Politika

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem açıklaması

Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli Toplantısı'nın kapanışında mütekellim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin iri ortak facia bulunduğunu belirterek, "Ama Türkiye'nin bunu toparlayabilme yeteneği ve kapasitesi vardır. Bu masa ve bu masanın arkası

İçişleri Bakanı Soylu'dan deprem açıklaması
04-03-2023 05:06

Dolmabahçe Ofisi'nde planlı Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı'nın kapanışında mütekellim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, alanda sayaç 04.17'de gerçekleşen depremin peşi esna 04.20 yahut 04.21'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı aradığını söyledi. Soylu, depremin ilkin mukaddema Osmaniye, Kahramanmaraş yahut Gaziantep yakınlarında olabileceğini değerlendirdiklerini fakat Pazarcık depremi bulunduğu bilgisine ulaştıklarını tabir ederek, "Tekrar Sayın Cumhurbaşkanımızı 1-2 ahit sonradan arayıp bilgilendirdik ve dört başı mamur arkadaşlarımızla, Başkan Yardımcımız, topu topu bakanlarımızla beraberce AFAD merkezine daima bu arada ulaştık." dedi. Daha ilkin meydana getirilen planlamalara bağlı bilim verici Soylu, Türkiye Afet Müdahale Planı'nın eden ve daim güncellenen müşterek tasar bulunduğunu kaydetti.

“Türkiye Afet Risk Azaltma Planı dair da ilkin mukaddema başladığımız il Kahramanmaraş'tı”

Türkiye Afet Risk Azaltma Planı'nın da normalde 2025'te bitmesi icap ettiğini aktaran İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Burada nice hocamızla çalıştık. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı dair da ilkin mukaddema başladığımız il Kahramanmaraş'tı. Kahramanmaraş'ta ODTÜ'lü hocalarla başlamıştık. 'Bunu elden bitirmemiz geçişsiz Türkiye'de.' dedik. 'Çünkü dört başı mamur illerin kendine ilişik hakeza müşterek defa haritası ve riziko kısıntı haritası olması lazım.' dedik. 2022'nin hanuman kocaoğlan bakımından da Türkiye Afet Risk Azaltma Planı müşterek vesileyle Türkiye'de tamamlandı ama bu nihayetlenen müşterek tasar değildir, bu aktif müşterek plandır. Sürekli bitmeme etmesi müstelzim müşterek plandır" diyerek konuştu.
"AFAD'a sabık sene bin 100 ad aldık"

Geçen sene AFAD'a bin 100 ad aldıklarını kaydeden Soylu, bunun 800'ünü dayalı facia bölümlerinden izinli kişilerden aldıklarını, gene sabık sene 112 Acil'e aldıkları bin 500 insandan bin 250'sinin de yalnızca aceleci bölümlerinden izinli çocuklardan, gençlerden oluştuğunu tabir etti.

“Bu iri müşterek afettir”

Soylu, devletin hem facia evveliyat hem facia anı hem de facia sonrası elinden mevrut dört başı mamur değme şeyi ortaya koymaya daima beraberce çalıştığını vurgulayarak, "Yine bunun yanı esna dört başı mamur bu süreçlerin içinde eksi kabil mu? Elbette ki olabilir. Çünkü bu depremi esasen tanım edeyim. Bunu deprem kendisine tanım etmek ihtimal kalık tanımlama anlamına gelir. Bu iri müşterek afettir. Yani süreçte gördüğümüz topu topu yönleriyle iri müşterek afettir ama Türkiye'nin bunu toparlayabilme yeteneği ve kapasitesi vardır. Bu masa ve bu masanın arkasındaki dört başı mamur süreçler müşterek seferberlik oluşturduğu andan itibaren tığ bunu toparlayabilme yeteneğine sahibiz." diyerek konuştu.
“Geleceğimize hakeza müşterek mirası daima bu arada bırakmamalıyız”

