüklerin hayvanların dü gözünü de kapattığını fakat kendilerinin yegâne gözlüğe fon vererek tecrübe yaptıklarını belirtti.

İneklerin öteki gözünü de gözlükle kapattıklarını aktaran Koçak, şunları kaydetti:

"Hayvanımıza sanal gözlükle hem rahatlatan musiki dinlettiriyoruz aynı zamanda sınırsız bucaksız merada gezdiriyoruz. Tek gözüyle üstelik bu başarıyı elde ettik. Rusya'daki gözlükleri üreten firmayla da linke geçtik. İnşallah 10 ineğimizde de güzel olursak sürümüzün hepsine Rusya'dan gözene ısmarlama edeceğiz."

İşletmesinde başkaca hayvanlara alışılmış musiki de dinlettiğini aktaran Koçak, "Bu da hayvanlarımızın ruhunu dinlendiriyor. Hayvanlarımızı işletmemizde güruh strateji sistemiyle strateji ediyoruz. Ayak bileklerine takılan kamga yardımıyla ne derece geviş getirdiğinden ne derece süt verdiğine derece strateji edebiliyoruz. Bu çip, sağımhaneye giren ineklerde ne derece teessürat bulunduğunu uyarıyor." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?