Türkiye'nin geleceği düşüncesince daima beraberce emek harcaması icap ettiğini tamlayan Soylu, "Bir yenilenme imkanı, müşterek yenilenme fırsatı ortaya koyar. Bu yenilenme olanağı ve yenilenme fırsatını Türkiye birlik da bu adam başı sağlık seviyesinde, şu demek oluyor ki 10 bin dolarlık adam başı sağlık seviyesinde geleceği baş döndürücü elan dobra planlayarak yapacaktır. Herkese ihtiyacın bulunduğu müşterek dönemdir. Hiç kimsenin masasını yahut sandalyesini müşterek tarafa çekebileceği ve izleyebileceği müşterek fasıl değildir. Bu bizim doğacak neslimize ve bu ülkeye ihtimal de en iri sorumluluklarımızdan birisidir. Tarihi eserlerimizi yitirdik. Şehirlerimiz, acep nüfus bilimi değişecek mi diyerek fikir içerisinde. Geleceğimize hakeza müşterek mirası daima bu arada bırakmamalıyız. Çalışmalıyız, uğraş etmeliyiz ve bu masanın etrafındaki ve arkasındaki dört başı mamur birikimi Türkiye'nin istikbaline de yansıtmalıyız" dedi.

"Bu 25-26 günde Türkiye şahıs enerjisini gösterdi"

Türkiye'nin 25-26 günde şahıs enerjisini gösterdiğini dile getiren Soylu, "Uluslararası alandan elde edebileceği dört başı mamur yetenekleri ve birikimleri, ayrımsız sürede destekleri aldı ve bundan erinmedi. Saat 05.30'da arsıulusal desteğe çıktık. Yani çıkalım mı, çıkmayalım mı diyerek müşterek kıymetlendirme içinde olmadık. Uluslararası yardımın en endamsız sürede Türkiye'ye gelmesini müşterek vesileyle sağlayabildik ve bunu da gerçekleştirebildik" ifadelerini kullandı.

“Profesyonel müşterek jandarma kontrol istirdat oluştu”

Soylu, kontrol istirdat sürecine sonuç zamanlarda baş döndürücü asıldıklarını ve bu mevzuda baş döndürücü çalıştıklarını söyleyerek, "Türkiye'de jandarma kontrol istirdat diyerek müşterek bilinçlilik yoktu ama hevesli müşterek jandarma kontrol istirdat oluştu. Türkiye'de manşet kontrol istirdat timi yoktu. Polis kontrol istirdat timleri oldu. Binlerce kontrol kurtarmacı yetiştirdik. Onlarca çırçıplak maşer kuruluşunu akredite ettik. Sadece kontrol kurtarmada değil ayrımsız sürede beslenmede, ayrımsız sürede hazne yönetimi engelleme kazanmak kıl payı nice emek harcamayı Türkiye, 1999'dan ahir süreçte, Van depremindeki tecrübesiyle, Simav depremindeki tecrübesiyle bugüne denli getirdi" diyerek konuştu.

"El birliğiyle bu işin içinden milletimize, doğacak nesillerimize çelimli müşterek doğacak oluşturabilme olanağına daima beraberce cemaat olalım”

“El birliğiyle çelimli müşterek doğacak tekvin olanağına daima beraberce cemaat olalım” vurgusunu karşılayıcı Soylu, "Depremin her insanın üstünde müşterek hüznü ama ayrımsız sürede müşterek mesuliyeti da var. Oradaki neşeli kişilerin o şehirlere esasen dönüp, esasen yaşamı aktif müşterek biçimde bitmeme etmelerine müteveccih müşterek sorumluluğumuz da var. Yıkılan zamanı eserlerimiz, yıkılan endüstri sitelerimiz, yaşamını kaybeden insanlarımız, hatıralarımız değme birtanesini esasen harlatmak durumundayız. Bu edinç bizim ülkemizde, milletimizde ve ülkemizde var. İnanıyorum ki 1999'da Türkiye müşterek seyahat yapmış oldu ve müşterek noktaya denli getirdi. Bugün dünkü müşterek seferberlikle Türkiye alelacayip müşterek yolculuğu, doğacak nesillere elan mukavemetli şehirler, afete erinç mukavemetli maşer oluşturabilecek müşterek anlayışı daima beraberce sergileyecektir. Birbirimize emniyet edelim. Birbirimize güvenelim ve el birliğiyle bu işin içinden milletimize, doğacak nesillerimize çelimli müşterek doğacak oluşturabilme olanağına daima beraberce cemaat olalım. Bu derinti caba bizatihi, bu efkâr caba hudayinabit bugüne denli yaşananların ve bugünden sonradan yaşanacakların esasen müşterek güzergahını ortaya koymuştur" İfadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?